Andere ladytruckers,  vrachtwagen

Anne (26) vertelt over haar werk als vrachtwagenchauffeur

Hallo hallo iedereen! Daar ben ik weer met een nieuwe blog. Dit keer ga ik Anne ten Dolle – Zemmelink aan jullie voorstellen. Ze is 26 jaar oud , komt uit Winterswijk Meddo. Ze is 6 jaar chauffeur. Ze rijdt bij Transport groep Gelderland en dan voornamelijk in Nederland. Zij rijden voor Friesland Campina. Onder andere met room, melk en wei producten (kaas resten) Ze pendelt voornamelijk tussen de fabrieken. Ze komt dus niet de melk ophalen bij de boer. Benieuwd naar haar hele verhaal? Lees dan vooral verder.

Anne met haar vrachtwagen

Deze mooie zwart wit foto is gemaakt door MensenmensFotografie

Haar werkweek ziet er wisselend uit in combinatie met nacht/dag diensten. Ze rijden ook in de weekenden en met feestdagen. De diensten verschillen heel erg. De ene keer begint ze om 6.00, en de andere keer begin je om 16.00 of later. De ritten verschillen met hoe en wanneer je moet laden en waar je naartoe moet. Ze hebben 4 intra vrachtwagens, 3 daarvan rijden vooral tussen Steenderen-Borculo. Dat is alleen met wei. De 4e rijdt verdere afstanden zoals naar Workum, of Zoetermeer. Naast parttime chauffeuse, helpt ze thuis mee op het melkveebedrijf.

Scania is haar lievelingsmerk. Bij Transport groep Gelderland rijden ze onder andere met Volvo, Scania en Renault. Scania vond en vindt ze nog steeds het mooiste merk. De V8 vind ze een erg mooi geluid hebben. Ook vindt ze dat Scania een mooie uitstraling heeft en niet zoals oudere types van Iveco dat ze zo lelijk zijn.

Anne’s vrachtwagen

Uiteraard heeft ze ook nog dromen verder, namelijk: later een gezin en samen met haar man verder gaan op de boerderij. Ze blijft dan zeker 1 dag in de week op de vrachtwagen, in combinatie met thuis.

“ My life is a journey.” is haar lievelings quote.

In het verleden heeft ze veel met stukgoed gereden. Tijdens die werkzaamheden moest ze ook laden en lossen met een pompkar, dat was wel een stukje zwaarder. Sinds September 2022 doet ze dit werk. Soms zijn de slangen die ze moet aankoppelen wel wat zwaar, maar ja girlpower hé?

Het was altijd al een droom van haar om vrachtwagenchauffeur te worden. Ze wilde , toen ze begon met het vrachtwagenrijbewijs , ooit in de agrarische sector werken, deze droom is nu dan werkelijkheid geworden voor haar. Het leukste van het beroep vindt ze dat mensen je soms zo raar aan kijken als er ineens een vrouwelijke chauffeur uit de wagen stapt. Ze vindt het allermooiste aan dit werk, dat ze bij verschillende fabrieken komt en dat het altijd een leuke uitdaging is.

Ze was bezig met de opleiding MBO/ niveau 2 melkveehouderij. Eind 2016 zag ze een vriendschapsverzoek van Edwin Striekwold. Destijds heeft haar vader toen ze in Juni 2015 haar autorijbewijs haalde al eens gezegd, dat als ze ooit voor het vrachtwagen rijbewijs wilde gaan, dit gewoon kon. Ze hebben er veel voor moeten laten maar ze hebben haar heel erg gesteund. Ondanks dat ze moeite had met de theorie. Ze is er in het bijzonder gewoon voor gegaan na dat ene vriendschap verzoekje en daar heeft ze geen spijt van. Edwin Striekwold was haar rij-instructeur destijds. Hij heeft haar goed geholpen zowel met theorie als met de praktijk. Hij stond bij elke tegenslag achter haar. Ook heeft Albert , een docent van wie ze theorie kreeg haar toen heel goed geholpen.

Anne’s vrachtwagen

Het vervelendste onderweg vindt ze dat als je ergens op straat staat te lossen en er dan andere mensen zich irriteren aan het feit dat jij daar bezig bent en dat ze je dan gaan uitschelden. Wat ook wel een irritatiefactor is als mensen net in het knik punt gaan staan waar je ergens achteruit aan het rijden bent.

Ooit heeft ze wel een momentje gehad dat ze wilde stoppen met deze droom waar te maken. Dit komt omdat ze erg veel moeite met de theorie van de vrachtwagen had. Het rijden, dus vooral het praktische gedeelte, dat ging haar heel erg goed af. Ondanks de vele tegenslagen, is ze de moed blijven houden en dat was uiteindelijk haar doorzettingsvermogen.

Aan iedereen die twijfelt of ze vrachtwagenchauffeur willen worden, zou ze willen zeggen: “Ga naar een rijschool toe, bespreek de wensen, en kijk samen wat kan en of het bij je past. Probeer eerst eens een proef rijles.” Dit heeft zij zelf namelijk ook gehad zodat ze zeker wist of het echt wat was. Een vriend van haar die ook bezig was met het halen van zijn vrachtwagenrijbewijs, kon de theorie niet halen doordat hij het niet goed begreep. Toen heeft ze hem doorgestuurd naar haar oude rijschool en zo heeft hij via hun het rijbewijs ook kunnen halen omdat die rijschool theorie lessen geeft. Dat is dus ook een tip van haar die ze graag meegeeft. Kijk of ze ergens theorie lessen geven als je er alleen niet zo goed uit komt met de theorie.

Dit was het verhaal van Anne. De tegenslagen die herken ik heel goed, die heb ik zelf ook gehad toen ik chauffeur wilde worden. Alleen maar goed dat ze dat hier eerlijk durft te vertellen. Het halen van je vrachtwagenrijbewijs kan een pittige weg zijn maar als het echt je droom is, gaat dat helemaal goed komen.

Zien jullie jezelf dit werk al doen? Waarom wel/niet. Laat het weten in de reacties.

^ Volgen jullie mij al op mijn socials? ^ Dan ben je altijd als eerste op de hoogte als ik een nieuwe blog gepubliceerd heb.

3 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: