persoonlijk

Geld verdienen als blogger: Tips en Tricks

Wil jij ontdekken hoe je geld kunt verdienen als blogger? In dit gastblog neemt mede-blogger Cynthia van Cynspirerend je mee in de wondere wereld van het bloggen. Van SEO tot affiliate marketing. En van betaalde samenwerkingen tot je kennis verkopen. Lees haar tips en trucs!

Mijn verhaal: van Cynspirerende hobby naar eigen bedrijfje

Voordat ik van wal steek over tips om geld te verdienen als blogger, zal ik mezelf even een beetje voorstellen.Mijn naam is Cynthia en van jongs af aan ben ik altijd al een schrijf-a-holic geweest. In 2017 begon ik mijn blog, Cynspirerend, zonder enige intentie om er geld mee te verdienen. Mijn enige doel was om te schrijven over mijn passies: koken, spelletjes, mama zijn en bewust leven. Gaandeweg ben ik steeds meer te weten gekomen over SEO, online vindbaarheid en conversiegericht schrijven, zowel door mijn studies als bij mijn toenmalige werkgever. Door deze tips en trucs toe te passen, begon mijn blog steeds meer bezoekers aan te trekken en verdiende ik ook daadwerkelijk geld met mijn blog!

Foto van Cynthia- Gemaakt door: Michelle Melissen

Knoop doorgehakt: ik verdien nu geld met bloggen

In 2022 heb ik de knoop doorgehakt en ben ik volledig als blogger gaan werken. Ik verdien nu mijn inkomen met leuke samenwerkingen via mijn blog, maar werk ook als blogger voor andere websites. Daarnaast heb ik aan het begin van dit jaar mijn eerste training gegeven, genaamd ‘écht goede online teksten schrijven’. In september begint de volgende groep. Superleuk! Ik vind het geweldig om anderen te inspireren en elke dag bezig te zijn met schrijven. Deze baan past echt bij mij en ik ben ontzettend blij dat ik mijn passie nu kan omzetten in mijn droombaan! Lijkt het jou ook wel wat om als blogger aan de slag te gaan. Dan help ik je graag. In dit blog vertel ik je met veel plezier meer over geld verdienen als blogger. Waar let je op en hoe pak je dat aan?

Wat is een blogger?

Even voor de helderheid: een blogger is iemand die met regelmaat nieuwe content schrijft. Meestal is dit op je eigen website, je blog. Soms kun je ook bij een online platform of een ander blog aan de slag met blogs schrijven. Je kan als blogger kennis, ervaring of je mening delen over verschillende onderwerpen waar jij blij van wordt.

Wat heb je nodig om blogger te worden?

Je kunt gewoon schrijven op je blog, omdat je graag je ei kwijt wil. Daar is niets mis mee. Maar wil je graag geld gaan verdienen als blogger, dan is het handig als je dit in huis hebt:

• Schrijfkriebels: Als blogger ben je vooral veel aan het schrijven. Dus tja, als je niet blij wordt van schrijven houdt het al snel op, hè? 😉

• Duidelijke hoofdonderwerpen: Schrijf het liefst over iets waar je echt van houdt. Beperk het zoveel mogelijk tot maximaal 5 hoofdonderwerpen, zodat mensen weten waarvoor je bij jou op je website kunnen aankloppen. Bovendien: als jij schrijft over iets waar je echt van gaat kwispelen, dan is jouw enthousiasme aanstekelijk. En dus is de kans groter dat mensen meer van je willen lezen. Door direct verder te klikken of je te gaan volgen bijvoorbeeld.

Cynthia schrijft graag over spelletjes en boeken

• Kennis van SEO: Wanneer je echt geld wil gaan verdienen met je blog, zul je je moeten verdiepen in SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie. Dat houdt in dat je weet waar zoekmachines, zoals Google op letten bij het ranken van je website. Door hier rekening mee te houdenbij het schrijven, kom je hoger in zoekresultaten terecht. En dat levert weer nieuwe lezers op en samenwerkingen op. Je kunt online al veel informatie vinden op websites, zoals FrankWatching, maar investeren in een SEO cursus voor bloggers is ook echt een aanrader.

• Geduld: Hoge bezoekersaantallen heb je niet binnen twee weken voor elkaar. Geef jezelf minimaal een jaar de tijd, voordat je echt geld kunt verdienen met je blog. 

• Overzicht: Bloggen is een manier om vooral op lange termijn inkomsten te verdienen. Zorg dat je een duidelijke planning in elkaar draait, dat je weet wanneer je welke content online wilt hebben staan en dat je duidelijk data communiceert met je samenwerkingspartners. Voor mij werkt het heel goed om alles bij te houden in een planning.

Hoe verdien je geld als blogger?

Wanneer je net met bloggen begint, is de kans groot dat je nog niet veel bezoekers trekt naar je website. Hoe meer je leert over echt goede online teksten schrijven, hoe beter je website bezocht wordt en hoe meer geld je kunt gaan verdienen met jouw blog. Bijvoorbeeld door:

• Barterdeals: Als je bezoekersaantallen nog niet zo hoog zijn, kun je door bedrijven benaderd worden voor een barterdeal. Je ontvangt dan een gratis product of uitnodiging voor een event in ruil voor een review.

Eerste barterdeal van Cynthia – Trouwkaarten laten maken

• Betaalde samenwerkingen: Als je bezoekersaantallen stijgen, krijg je steeds meer aanvragen binnen voor betaalde samenwerkingen. Je kunt ook zelf pitchen op mogelijke samenwerkingen via tussenpersonen. Een paar aanraders vind ik LinkPizza of BlogBrains.

• Affiliate inkomsten: Ben je erg enthousiast over een bepaald product en wil je er een review over schrijven? Met affiliate marketing ontvang een bedrag voor elke klant die via jouw linkje een aankoop doet. Meld je aan voor een affiliate programma dat past bij het hoofdonderwerp van je blog. Denk bijvoorbeeld aan Bol.com of scroll door de affiliate partners op websites als Linkpizza of TradeTracker. 

• Linkbuilding: Veel bedrijven willen de cijfertjes (zoals DA en DR) van hun eigen website graag een boost geven. Dit kan doordat jij een linkje naar hun website plaatst in een bestaand of nieuw artikel. Natuurlijk kun je dit gratis doen als je het bedrijf een warm hart toe draagt, maar vraag hier ook gerust een vergoeding voor. Sterker nog: je kunt het plaatsen van een do-follow-linkje als dienst opnemen in je mediakit.

• Bloggen voor bedrijven: Ben je helemaal enthousiast geworden van SEO, bloggen en online content creëren? Dan kun je jouw diensten als online tekstschrijver ook aanbieden aan bedrijven. Door als ghostwriter of onder je eigen naam blogs te schrijven voor andere websites en bedrijven. 

• Kennis verkopen: Ben je goed in bloggen én heb je ervaring met trainen of coachen. Laat jezelf dan zien als expert in jouw vakgebied en help beginnende bloggers om hun skills te verbeteren met trainingen, cursussen of 1-op-1 schrijf coaching bijvoorbeeld.

Ben je helemaal geïnspireerd om lekker aan het bloggen te gaan, maar ben je nog op zoek naar de ideale insteek voor jouw blog? Neem dan ook eens een kijkje op Cynthia’s blog: 15x Écht Goede Blog Onderwerpen

2 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: