podcast tips,  reviews

Podcast: Laura H – Het kalifaat meisje uit Zoetermeer

Soms heb je dat, dat je van het één in het ander rolt. Dat had ik ook met deze podcast. Ik las een nieuwsbericht over Siobhan W. uit Den Haag die voor haar man zou zorgen in het kalifaat en dat ze daar cupcakes bakte. Maar goed, ik las dat nieuwsbericht dus en ineens kwam ik op de naam: Laura H, zij bleek de bekendste Nederlandse Syriëganger, ik had heel eerlijk gezegd nog nooit van haar gehoord. Het bleek dus dat er een boek over haar geschreven is en dat er een podcast over haar en haar verhaal was. Diezelfde dag ben ik hem nog gaan luisteren en dezelfde dag heb ik hem uitgeluisterd. Ik vond de podcast super interessant en vandaar dat ik hem met jullie deel.

Waar gaat de podcast over?

De podcast gaat over Laura H. Laura is een jonge meid die door haar vriend terecht komt in het Kalifaat in Syrië, samen met haar twee kleine kinderen. Ze heeft geen makkelijke jeugd gehad, haar broertje heeft een nierziekte en vraagt alle aandacht. Laura moet zichzelf zien te redden. Ze worstelt een beetje met haar identiteit en begint een hoofddoek te dragen en ze draagt ineens een andere naam. Een nieuw begin. Via een datings site leert de Ibrahim kennen. Laura krijgt een kind met hem, trouwt met hem maar word ook mishandeld door hem en meegenomen naar Syrië. Laura houdt contact met haar vader en hij gaat proberen of hij een manier kan vinden om haar uit die situatie te halen, weg uit het oorlogsgebied. Ze praten met geheime codes en Laura moet zorgen voor vaste rituelen. Na een spannende ontsnappingspoging hoort en ziet de vader van Laura (Eugene) zijn dochter op tv, dat het haar gelukt was om te ontsnappen. Hij had nog niks van haar gehoord en hij dacht echt dat Laura het niet overleefd had.

In de podcast komen Laura en haar vader Eugene ook zelf aan het woord. Bij beide hoor je de emoties en wat het met ze deed. Het is gewoon zo ongelofelijk als je beseft dat dit verhaal waargebeurd is.

Mijn mening:

Jup, dit is echt een hele heftige podcast. Super spannend en wat ik net al zei, het lijkt gewoon een verzonnen actie film maar het is allemaal waargebeurd. Laura en haar kinderen hebben dit gewoon echt allemaal zelf meegemaakt. Ik kon ook niet stoppen met luisteren, zo spannend was het. Ik wou hem in één keer afluisteren. Het verhaal neemt je gewoon helemaal mee naar de situatie, net alsof je er zelf bij bent.

Meer informatie over de podcast:

De podcast is gemaakt door Audiocollectie Schik. Ik heb de podcast geluisterd via Spotify. Nele Eeckhout en Mirke kist zijn de podcast makers. De podcast bestaat uit 4 afleveringen. Ook is er een boek over haar verhaal geschreven door: Thomas Rueb die bevat 530 paginas. De uitgever is: das mag uitgeverij bv. Het boek is te verkrijgen als E book en als paperback op onder andere bol.com

Laura vluchtte in 2016, ik was toen zelf 16 dus ik was niet zo bezig met het nieuws dus ik kende haar en haar verhaal niet. Laura is gearresteerd bij aankomst in Nederland en ze moest naar Vught. Ondertussen is ze weer op vrije voeten en heeft ze haar Havo diploma gehaald.

Nu ik deze podcast heb gehoord, wil ik het boek al helemaal lezen. Ik ben zo nieuwsgierig geworden naar de rest van het verhaal. Dit verhaal heeft me echt geraakt en meegesleurd.

Hadden jullie al eens van het kalifaatmeisje gehoord? Of deze podcast beluisterd of het boek gelezen? Wat vind jij van dit verhaal? Let me know

11 reacties

 • Cynthia

  Ik ken het verhaal niet, maar ben wel getriggerd. Wat hebben we het toch eigenlijk goed hier hè? Dat we in een maatschappij zonder oorlog mogen leven. Ik ga de podcast opzoeken. Thanx dat je er aandacht aan besteed!

 • Rory

  Poeh, een heel heftig verhaal hoor ik al. Op Netflix heb ik een keer een soortgelijke serie bekeken maar ik haakte af door de intensiteit van het verhaal. Natuurlijk zijn dit dingen die dagelijks gebeuren. Wat mij altijd intrigeert is hoe het zo ver kan komen dat je als het ware ‘gebrainwashed’ wordt en dan meegaat in iets wat mij zo niet goed lijkt te voelen. Maar het is altijd makkelijker oordelen vanuit een comfortabele positie. Ik denk dat het heel goed is dat dit soort ware verhalen geuit worden omdat meerdere mensen hiervan kunnen leren.

 • Flitter Fever

  Wat me nu niet duidelijk is nog, is of je nu hierdoor sympathie voor haar hebt gekregen? Het leest een beetje als een soort Not Without My Daughter verhaal, maar dat is ‘t natuurlijk niet. Keuzes hebben consequenties.

 • Awaywego_Sandra

  Ik ben de laatste tijd (op mijn werk) veel podcasts aan het luisteren en ik heb deze meteen opgeslagen! Lijkt me heel interessant. Thanks voor de tip!

 • Janet

  Toevallig ben ik vorige week begonnen met het luisteren van podcasts, ik ben begonnen met een leuke luchtige podcast. Deze podcast lijkt me heel interessant op het lijstje, dus deze ga ik onthouden.

 • Deborah

  Ik heb er nog niet eerder van gehoord tot aan het lezen van jouw blog. Een heel heftige podcast dus. En jeetje dat ze pas 16 jaar was toen ze is gevlucht. Zo beïnvloedbaar en daar is misbruik van gemaakt. Fijn voor haar en haar familie dat ze weer terug is. Knap dat ze ook haar school heeft afgemaakt. De herinneringen aan deze enge tijd zal ze voor altijd met zich meedragen. Dat ze met haar verhaal en boek een inspiratie mag zijn voor andere (jonge) mensen.

 • Soraya

  Ik had ook nog nooit van Laura H gehoord eig! Heftige podcast! Ik snap dat je het in een keer wou afluisteren! Ik heb het verhaal niet gelezen maar het lijkt me interessant!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: