Boeken,  Overige reviews,  reviews

Voordelen en nadelen van een E-reader

Hallo iedereen! Waarschijnlijk was het jullie wel eens opgevallen dat als ik lees, ik dat vaak op mijn E-reader doe. In deze blog ga ik jullie de voordelen van een E-reader vertellen, ook ga ik jullie vertellen wat voor een E-reader ik zelf heb.

Heerlijke avond

De voordelen van een E-reader:

Lichtgewicht: Een e-reader is natuurlijk super licht, zeker als je even beseft dat je er tientallen boeken op kunt zetten. Een e-reader hou je ook lekker vast. Soms heb je van die onhandige boeken die veel te dik zijn om vast te houden. Met een e-reader kan je ook fijner op je zij in bed liggen, met een echt boek is dat vaak zo onhandig.

Makkelijk mee te nemen: Je stopt de e-reader zo in je tas. Je hoeft niet bang te zijn dat er ezelsoren in je boek komen. En doordat hij zo licht is, verneem je niet eens dat je hem in de tas hebt.

Draadloos nieuwe boeken: Ik heb zelf een abonnement op Kobo van Bol. Dankzij dit abonnement kan ik heeeeeeel veel boeken “gratis” downloaden. Je betaald maandelijks €10,- voor alleen e books en voor €13,- kun je ook luisterboeken krijgen. Kobo heeft het grootste aanbod. Je kunt maandelijks opzeggen en opnieuw aangaan. De eerste 30 dagen zijn trouwens ook gratis. En wat ik dus zo ideaal vind, als ik niet op mijn e-reader lees, dan lees ik op mijn telefoon, en dat blijft synchroniseren met elkaar. Als ik dus 10 bladzijdes lees op mijn telefoon en ik vervolgens mijn e-reader pak, dan staat hij automatisch weer op de goede bladzijde. En je kunt de boeken gewoon opslaan en downloaden. Lezen kost je dus geen mb’s als je hem eenmaal gedownload hebt. Een boek downloaden wel, dus daar moet je om denken.

Ingebouwde schermverlichting: Veel e-readers hebben tegenwoordig schermverlichting in de vorm van front light. Dit betekent dat het licht van bovenaf komt. Niet zo slecht voor je ogen dus! Je kan de tonen van de kleur ook vaak veranderen en ook de helderheid.

Lettertype: Je kan bij een e-reader de grootte van de letters veranderen maar ook het lettertype. Heb je liever wat meer bladzijdes of wat minder? De letters wat groter of toch kleiner. Super fijn dat je dat zelf kan aanpassen.

Woordenboek: De meeste e-readers hebben een woordenboek. Als je een woord niet kent dan kan je er op klikken en dan komt de betekenis te voor schijn. Je kunt ook aantekeningen maken.

Goedkoper: Wie veel leest, weet wel dat boeken vaak wel prijzig kunnen zijn. Een abonnement op Kobo is natuurlijk al een stuk voordeliger maar los daarvan, een e book is ook goedkoper dan een boek.

Nadelen van een E-reader

Geen mooie boekenplank: Dit vind ik dus wel jammer. Het neemt super veel ruimte in maar boekenplanken zien er vaak wel heel mooi uit. Zeker als je boeken met mooie kaften hebt. Je kan niet meer echt mooi pronken met je boeken als je een e-reader hebt.

Geen boek gevoel: Ondanks dat een e-reader zoveel voordelen heeft, en het echt heerlijk is en je ook echt super lekker kan lezen, is het wel jammer dat je niet fysiek een bladzijde om kan slaan. Ook de geur van sommige boeken was onwijs lekker. Als je bijvoorbeeld een nieuw boek kocht.

Zwart wit scherm: Alle kaften zie je dus zwart wit en soms zitten er foto’s in een boek, die zie je dus ook in het zwart wit en dat vind ik wel zonde! Want zoals ik hierboven al zei, boeken hebben vaak een hele mooie kaft en dat beleef je op een e-reader gewoon anders.

Mijn e- reader

Ik heb zelf een Kobo Nia, gekregen voor mijn verjaardag en ik ben er onwijs wijs mee! Het is een compacte e-reader met een 6 inch niet spiegelend scherm. Hij heeft een opslag capaciteit van 8 GB, tot 6000 boeken. Je kan wekenlang met de batterij doen. En hij kan verbinden met wifi. Door het E-ink- scherm kun je zelfs in direct zonlicht lezen. Ik kan kiezen uit 11 lettertypen en meer dan 50 lettergroottes.

Hebben jullie ook een e-reader? Wat is jullie lievelings boek?

7 reacties

 • Rory

  Ik ben heel blij met mijn (ook Kobo) e-reader. Het nadeel vind ik ‘terugbladeren’. Fysiek doe je dat toch sneller. Want ik weet dat er een zoekfunctie is, maar het is toch minder ‘makkelijk’ deze handeling. Verder alleen maar lof want het is best licht. Leest lekker in bed als je de ander niet wilt storen en door dat licht wat beter is voor je ogen lees ik ook even wat sneller. Mijn lievelingsboek? Ik lees momenteel graag in het Engels (‘makkelijke’ boeken van Nora Roberts). Een van de meest indrukwekkende boeken die ik las – maar tijdelijk weg heb moeten leggen, zo moeilijk is het – is ‘Het kind met de Japanse ogen’ van Reggie Baay.

 • Janet

  Handig overzicht. Ik heb sinds afgelopen jaar een e-reader en dat bevalt me echt perfect. Ideaal om mee te nemen op reis. Daarnaast raakt mijn boekenkast nog steeds gevuld met reisgidsen, dus dat komt ook wel goed haha.

 • bookstamel

  Wat een super leuk artikel! Ik kan helaas geen boeken op een e-reader lezen door het grote zwart/wit verschil ik zie namelijk met een oog niks! Ik heb dan ook een hele kamer vol met boeken! Ik gok wel minstens een paar 100 wat kan ik zeggen ik hou van boeken.

 • Amina - Imfeelinggood.nl

  Dank je wel voor deze blog! Ik heb namelijk vorige week bijna al mijn boeken uit m’n boekenkast Billy van IKEA 😜 weg gedaan! Ja, een boekenplank staat heel tof, maar het vangt ook zo veel stof. En ik heb dus gemerkt dat ik een boek nooit meer een 2e keer lees. Dus dan staat het maar te staan en stof te vangen. Ik wil dus een E-reader kopen. Thanks, ik denk dat ik de NIA op m’n wishlist zet voor m’n verjaardag ❤️❤️❤️

Geef een reactie

%d