Andere ladytruckers,  vrachtwagen

Ximena (28) vertelt over haar werk als vrachtwagenchauffeur

Hey hey iedereen! Vandaag heb ik weer een leuk interview met een vrouwelijke vrachtwagenchauffeur voor jullie. Dit keer stel ik jullie voor aan Ximena van Veldhoven – Hamar de la Brethonière. Ze is 28 jaar, getrouwd en woont momenteel in Nuenen. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan vooral snel verder.

Ximena met haar truck

Hoe is het voor jou allemaal begonnen?

Ik ben in 2019 begonnen met mijn C/CE rijbewijs. Ik heb mijn rijbewijs gehaald via Van Buuren Ermelo, hier kon ik bij Ploeger Logistics aan de gang, toen reed ik brood voor de Albert heijn bij Borgesius. Daar heb ik mijn ervaring een beetje opgedaan op de bakwagen. Later toen ik mijn CE in de pocket had ging ik naast het brood rijden, smiddags nog wat groupage doen. Na ongeveer een jaar gereden te hebben ben ik volledig groupage/distributie gaan doen, bij Ploeger. het beviel me allemaal goed, maar kreeg ook steeds meer vrienden die internationaal reden. Ik bedacht me toen dat ik dat ook wilde ‘proeven’ dus ben een keer mee gegaan met een vriend naar Italië om hier diepvries uit te lossen. Dat beviel me allemaal zo goed, maar wilde toch ook wel wat meer zien voordat ik daadwerkelijk besloot dat dat was, wat ik ook echt wilde. Zo gezegd zo gedaan, ben ik nog met een andere vriend (nu mijn man) mee gegaan naar Zwitserland, waar we groente en fruit reden. Ook dit beviel zeer goed!

Vrachtwagenchauffeur
Foto’s van toen Ximena bij Ploeger werkte

Uiteindelijk na 3 keer Solliciteren kwam ik bij ITS Transport terecht waar ik mijn eerste internationale ervaring op ging doen op Italië. Hier heb ik met veel plezier gereden. Uiteindelijk ging ik van chauffeur op Italië de luchtvracht in (nogsteeds bij ITS) ik ging dus van overdag rijden naar rijden in de nacht.

Foto’s van toen Ximena bij ITS werkte

Een hele omschakeling, maar zeker geen verkeerde omschakeling, ik heb echt genoten van het snachts rijden! na een jaar bij ITS te hebben gereden raakte ik zwanger en ging ik met 34 weken zwangerschap door Corona mijn zwangerschapsverlof in. Helaas had ITS geen werk meer voor mij als parttime chauffeur die geen overnachting kon doen, dus ben ik na een aanbod van mijn man zijn werkgever bij Gijs Boss terecht gekomen.

Gijs Boss transport

Bij welk bedrijf rij je en wat houdt je werk precies in?

Ik rij momenteel parttime bij Gijs Boss Transport, hier deel ik de wagen (trekker/oplegger) met mijn man zodat er altijd iemand thuis is voor de kleine meid. Ik rij (omdat ik maar 2/3 dagen werk) voornamelijk Zwitserland. We vervoeren eigenlijk alles wat er in een trailer past, hebben wat planten werk, stukgoed, groente/fruit. Buiten dat vervoeren we eigenlijk wel van alles. Zoals ik eerder zei rij ik momenteel voornamelijk Zwitserland, maar ook Duitsland, België, Frankrijk komen wel voor en eigenlijk komen we wel door heel europa. Helaas zit dat er voor mij met 2/3 dagen werken niet meer in, maar daar had ik me al bij neer gelegd.

Vrachtwagenchauffeur
Ximena haar vrachtwagen

Hoe ziet jouw werk dag/week eruit?

Mijn werkdag, tja dat kan heel erg verschillen afhankelijk welk werk ik heb. Over het algemeen vertrek ik op Woensdag avond of Donderdag ochtend vroeg en uitzonderlijk Donderdag avond. Ik rij dan naar de zwitserse grens, daar maak ik mijn nachtrust (nacht rijverbod) smorgens doe ik dan mijn vracht inklaren bij de spediteur om daarna naar de klant te rijden daar te lossen en vervolgens naar mijn laad adres/adressen te rijden om te laden en afhankelijk of ik zelf moet lossen rij ik naar mijn los adres of weer terug naar Nederland.

Heb je nog dromen op werk gebied?

Heb ik nog dromen, dat is een goede vraag! ik heb nog wel een ‘bucketlist’ van landen waar ik graag naartoe zou willen, maar verdere dromen binnen de transport nee niet echt.

When you have a dream, you’ve got to grab it and never let go! ~ Lievelings citaat van Ximena als het gaat over dit beroep.

Vind je het werk zwaar?

Het werk zelf is niet zwaar, ja je heb er af en toe wat zwaar spul tussen zitten maar over het algemeen valt het reuze mee. overigens wordt je vaak als vrouw zijnde al geholpen zonder dat je erom vraagt haha.

Waarom vind je dit beroep zo leuk?

Het is een stukje vrijheid wat je heb, het op de weg zitten en plaatsen komen waar je anders nooit zou komen. Onderweg ben je natuurlijk niet alleen aan het rijden en werken, maar doe je (mits je daar tijd voor heb) ook nog een beetje sight seeing. Je ziet wat van de wereld.

Waarom ben je vrachtwagenchauffeur geworden?

Ik heb in mijn verleden een aantal operaties gehad aan mijn meniscus waardoor ik zelf niet lang op mijn benen (stil) kan staan. Ik was voordat ik chauffeur werd auto monteur, maar door vele complicaties en het niet lang meer op mijn benen kunnen staan, moest ik daarmee stoppen. Ik vond autorijden toen al heel leuk, dus ben ik banden rond gaan rijden op een busje. Later ben ik mijn vrachtwagen rijbewijs gaan halen.

Vrachtwagenchauffeur
Gijs boss transport

Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt?

Ik kan me nog goed herinneren dat ik in Italië stond en dat ik praktisch overal de trailer uit geschopt werd dat ik niks mocht doen. In het begin vond ik dat heel frapant, want ja in Nederland is een vrouwelijke chauffeur natuurlijk niet zo heel bijzonder meer. Tegenwoordig schop ik ze zelf uit de trailer, mits dat het me goed uitkomt natuurlijk haha

Waar ik ook nogsteeds met genot op terug kijk is eigenlijk wel het rijden in Italië, de smalle wegen, het chaotische verkeer daar, maar vooral de binnendoorwegen naar de wijnboeren, gewoon een geweldige ervaring!

Heb je ooit last gehad van vooroordelen of vervelende situaties gehad?

Ja, uiteraard zou ik bijna zeggen. Veel mensen verwachten geen vrouw achter het stuur en zeker in het buitenland niet, dus ja je krijgt wel een blik van ja en jij gaat dat lossen. 

Vervelend nee, je went er heel snel aan, maar vaak als ze je dan bezig zien en je doet gewoon je werk en het gaat allemaal gewoon goed, haal je de vooroordelen ook gelijk weer weg.

Wat is je lievelings merk en waar rij je zelf mee?

Ik heb verschillende merken gereden, maar mijn voorkeur gaat wel uit naar een Scania. Niet vanwege Scania, maar meer vanwege de opties die erop zitten die andere weer net niet hebben. Buiten de vele opties die scania wel heeft vind ik het ook gewoon een heerlijke wagen om mee te rijden.

Momenteel rij ik Daf XF, waar ik ook zeker geen problemen of klagen mee heb.

Ximena met haar DAF

Zou je nog wat willen zeggen tegen mensen die twijfelen of ze vrachtwagenchauffeur willen worden?

Waar een wil is is een weg! Je moet als vrouw zijnde in deze branch wel stevig in je schoenen staan en een woordje klaar hebben!

Zien jullie jezelf dit werk al doen? Waarom wel/niet. Laat het weten in de reacties.

^ Volgen jullie mij al op mijn socials? ^ Dan ben je altijd als eerste op de hoogte als ik een nieuwe blog gepubliceerd heb.

Eén reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: