Andere ladytruckers,  vrachtwagen

Lady trucker Bianca (40) vertelt over haar werk als vrachtwagenchauffeur

Hey hey iedereen! Daar ben ik weer met een nieuwe blog van weer een andere lady trucker. Dit keer stel ik jullie graag voor aan: Bianca Schoenmakers, zij is 40 jaar oud en komt uit Geldrop. Ze heeft in 2000 haar C rijbewijs gehaald en 2001 haar CE rijbewijs met een wipkar en het chauffeursdiploma. De theorie examens gingen toen nog mondeling. Haar rijbewijzen haalde ze omdat ze professioneel paardensporter is. Als springruiter is het nodig om haar paarden naar concoursen in binnen- en buitenland te vervoeren. Daarbij reed ze dus meestal in langere bakwagens met soms een paardentrailer of caravan erachter. Daarnaast vond ze het wel prettig om een vak naast de paardensport achter de hand te hebben. Aangezien ze altijd interesse in vrachtwagens en transport had, leek dat een prima optie voor als ze niet meer in de paarden kon of wilde werken. Na 20 jaar fulltime (6 dagen per week) in de paarden, was ze de passie een beetje kwijt, dus wilde ze wat minderen. Ze is voor zichzelf begonnen als dienstverlener in de paardensport, waarbij ze vooral paarden en mensen op paarden traint, bij de klant aan huis.

Span waar Bianca veel mee reedt

De transport bleef Bianca trekken en ze wilde gewoon graag zo nu en dan op de wagen. Het liefste op een oplegger. Ze had enkele open sollicitaties naar transportbedrijven uit de buurt gestuurd maar zonder ervaring kom je als oproep chauffeur niet makkelijk aan de gang. Toen is ze bij Aarts Transport BV in Veldhoven binnen gewandeld omdat ze daar familie van kent. Ze zei daar: “Ik heb 20 jaar mijn CE, geldige code 95 en een chauffeurspas, ik wil heel graag rijden, het liefste met een oplegger, maar ik heb er werkelijk nog geen meter mee gereden. Ik kan als oproepchauffeur op wisselende dagen in overleg komen, maar er zullen dagen zijn dat ik niet kan. Ik wil graag een dag vrijwillig proef draaien om die oplegger uit te proberen. Kunnen jullie hier iets mee?” Na die proefdag is ze op een 0-uren contract aan de slag gegaan. Ze kreeg de sleutel, een ritlijst, het nummer van de planner en een ‘succes’. Voor haar werkte dat perfect. Ze zoekt alles zelf het liefste uit en constante sturing kan ze niet zo goed hebben. Bij Aarts werkt ze nu ruim anderhalf jaar.

Bianca met de truck

Ze overlegt met de planner welke dagen ze de week erop beschikbaar is en haar nodig hebben. Soms bellen ze Bianca last minute bij uitval personeel of extra binnengekomen werk. Als ze dan kan probeert ze dat op te vangen en probeert ze zo flexibel mogelijk te zijn maar het werk van haar eigen bedrijf gaat voor. Ze heeft er dan ook voor gekozen om op een 0-uren contract te blijven werken. De ene week werkt ze 4 dagen en de andere week geen of 1 dag in de transport. De andere dagen dus in de paardensport. Ze werkt nu weer 6/7 dagen per week totaal meestal maar door de afwisseling is dat niet zwaar. Ze heeft het liefste dat ze haar zo afwisselend mogelijk inzetten. Meestal op de oplegger maar soms ook op de bakwagen en zelfs een keer op een bestelwagen. Ze vindt het allemaal mooi, zolang er niet te veel structuur in komt te zitten. Ze werkt meestal dagdiensten, maar soms ook avond- of nachtdiensten. Meestal binnen Nederland en nooit met overnachting.

Ze rijdt verschillend werk voor DHL. Cityhubs bevoorraden met rolcontainers vol pakketten die van de verschillende regionale DC’s komen. Maar ook internationale zendingen wegbrengen en ophalen bij bedrijven en particulieren door heel het land. Daarnaast rijdt ze soms voor een sanitair groothandel waar Bianca haar werkgever wagens heeft lopen en ze staat graag voorop als er een vreemd charter ritje te rijden is. Zo heeft ze laatst hele grote specialistische machines voor het maken van VR schermen vervoert.

Gek doen met de rolcontainers

Aangezien ze ondernemer is en in de transport als een soort ZZP-er werkt maar in loondienst zit, wil ze haar NIWO diploma misschien gaan halen. Het heeft nogal wat haken en ogen om als ZZP-er in de transport te werken, dus ze moet nog even goed kijken of het wel interessant is.

Het werk met de rolcontainers is wel redelijk zwaar maar dat vindt ze eigenlijk ook wel weer lekker. Ze is niet zo van het doelloos sporten en zo komt ze toch aan haar krachttraining en extra beweging. Het andere werk is met pallets. Soms met een EPT maar meestal met handpompwagen. Dat is niet zo zwaar, maar soms wel uitdagend. Zeker als er nog wat opgestapelde badkuipen achter wat niet te leveren toiletpotten staan.

Bianca vindt de afwisseling van het distributiewerk erg leuk. Ze komt op veel plaatsen en ontmoet veel mensen. Ze zit graag op de weg en dan het liefste in het comfort en het overzicht van een grote jonge wagen. Ook vindt ze het pionieren vaak wel leuk. Bij één opdrachtgever wordt er bijvoorbeeld niet gepland. Ze krijgen dan een lijst met leveringen en afhalers en moeten zelf maar zien hoe we die rijden. Ook komen ze dan bij onmogelijke nieuwe adressen, of mensen die er niet zijn. Ze vindt het dan een sport om toch te leveren/af te halen. Het mag van haar best wel uitdagend zijn en als iets wat eerst onmogelijk leek toch lukt, is haar dag weer geslaagd.

Eén leuke gebeurtenis specifiek kan Bianca niet noemen maar ze komt veel bekenden tegen onderweg en dat is super leuk. Veel bekenden van bijvoorbeeld TikTok of Instagram, waar ze vrij actief is als ChauffeuseBianca. Vooral TikTok is echt een community onder de chauffeurs. Bianca vind het altijd leuk als ze bekenden op truckshows of onderweg dan tegenkomt maar ze vind het ook heel grappig als er dan een oudere op TikTok meekijkende chauffeur naar haar toe komt om te zeggen dat hij je filmpjes zo leuk vindt. Daarnaast zijn er meer mensen uit de paarden wereld die ook in de transport werken. Zo belde een dame die ze vrij oppervlakkig uit de paarden kende haar op nadat ze op Facebook had gezet dat ze nu ook in de transport werkte: “ik doe hetzelfde als jij!”. Inmiddels is ze een goede vriendin geworden van Bianca. Als springer vindt ze het erg leuk om met nieuwe auto’s te rijden. Bij Aarts is er een vrij jong wagenpark en als er iets nieuws binnenkomt wil ze er graag mee rijden. Zo heeft Biance van DAF ook eens een dag mogen werken met een XG demo. Het nieuwe spul of juist heel oud met 16 handmatige versnellingen vindt ze erg leuk! En ze mocht op uitnodiging van Iveco met de S-Way van Aarts naar het Truckstar Festival. Dat vond ze echt heel gezellig. Ze heeft vrienden voor het leven gemaakt daar. Ze hoopt echt dat ze er volgend jaar weer bij mag zijn.

Nieuwe type Iveco

Bianca heeft nog nooit last gehad van vooroordelen of vervelende situaties. Ze denkt dat dat deels met je eigen karakter te maken heeft. De transportwereld is wat lomp, als je niet tegen een lompe opmerking kan, dan kan het wel ooit heftig zijn. Ze is meer één van de mannen, vaak is ze zelf de eerste die een lompe opmerking maakt. Ze is ook niet bang om een nagel te breken of vieze handen te krijgen. Ze gelooft niet dat ze anders behandeld word dan haar mannelijke collega’s. Een vrouw op de wagen is ook niet meer heel bijzonder.

Aangezien Bianca springer is, rijdt ze met van alles. Bij Aarts lopen er DAF’s, Iveco’s, Scania’s, Mercedessen en een Volvo bakwagen. Een slechte vrachtwagen wordt er in Bianca’s ogen niet meer gemaakt. Ze vindt chauffeurs die bepaalde merken compleet afkraken, terwijl ze al jaren niet met een ander merk gereden hebben dan hun vaste merk, dan ook ontzettende aanstellers. Natuurlijk heeft elk merk en model zijn eigenschappen waar je een voorkeur voor kunt hebben, of een uiterlijk dat je meer aanspreekt. Zo is ze zelf erg te spreken over de nieuwe generatie van DAF. Daarin zijn alle dingen die ze minder prettig vond aan de voorgaande generatie verbeterd en wat een zee van ruimte in de XG! Daarnaast vindt ze de Iveco S-Way een fantastische wagen om mee te werken. En dan kom je dus uit bij schreeuwers die met slechte argumenten Iveco compleet ruk vinden, maar nog nooit een meter met een S-Way gereden hebben. Ook dit merk heeft een gigantische stap vooruit gezet met hun nieuwe generatie vrachtwagens.

Chauffeuse Bianca

Bianca heeft een vriend en een hond. De hond gaat meestal met haar vriend mee als ze op de wagen gaat maar soms gaat ze wel met bianca zelf mee. De hond hoeft in ieder geval zelden alleen thuis te blijven. Ze heeft geen kinderwens en nooit gehad, dus daarmee hoeft ze geen rekening te houden.

Als je wil kijken of het chauffeursvak wat voor jou is. Ga dan met verschillende chauffeurs een dag of meerdere dagen mee. Het is iets voor je of het is het niet. Ben je mentaal gevoelig, onzeker in je auto, wil je niet te veel uren maken, of ben je bang dat je haar in de war raakt, dan niet doen. Hou je van vrachtwagens, lompe kerels om je heen, hard werken en heb je een zelfstandig denkvermogen, dan ga ervoor. Van chauffeur zijn word je niet rijk, dus je moet het graag doen. Doordat je veel uren kunt maken kun je een prima salaris bij elkaar harken. Bianca ziet haar beide banen als hobby, dus ervaar de vele uren niet als zwaar. Wanneer je met tegenzin naar je werk gaat is elk uur te veel. Dat geldt overigens voor elk vak en dat valt met een hoog uurloon niet goed te maken. Er is veel mogelijk in de transport. Er is veel verschillend werk, veel mogelijkheden qua tijden en uren en elke werkgever is weer anders. Wat voor de ene perfect werkt, hoeft voor de ander niet ideaal te zijn. Bianca heeft het liefste dat ze haar haar eigen ding laten doen en niet in haar nek lopen te hijgen. Een ander verlangt misschien meer sturing of duidelijkere communicatie.

Bianca met haar truck als springer

Bianca zit lekker waar ze zit. Ze sluit niet uit dat ze ooit ander werk er bij gaat doen. Daar hebben we weer die afwisseling, een enkele meerdaagse rit lijkt haar bijvoorbeeld wel leuk. Maar ze is wel iemand die redelijk trouw is en waardeert wat ze heeft. Zo heeft ze ook 17 jaar bij haar eerste werkgever in de paardensport gewerkt. Ze denkt dat dat in de transport, of misschien in elke branche nog wel eens een probleem is. Het gras lijkt altijd groener bij de buren, maar wanneer je op dat grasveldje staat zie je ook de gele plekken. En dan ga je job hoppen en word je nergens gelukkig.

Dit was het verhaal van Bianca. Ik sluit deze blog graag met haar mooie woorden af. Wat vonden jullie van dit verhaal? Zie jij jezelf dit werk al doen?

Ben jij ook een vrouwelijke chauffeur en lijkt het jou ook leuk om met zo’n verhaaltje op mijn blog te komen, neem dan contact met mij op via mijn socials.

2 reacties

Geef een reactie

Ontdek meer van Life by - Mandy Eggens

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder