Andere ladytruckers,  vrachtwagen

Ilana (23) vertelt over haar werk als vrachtwagenchauffeur

Hey hey iedereen! Vandaag ga ik jullie weer voorstellen aan weer een andere vrouwelijke vrachtwagenchauffeur. In dit interview gaan jullie lezen over Ilana, inmiddels net 23 jaar geworden. Ze woont in Westerlee en ze verhuist binnenkort naar Meeden samen met haar vriend. Sinds Februari 2022 heeft ze haar C binnen gehaald en kort daarna haar CE in Mei. Ze is begonnen als chauffeur bij Borgesius. Toen is ze 1 april bij Pouw op de vrachtwagen gekomen. Benieuwd naar haar hele verhaal? Lees dan vooral verder.

Ilana met haar Volvo

Dus, waar werk je en wat houdt je werk precies in?

Ik rij dus sinds 1 april bij Theo Pouw in de Eemshaven. Ik ben officieel aangenomen als bulk chauffeur met ADR papieren. Daarmee rij ik met een bulk trailer naar Duitsland toe om bruinkool op te halen. Maar ook een gewone bulk voor cement stof. Inmiddels is een mixer mij ook geleerd dus dat pak ik er tussendoor nog bij.

Hoe ziet je werkdag/ week er uit?

Ik begin bijna altijd op de maandag. Of de ochtend of de nacht. Of ik vertrek de zondagavond naar Duitsland. Afhankelijk van wat mijn werkzaamheden zijn. Ik werk altijd 5 dagen en kom dan vaak uit op +- 50/60 uur in de week.

Heb je verder nog dromen op dit vakgebied?

Dromen zijn er natuurlijk altijd maar op het gebied van werken heb ik op het moment geen dromen. Ik heb alle papieren binnen die ik tot zover wil/kan halen. Dus ik vermaak me zo prima. Maar wie weet zeg ik in de toekomst dat ik eigen rijder wil worden. Maar dan zal dat voornamelijk met een trailer zijn.

Vind je het werk zwaar?

Om eerlijk te zijn, is het werk zelf niet zwaar. Wat het voor mij soms pittig maakt is de lange dagen, korte nachten en afwisseling van werk. Ik zit namelijk veel, hoef alleen te laden/lossen en dat gaat vaak zelf. Slang aansluiten en dan is het “zwaarste” gebeurt. Maar ook dat heeft aandacht nodig en is niet even zomaar een slang aansluiten. Maar zodra hij lost, loopt het vaak ook wel mooi.

Ilana haar vrachtwagen

Wat is er zo mooi aan dit beroep?

De vrijheid, de uitdaging en de omgang met verschillende mensen vind ik heerlijk. Ik kan me snel aanpassen aan mensen, werk omgeving en als ik het niet weet vraag ik gewoon. Zelf mogen bepalen als je pauze wilt of dat je doorrijdt. Heb je keer een file, pech gehad kan gebeuren. Bijvoorbeeld met een mixer oppad, zie ik allemaal verschillende mensen op de bouw, iedereen werkt anders maar met elkaar kom je altijd tot een oplossing. Dat is hier zo mooi aan.

Waarom ben je vrachtwagenchauffeur geworden?

Als klein meisje van rond de 5 jaar riep ik al: “ Ik word vrachtwagen chauffeur.” Waar ik dat vandaan heb, weet niemand. Want niemand in mijn familie is chauffeur, dus dit is iets wat vanaf jongs of aan is gegroeid en nooit weg is gegaan. Dromen en blijven dromen was het motto. Maar dat het uiteindelijk gelukt is, ben ik onwijs blij mee.

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt?

Eigenlijk is elke dag een feestje. Ik kan er van genieten wat ik doe, waar ik kom en het feit dat nog niet iedereen het gewend is dat wij, als vrouw zijnde op de weg te vinden zijn. Maar als ik toch moest kiezen is het toch wel de band die je hebt met je collega’s. Ik wordt graag behandeld als 1 van hen. En niet het meisje die ook op de auto zit. Laat mij maar gewoon mijn ding doen, als het niet lukt vraag ik wel.

Heb je ooit last gehad van vooroordelen?

Om eerlijk te zijn, ja eigenlijk bijna dagelijks. Met het achteruit rijden, willen ze voor je kijken, je helpen en dat is natuurlijk heel lief. Maar het komt ook wel weer over van: Nou, daar hebben we weer een vrouw, gaat dat wel goed komen? Of als je zegt ik ben chauffeur, dat ze zeggen o, leuk op zo’n busje? Ehm nee op een vrachtwagen. Mensen zien het nog niet voor zich. En aangezien ik wel meisje meisje ben, verwachten ze het nog minder.

Heb je wel eens zo’n moment gehad dat je wilde stoppen met alles?

Ja, dat heb ik zeker. Vooral in het begin toen ik net mijn rijbewijs had. Ik ben afgereden op een combi en kwam daarna op een enkel as gestuurde trailer van gewoon 13,60 lang. Ik snapte er niks van en moest echt vanaf begin af aan opnieuw leren achteruit rijden. Toen ik in Leeuwarden de auto er eerst voor geen mogelijkheid voor kreeg, heb ik met tranen achter het stuur gezeten, met de gedachten, wat heb ik mezelf aan gedaan. Maar door de hulp die avond van collega’s heb ik in gezien dat ik het wel kan. En sinds die avond viel alles op zijn plek. Ik red me nu prima en rij overal zo mee weg. Zeker moet ik nog een hele hoop leren, ik ben er nog lang niet. Maar als het echt niet lukt, vraag ik gewoon.

Mijn vriend zegt altijd. Alles wat met oliedruk kan hoeft niet met bloeddruk. En eigenlijk heeft hij daar wel gelijk in, dat is wel een quote die mij bij blijft.

Ilana haar vrachtwagen

Wat is je lievelings merk?

Volvo, absoluut Volvo. Daarmee ben ik begonnen en ik wil nooit meer anders. Afgelopen maandag 17 juli samen met mijn vrouwelijk collega onze auto gehaald. En gelukkig een Volvo FH 5. Splinter nieuw wij zijn dan ook onwijs blij met onze auto.

Hoe zie jij het voor je om dit werk te gaan combineren met je privéleven?

Kinderen heb ik nog niet maar die plannen zijn er wel voor de toekomst. Wel heb ik een hele lieve vriend. Die staat achter mijn keuzes en vind het ontzettend leuk dat ik zo geniet van mijn vak. Zodra ik zwanger raak en loop wat richting mijn verlof periode wil ik een dag minder werken. Zodra ik mijn kindje heb wil ik wel weer op de auto. Maar dat zal dan niet meer 5 dagen zijn, maar denk rond de 3. Maar goed dat is lastig nu zo te zeggen. Maar hoe dan ook, chauffeur blijf ik in hart en nieren.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die twijfelt of hij/zij dit werk wil gaan doen?

Ik zou zeggen doen! Het leven is te kort om je dromen niet waar te maken. Als het kan en je wil het graag doe het. Misschien vragen voor een proefles zodat je beetje een idee hebt. Ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van.

Zie jij jezelf dit werk van Ilana al doen? Waarom wel/niet, laat het weten in de reacties.

^ Volgen jullie mij al op mijn socials? ^ Dan ben je altijd als eerste op de hoogte als ik een nieuwe blog gepubliceerd heb.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: