Andere ladytruckers,  vrachtwagen

Lady trucker Fabienne (23) vertelt over haar werk als vrachtwagenchauffeur

Hey hey iedereen! Vandaag heb ik weer een leuke blog voor jullie over een lady trucker. Ik stel jullie graag voor aan: Fabienne van de Pol, ze is 23 jaar oud en is woonachtig in Putten. Ze woont op het mooiste plekje van de Veluwe vindt ze zelf dan. Misschien kennen jullie haar al van het programma “ Meiden die rijden” daar was ze namelijk in te zien! Benieuwd naar wat voor werk Fabienne doet? Lees dan vooral verder.

Fabienne is nu ongeveer 1,5 jaar lang autolaadkraan chauffeuse. 1,5 jaar geleden is ze gevraagd of ze de vrachtwagen op wilde. Heel eerlijk gezegd wou ze dat niet. De mensen die haar kennen en in haar omgeving zijn, weten dat ze erg energiek (Gewoon DRUK) is. Dus dat lang stil zitten leek haar maar niks. Maar nu ze daadwerkelijk chauffeur is, weet ze dat ze weinig stil zit. Ze is af en toe 2 uur lang aan het klauteren en klimmen om te kunnen laden, dat vindt ze echt machtig.

Fabienne

Fabienne rijdt alleen binnenland en ze vindt dat juist heerlijk lekker ‘s avonds thuis met het eten. Daarnaast heeft ze ook nog veel hobby’s dus is het ook wel handig dat ze elke avond thuis is. Ze begint altijd rond half 6 a 6 uur in de ochtend, dit omdat de bouw pas om 7 uur open is. Ze rijdt voor filiaal Nijkerk en dat filiaal doet de bovenkant van Nederland. Filiaal Sittard doet Limburg, Brabant en Zeeland. Dat houdt niet in dat Fabienne daar nooit komt maar het is echt sporadisch dat dat gebeurd. Ze rijdt een combi met schamel aanhanger, eerlijk…. Daar heeft ze wel even mee moeten oefenen toen ze de combi kreeg want ze was een wipkar gewend maar ze heeft het zichzelf snel kunnen aanleren en eigen weten te maken. Fabienne (en haar bedrijf) vervoert bouwmaterialen, dus alles wat je op de bouw kan vinden van steiger, liften tot hekken, bedenk het maar en ze vervoeren het wel. Ze levert niet alleen de materialen maar ze helpt ook met het opbouwen van de liften of een lichtmast over eind zetten, dat vindt ze juist zo leuk. Daardoor ben je zoveel meer dan enkel chauffeur.

Fabienne zou heel graag alle takken van transport een keer willen zien. Een keer met iemand mee naar het buitenland. Een soort van “Chantal komt werken” maar dan meer “Fabbie komt stuiteren” ohneewerken. Haha!

Fabienne vindt het geen licht werk dat zeker niet. Ze komt uit de sport wereld dus gewichten tillen was ze wel gewend. In het begin vond ze het voor al mentaal best zwaar. Je moet zoveel weten van het materiaal en wat het inhoudt. Hoe je liften moet zekeren, vastzetten, hijsen en ga zo maar door. Inmiddels weet ze het. Ondanks dat ze het inmiddels allemaal wel weet komt ze af en toe nog wel bijzondere dingen tegen dat je denkt “ ja.. en nou….” Ze werkt eigenlijk altijd met haar kraan dat is haar grootste vriend. Af en toe een heftruck, verrijker of manitou als die aanwezig zijn en ze die mag gebruiken. Dit laadt een heel stuk sneller.

Waarom Fabienne haar werk zo mooi vind? Nou omdat geen één dag het zelfde is, overal in Nederland wordt er natuurlijk wel gebouwd. Je komt op zoveel mooie plekken en ziet dingen opgebouwd worden. Je komt prive bij mensen maar ook af en toe op grote bouwen. Het afwisselen tussen makkelijk en moeilijk vindt ze het leukste. Ook vindt ze het leuk om soms wat extra te doen voor de jongens op de bouw de waardering is zo groot. She loves it!

Bijzonderste of leukste wat ze heeft meegemaakt, heb je een uurtje!? Fabienne vindt alles leuk aan haar werk eigenlijk. Maar ze vond het vooral bijzonder dat ze in de torenkraan mocht, dat ze daar tijd voor vrij hadden gemaakt en ze ook zelf even mocht draaien en hijsen. Het leukste vond ze dat ze met alleen haar bakwagen ergens stond, en er een chauffeur aan kwam lopen of ze weg ging maar ze zat zat aan haar rij tijd dus bleef ze nog even staan, hij dacht dat hij wel rond kon rijden, maar dat ging niet. Ze zag hem struggelen met achteruit rijden dus ze ging even helpen met kijken, waarop hij antwoordde dat hij nog nooit met een schamel aanhanger had gereden. Dan is dat ook niet te doen. Waarop Fabienne zei: “ Moet ik het even doen?” Toen vroeg hij: “ Kan je dat dan? “ Waarop ze zei: “ Ja, ik rij normaal ook met een schamel.” Dus even hoppa de vrachtwagen in zijn achteruit en de bouw op. Ze vond dat ook wel tof ook dat die andere vrachtwagenchauffeur het toe liet! Shoutout naar die chauffeur.

Vooroordelen zijn er altijd, maar dat is juist het mooiste om die te door breken vindt Fabienne. Inmiddels kennen de jongens haar aardig en vinden ze het onwijs gezellig als ze komt. Er wordt zelfs soms specifiek om haar gevraagd omdat ze haar manier van werken fijn vinden. Die kan ze mooi in haar zak steken!

Zoals ze eerder al aangaf is ze gevraagd om chauffeur te worden en had er zelf nooit over nagedacht. Maar corona kwam er aan en alle sportscholen en dergelijken gingen dicht. En ze dacht: “ Waarom ook niet!” Het is nooit weggegooid je grote rijbewijs te hebben en er is altijd wel werk in te vinden.

Ze is afgestudeerd als voedingsconsulent en personal trainer daarnaast heeft ze nog meer diploma’s betreft sport. En nu? Nu eet ze gehakt ballen uit het vet haha! Maar nee hoor. Ze heeft nog geen moment spijt van wat ze nu doet. Ze werkt bij een fantastisch bedrijf en ze moeten heel wat doen als ze willen dat ze bij het bedrijf weg gaat.

Lekker cliche maar een Scania en Volvo blijven toch wel puik wagens vindt Fabienne. Zelf rijdt ze in een dikke DAF en daar is ze toch ergens gehecht aan geraak. Misschien ook omdat ze de hele dag tededem hoort en je dat niet ineens niet meer kan horen. Ze vergelijkt het als een soort roken, je krijgt afkickverschijnselen, dat moet je rustig afbouwen haha!

Die kleine

Fabienne heeft geen gezin of kinderen. Daar is ze nog niet aan toe. Eerst lekker veel dingen doen en de wereld zien! Als ze kinderen krijgt, blijft ze gewoon chauffeur en wil ze de kinderen gewoon meenemen. De hele dag thuis zitten gaat niet goed komen, dan wordt ze gek.

Fabienne heeft haar eigen quote, echt dokr haar zelf gemaakt. Misschien kennen jullie de quote wel? “Overal waar diesel in moet en waar rook uitkomt vind ik MACHTIG”

Ik vroeg Fabienne of ze nog tips had voor mensen die twijfelen om vrachtwagenchauffeur te worden. Haar advies was: “ Ga een dagje mee als je twijfelt, dat vinden ze vaak helemaal niet erg. Zelf vind ik het een prachtig beroep en zoals ik al zei het is nooit weggegooid je grote rijbewijs.”

Wat vinden jullie van het werk van Fabienne? Zie je jezelf dit werk al doen?

Ben jij ook een vrouwelijke chauffeur en lijkt het jou ook leuk om met zo’n verhaaltje op mijn blog te komen, neem dan contact met mij op via mijn socials.

Eén reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: