Andere ladytruckers,  vrachtwagen

Anne Wiendels (20) vertelt over haar werk als vrachtwagenchauffeur

Hey hey iedereen! In een wereld waar voornamelijk veel mannen zijn, gaat het me aardig goed af om steeds weer een andere vrouwelijke vrachtwagenchauffeur aan jullie voor te stellen. In deze blog ga ik jullie voorstellen aan Anne. Benieuwd naar haar verhaal? Lees dan vooral verder.

Anne Wiendels

Kun je kort wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Anne Wiendels, ik ben 20 jaar oud en ben nu 4 maanden chauffeuse. Ik heb niet echt hobby’s, ja werken maar voor de rest niks. Na een week werken zit ik graag bij de buren ( in het cafe). Met mijn familie en vrienden, de week doornemen met een drankje en een borreltje er bij. Ook van een gezellig tent feest ben ik zeker niet vies.

Waar werk je en wat houdt je werk precies in?

Ik zit via een uitzendbureau voor chauffeurs bij Kummeling in Nieuw-Dijk. Dit is voor mij heel dichtbij aangezien ik zelf ook uit Nieuw-Dijk kom. Mijn werk houdt niet heel veel bijzonders in. Ik rij met kokend water, dit is voor de milieuvriendelijke onkruidbestrijding. Het is alleen in Nederland en vaak ook hier alleen maar in de buurt. Dat vind ik zelf wel jammer maar dit is alleen maar seizoenswerk. Ik rij met een trailer waar 25.000 liter aan water in gaat dat 100 graden is.

Truck + water tank

Hoe ziet jouw werkdag/week er uit?

Op maandag ochtend begin ik altijd om 05:00 dit omdat ik 06:00 moet beginnen met laden in Weurt bij Nijmegen. Dan zit ik meestal tegen 06:30 / 06:45 vol en dan ga ik naar de plek van bestemming waar we moeten beginnen met het sproeien. Daar komen 2 mensen van een ander bedrijf die achter mijn trailer lopen. Aan mijn trailer zitten 2 haspels met slangen er aan. De 1 loopt links van de weg en de andere rechts. Zo kunnen we de hele straat in één keer mee pakken en hoef ik niet nog een keer terug om de andere kant van de weg ook te doen. Ook heb ik een camera er achter op zitten, zo is het voor mij overzichtelijker en is het voor hen veiliger omdat ik ze continu zie. Tegen 15:00 /16:00 heb ik mijn tank meestal leeg. Dan ga ik daarna op de Kleefse waard in Arnhem laden. In Arnhem kunnen ze maar 2 tankwagens op een dag aan. Eentje ‘s ochtends en eentje ‘s middags, de rest van de week tot en met donderdag ga ik ‘s middags naar Arnhem. Vrijdag ‘s avonds hoef ik niet te laden vanwege de temperatuur die te hard daalt in het weekend als die stil staat. Onder de 80 graden heeft het geen effect meer op het onkruid.

Vrachtwagens

Heb je op werkgebied nog dromen?

Of ik nog dromen heb.. Ik denk dezelfde droom die elke chauffeur wel heeft. Ooit een eigen auto, nog niet eens eigen rijder maar gewoon een eigen auto voor de hobby. Truckshows mag ik graag naar toe gaan. Gezellig allemaal samen, en allemaal 1 dezelfde passie, en een beetje opscheppen over je eigen truck. Een biertje er bij is ook heel fijn haha. LZV zou ik ook nog wel een keer willen halen. Hoe groter, hoe meer uitdaging. Al moet ik zeggen dat waar ik kom in alle krappe woonwijken ook soms best een uitdaging is met al dat verkeer.

Vind je het werk zwaar?

Het werk zelf is niet zwaar. Ik heb er zelf ook geen hulp bij nodig. Het zit in de tank en het wordt via slangen verdeeld. Het is alleen een kwestie van de kranen los zetten. Met laden is het wel gevaarlijk. Dan heb ik laarzen aan, een waterdichte overal en een gelaatsbeschermer want als je dat water over je heen krijgt ben je heel erg verbrand en vaak ook verminkt.

Waarom vind je dit beroep zo leuk?

Waarom vind ik het zo leuk…? Zelf weet ik niet beter. Mijn opa was chauffeur, mijn vader is chauffeur en nu ik ook. Het is er inderdaad met de paplepel in gegoten. Ik heb geleerd voor management assistent. Toen ik net begon met mijn opleiding kreeg ik er een baantje bij waar mijn vader toen de tijd voor werkte. Elke zaterdag ging ik vrachtwagens wassen. Eerst deed pap ze voor mij er neer zetten en weer weg zetten. Toen mocht ik ze alleen neerzetten, daarna mocht ik ze ook terug inparkeren maar keek papa mee, en zo werd ik steeds zelfstandiger. Af en toe was ik een zaterdag alleen op de zaak en dan was ik wel trots dat ik het helemaal zelf kon. Toen ik het een beetje onder de knie kreeg begon ik het steeds leuker te vinden. Maar ik had mijn opleiding nog tot ” kantoor miep”. Daar had ik ook een eindstage voor nodig en laat dan net dat uitzendbureau waar ik nu zit nog een plekje vrij hebben. Daar op gesprek geweest. “Anne heb je nog een eindstage nodig?”, “uh ja”, “en wat wil je hierna worden dan?”, “vrachtwagenchauffeuse”, “mooi, dan begin maar met je stage en ondertussen gaan we zien dat jij je rijbewijs haalt”. Zo gezegd, zo gedaan. En in dat half jaar dat ik stage heb gelopen heb ik al mijn theorieën gehaald en ook C en CE.

Ik wilde graag vrachtwagenchauffeur worden omdat het veel vrijheid geeft. Lekker alleen op de weg, muziekje aan en de positieve aandacht die je krijgt om je heen.

Anne in haar truck

Wat is het leukste dat je ooit hebt meegemaakt?

Het leukste wat ik elke keer mee maak zijn de mensen die zich verbazen. Als ik dan uit het raam hang om te communiceren met de mensen achter mij, dat ze eerst 3 keer kijken of ze het wel goed zien. Vaak beginnen ze dan een praatje en vragen ze hoe oud ik ben en hoelang ik al rij. Meestal krijgen we dan ook een bakje koffie en in ruil doen we dan de oprit besproeien met kokend water zodat daar het onkruid ook weg gaat.

Heb je ooit last gehad van vooroordelen?

Vooroordelen… Mannen die al jaren in het vak zitten en dan meteen al beginnen van het lukt je toch niet, of jij kan hem daar nooit achterwaarts in parkeren. Nee misschien lukt het ook niet in een keer, maar we zijn allemaal ooit ergens onderaan de streep begonnen.

Heb je wel eens een moment gehad dat je wilde stoppen met de opleiding/ je werk?

Ik heb wel een moment gehad dat ik dacht, nu wil ik stoppen maar dat had meer te maken met de theorieën. Zelf heb ik best wel moeite met leren. Het wil niet, of ik ben mijn concentratie weer kwijt. Over elke theorie heb ik minimaal 3 keer gedaan. Maar ik ben toch door gegaan want praktijk was voor mij een eitje. Alles in 1 keer gehaald zonder enige moeite.

Wat is je lievelings merk?

Zelf rij ik met een M.A.N. over het algemeen een fijne vrachtwagen. Thuis heeft iedereen ook altijd een M.A.N. gehad. Dus werd het ook een beetje van mij verwacht. Ik mag het misschien dan wel niet zeggen maar als ik er een mocht uitkiezen dan werd het een Scania R660 V8, 2 staanders achter op, paarse deense pluche. Hornblasters Shocker XL Trainhorn er onder. 3 spaak. Lampenbeugel met 4 tralert led verstralers. etc. etc.

MAN trucks

Hoe is je thuis situatie?

Ik woon nog bij mijn vader. Dit is wel handig omdat we allebei in het zelfde wereldje zitten. Als ik dan wat mee heb gemaakt kan ik het er met hem over hebben. Of als ik wat leuks heb gezien voor in de vrachtwagen of andersom dan laten we het ff aan mekaar zien en overleggen we even.

Kinderwens combineren met dit werk

Op het moment heb ik geen kinderwens wie weet komt die er ooit nog maar mocht ik dan zwanger zijn geweest ga ik daarna gewoon weer de wagen op. Dit kan gewoon gecombineerd worden vind ik. En ik bedoel het kind heeft dan ook een vader die kan er ook gewoon voor zorgen. We leven niet meer in de verleden tijd dat de man werkt voor het geld en de vrouw thuis moet zijn bij de kinderen.

Heb je ook een lievelings quote?

“Where focus goes, energy flows.” Als je je focus op wat je leuk vindt zul je het altijd gaan maken, hoelang het ook duurt. Geduld is een schone zaak.

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die twijfelt om chauffeur te worden?

Bij twijfel ga gewoon een keer een dagje met iemand mee. Of begin net zo als ik met een bij baantje in de transport. Vaak als je dat doet kom je er achter of je het wel of niet leuk vindt. Of als je nog niet weet wat je leuk vindt om te rijden ga net als ik bij een uitzendbureau voor chauffeurs. Binnen dat bedrijf kun je wisselen van werk, en uitproberen wat je leuk vind.

Wil je zelf nog iets toevoegen?

Als je iets heel graag wilt, ga er voor! En laat niemand je tegen houden. Mochten ze wat over je zeggen is dat gewoon puur uit jaloezie 😉 Bij vragen mag je me ook altijd een berichtje sturen. Op facebook heet ik Anne Wiendels. En ik vind dat er een truck meeting weekend moet komen voor alleen maar vrouwen!!

Wat vinden jullie van het verhaal van Anne? Een keer wat anders dan een dame die stukgoed rijdt, laat het weten in de reacties.

^ Volgen jullie mij al op mijn socials? ^ Dan ben je altijd als eerste op de hoogte als ik een nieuwe blog gepubliceerd heb.

Eén reactie

  • tibisayfelida

    Gaaf! Ik ga vaak op vakantie met de auto. Als ik dan soms stop bij de wegrestaurants en de vrachtwagenchauffeurs daar zie zitten, denk ik vaak: “Dat lijkt mij een leuk leven. Lekker vrij je werk doen, altijd op weg, zonder een baas op kantoor in je nek.” Als ik vrachtwagenchauffeur was, dan zou ik wel rond Europa willen rijden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: