Boeken,  reviews

Boek: De jongen die tien concentratiekampen overleefde

Vandaag heb ik weer een boek voor jullie. Een super heftig verhaal over een jongen die tien concentratie kampen overleefde. Hij overleefde maar raakte veel kwijt en maakte ook super veel mee. Het is een waargebeurd verhaal.

Waar gaat het boek over?

Zoals je misschien al kan raden gaat dit boek over de oorlog en over concentratie kampen. Dit boek gaat over Yanek, een Joods jongetje uit Polen, die 10 concentratie kampen overleefd. Als eerst word Yanek gedeporteerd naar Plaszów. Yanek werkte in een naai atelier in Krakau en daar is hij opgepakt, ze zeiden tegen Yanek dat ze mensen nodig hadden voor een naai atelier in Plaszów. Ondertussen is Yanek iedereen van zijn familie kwijt, zijn ouders maar ook zijn oom’s en tante’s. Op een ochtend werden Yanek en nog een paar anderen tijdens het appèl uit de rij gehaald en in vrachtwagens geladen en vertokken ze naar zoutmijn Wielizcka. Waar ze uitgehonderd en zonder veel slaap, heel erg zwaar werk moesten doen. Daarna kwam Yanek in Trezbinia, daar moest hij al helemaal onnodig werk verrichten, stenen oppakken en verplaatsen, om ze vervolgens weer op een andere plaats neer te leggen. En dat alleen op waterige soep en oud brood, ‘s avonds sliepen ze op houten planken, zonder matras, kussen of deken. Daarna moest Yanek naar Birkenau, daar overleefde hij de gaskamers. Hij stond in de gaskamer maar je gelooft niet wat daar gebeurd.. in Birkenau kreeg Yanek ook een tatoeage. Hij was niet langer Yanek meer maar gevangene B-3087. Toen Yanek een paar maand in Birkenau had gezeten, werd hij naar Auschwitz gebracht, dat is een zusterkamp van Birkenau. In Auschwitz hadden ze arbeiders nodig. Yanek liep onder het bord door met de tekst: “ Arbeid macht frei.” Hij red zichzelf weer van de gaskamers en mag blijven werken. Daarna begint Yanek aan de dodenmars naar Sachsenhausen , een tocht van 6 dagen door de sneeuw. Uitgehongerd en totaal uitgeput. Vele overleven deze dodenmars dan ook niet. Daarna ging Yanek in de trein naar Bergen-Belsen, in de trein stierven alweer heel wat mensen aan uitputting en zuurstoftekort. Daarna ging Yanek naar kamp Buchenwald. In dat kamp is een dierentuin, met echte dieren. Na een paar dagen word Yanek verplaatst naar Gross-Rosen. Yanek krijgt daar zweepslagen omdat hij een knoopje van zijn blouse kwijt is geraakt. Daarna begon er opnieuw een dodenmars voor Yanek en alle andere, op weg naar kamp Dachau. Dit is het laatste kamp waar Yanek zit, en in kamp Dachau word hij dus eindelijk bevrijd.

Mijn mening over het boek:

Ik vind dit echt een heel heftig boek. Je kan je gewoon niet voorstellen dat mensen dit echt meegemaakt hebben. En ik heb ook veel van dit boek geleerd. Alle zwart gedrukte woorden in het stukje hierboven zijn concentratie kampen, ik ken grotendeels niet van deze kampen. Ik vind het boek op een super fijne manier geschreven, je wil maar blijven lezen. Ik had het boek in één keer uit. Je gaat helemaal mee in het verhaal. Ik vind het vooral ook heel knap dat je zo’n drang hebt om te overleven terwijl alles op zijn kop staat. Geen positief vooruitzicht maar je blijft maar strijden, heel erg knap. Ik denk dat het heel goed is als iedereen dit boek leest. Deze verhalen mogen nooit vergeten worden.

Informatie over het boek:

  • Datum: November 2013.
  • Pagina’s: 130.
  • Auteur: Alan Gratz.
  • Uitgever: Kluitman.
  • Vertaald door: Aimee Warmerdam.

Kenden jullie dit boek al?

12 reacties

Geef een reactie

%d