Overig

Theorie examen tips

Hey hey iedereen! Vandaag ga ik jullie vertellen hoe ik mij heb voorbereid op de theorie examens voor zo wel auto als vrachtwagen. Ik deel dus ook mijn tips met jullie. Binnenkort een theorie examen op de planning staan? Lees dan vooral verder.

Tips voor theorie examen
Theorie examen

Begin op tijd met leren

Ja, zo simpel kan het zijn. Ik heb voor de auto een dagcursus gedaan en dan aan het einde van die dag het theorie examen maar ik heb van te voren wel geleerd. Niet persé dat ik het boekje van voor tot achter uit mijn hoofd kende. Nee, gewoon alleen de dingen die van te voren goed zijn om te weten. De basis regels in het verkeer maar ook de verkeersborden.

Neem regelmatig pauzes

Als je vroeg begint met leren, kan je het ook lekker rustig aan doen. Je kan beter iedere dag één kwartier goed aan de bak, dan de laatste dag voor het examen 5 uur achter elkaar. Tuurlijk kan je ook wat langer dan een kwartier achter elkaar aan de bak maar zorg dan wel voor voldoende pauzes. Ga je te lang door met leren achter elkaar, dan kon je eigenlijk al wel veel eerder stoppen want op een gegeven moment dan sla je niks meer op.

Vraag om hulp als dat nodig is

Als je bepaalde dingen niet begrijpt, vraag dan hulp zodat je het jezelf goed kan aanleren ipv dat je jezelf misschien verkeerde dingen gaat aanleren. Je kan hulp vragen aan vrienden die het rijbewijs al hebben, je familie maar natuurlijk ook aan je rij instructeur.

Gebruik studiemateriaal

Maak zoveel mogelijk gebruik van studieboeken, oefen examens en alles wat je online kunt vinden. Let er alleen wel op dat als je online examens of informatie gaat zoeken, dat het materiaal niet verouderd is. Elk jaar zijn er volgens mij wel nieuwe theorieboeken met nieuwe regels of dingen die veranderd zijn.

Maak proef examens

Zoals ik hierboven al zei, als je oefen examens hebt, ga die examens dan ook echt maken. Met mijn vrachtwagen theorie examens was het gewoon echt zo dat als ik de oefen examens maakte, ik die later herkende op het echte CBR examen. Dus hier doe je vaak echt alleen maar je voordeel mee.

Begrijp wat je verkeerd doet

Als je dus zo’n oefenexamen hebt gemaakt en je je fouten in kan zien, staat er meestal ook een uitleg bij. Mocht je dat niet begrijpen, onthoudt die vraag/ schrijf hem op en vraag dat bij iemand na die jou kan helpen. Komen we weer bij dat stukje terug van “Vraag om hulp.”

Oefen met verkeerssituaties

Ik bedoel dit dus in de praktijk maar ik probeer hier vooral niet mee te zeggen dat je een auto van je moeder moet pakken en de weg op moet gaan. Mijn tip is meer: Ga met iemand een rondje rijden en bespreek hoe het zit als jullie een kruispunt of een T-splitsing naderen. En vraag of diegene jou ook een soort van wil overhoren, dan voelt het gelijk al als een echt examen, je weet namelijk niet welke vragen je dan allemaal gaat krijgen, hoe de voorrang zit bij bepaalde situaties en wat een bord betekent.

Blijf kalm

Blijf kalm en heb vertrouwen in jezelf. Zeker op de dag van het theorie examen. Je onthoudt meer dan dat je hoogstwaarschijnlijk zelf door hebt. Als je de tijd hebt, zorg dan voor afleiding van te voren. En als je zakt is dat natuurlijk hartstikke balen maar pak de draad weer op en ga er weer voor. De volgende keer heb je hem!

Dit waren mijn tips voor een theorie examen. Ook schreef ik al eerder een blog met tips voor Praktijk examens. Heel veel succes met je theorie examen, heb vertrouwen in jezelf. Komt helemaal goed!

Eén reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: