kijktips,  reviews

Documentaire: Eindeloos gepest

Hey iedereen! Vandaag heb ik een heftige documentaire voor jullie. Wel even een trigger warning dus voor als je deze documentaire wil kijken maar gevoelig bent. De documentaire gaat over de 14 jarige Maryana die zelfmoord heeft gepleegd.

Kijktip

De documentaire heeft super veel los gemaakt bij mensen, dat zag ik al wel op Facebook. De documentaire word veel gedeeld en ik las in de reacties dat veel mensen hetzelfde hebben meegemaakt als Maryana. Ze deelden ook hun verhalen, super knap dat veel mensen het een plekje hebben kunnen geven maar ik snap het ook heel goed als je er aan onder door gaat. Je staat er mee op, en je gaat er mee naar bed. Overdag word alles alleen maar erger omdat het pesten niet op houdt en ze lelijke dingen blijven doen en zeggen. Maryana wordt achtervolgd, aan haar haren getrokken, van haar fiets geduwd en online gaat het pesten gewoon weer verder.

In de documentaire laten ze het verhaal van Maryana zien. Ze wilde niet meer verder leven omdat ze veel gepest werd. Ze was anders dan anderen. Maryana’s ouders waren gescheiden en ze hadden het niet heel breed. Ze durfde verder juist zichzelf te zijn, ze had haar eigen stijl. Door familie leden en vrienden die spreken over Maryana, krijgen we een goed beeld van haar. Ik denk dat dit juist een meisje was met lef, veel waren gewoon jaloers op haar. Maryana kwam er achter dat ze biseksueel was en ze durfde daar voor uit te komen.

Zulke documentaires zijn heftig om te kijken maar zulke verhalen moeten verteld worden! Laat deze documentaire aub aan kinderen zien, dit is wat er kan gebeuren als je iemand pest. En in de documentaire zag je ook dat de ouders van Maryana naar de ouders van de pesters gingen en die zeiden: “Zoiets doet mijn kind niet.” Lieve ouders, blijf goed opletten want zoiets kan jouw kind ook doen. Helaas pest de pester van Maryana nog steeds. Na de zelfmoord van Maryana fietste de pester langs de moeder van Maryana en schreeuwde: “ Ohh, wat ben ik verdrietig, ik zou bijna gaan huilen.”

Zaterdag 14 November 2020 was de dag dat het mis ging. Maryana had een gezellige dag met haar moeder en oma, ze waren druk met kerst bezig. Toch is het die avond mis gegaan en heeft ze zichzelf van het leven beroofd.

De documentaire is te zien op NPO.

Denk je wel eens na over zelfmoord? Bel 113!

Praten met 113 kan gewoon anoniem. Over je gedachten praten helpt, je bent niet alleen and you can do this! Hoe lastig het nu ook allemaal lijkt, ook al lijkt er gewoon andere mogelijkheid meer. Alles gaat goed komen! Chat 113.nl of bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Ben jij vroeger wel eens gepest? Hoe ben je daar mee om gegaan?

4 reacties

  • Deborah

    Heel heftig dit! En zo bizar dat het alsmaar door lijkt te gaan. Het is niet iets van deze tijd. Het was er vroeger en het is er nog steeds en zal waarschijnlijk ook altijd blijven bestaan. In en in triest. Pesters hebben niet in de gaten wat het met een gepest persoon doet. Zijn of haar verdere leven!! En het gebeurd niet alleen bij kinderen. Ook volwassenen doen hier aan mee.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: