Hobby

Moestuin als hobby

In deze blog ga ik jullie vertellen over René (34) en Sanne (29), samen wonen zij in het Bourgondische Breda en in hun tuintje hebben zij heel veel groente en fruit planten staan. Ze hebben een eigen moestuin! Ze bloggen samen op Www.fromseedtotable.nl , daar delen zij recepten en moestuintips. Ze koken graag met de groenten uit hun eigen moestuin.

Hoe zijn jullie met deze hobby begonnen?

René is vier jaar geleden beginnen met de eerste tomatenplanten en nog wat andere groenten, toen nog gewoon met potjes in de vensterbank en in de volle grond in de tuin. Dat lukte vrij goed en zo is hij het jaar er op steeds meer groenten gaan kweken. Sinds 2 jaar helpt Sanne ook mee in de tuin en hebben ze een kleine glazen tuinkas in de tuin. Die is ideaal om tomaten in te laten groeien.

Hoe zijn jullie zo goed geworden in deze hobby?

Op Youtube is heel veel te vinden vooral filmpjes van CharlesDowding zijn super handig. Hij legt alles goed uit, laat ook zien hoe het in zijn moestuin gegaan is en hij doet kleine experimenten (met of zonder potgrond, met of zonder de grond eerst te spitten) en daarin laat hij precies zien met welke methode hij de meeste groenten krijgt. Verder is het ieder jaar opnieuw testen. De ene plant heeft meer zon/water nodig dan de andere. Na een tijdje weet je precies welk plekje het beste is (qua zonuren) om een goede oogst te krijgen. Dus vooral door ermee aan de slag te gaan en het te doen leer je het meeste.

Wat voor materiaal ben je allemaal voor deze hobby nodig?

Je hebt buiten wat grond nodig. En om te starten heb je tuingereedschap nodig. Schaf een plantenschepje een schoffel en een gieter of tuinslang aan. Er is nog veel meer handig tuingereedschap maar dit kun je ook later aanschaffen. Als je eenmaal bezig bent zal je merken waar je behoefte aan hebt. Tuingereedschap kun je op bol.com of bij een tuincentrum of bouwmarkt. Daarnaast heb je natuurlijk zaadjes nodig. Bij het tuincentrum kun je kiezen uit ontelbaar veel soorten groenten. Check op de achterkant van het pakje altijd even wanneer je deze kunt zaaien en oogsten. En verder heb je zonlicht en water nodig (en dat geeft de natuur ons al voor een gedeelte, wij hebben zelf ook een regenton).

Waarom vinden jullie de moestuin zo leuk?

Tuinieren klinkt misschien suf maar het is heerlijk ontspannend om buiten in het zonnetje met je handen bezig te zijn. En te zien hoe iets wat je zelf gezaaid hebt groeit, zodat je het uiteindelijk op kunt eten. Wat wij zelf ook erg fijn vinden om te weten is dat er geen ‘rotzooi’ gebruikt is bij het kweken. We spuiten geen gif. Wanneer je groenten in de supermarkt koopt is het altijd nog maar de vraag hoe deze gekweekt zijn. Ook qua smaak zijn groenten uit eigen tuin meestal toch net iets intenser dan groenten uit de supermarkt. En het geeft voldoening om iets from scratch op tafel te zetten.

Hebben jullie nog tips voor beginners die ook een moestuin willen beginnen?

Het grote misverstand is dat je een enorme tuin nodig zou hebben voor een moestuin. Dat is gelukkig niet waar, onze tuin is niet heel groot maar we gebruiken ieder stukje wat niet bestraat is om plantjes in te zetten. En zelfs als je een balkon hebt zou je een moestuin kunnen beginnen in plantenbakken. Hier kun je dan bijvoorbeeld kruiden en aardbeienplantjes in zetten. Wat ook handig is om te weten, is dat je sommige planten kunt voorzaaien. Dit doe je binnen in huis op de vensterbank in kleine potjes. Het enige wat je dus nodig hebt is zonlicht. Het voordeel is dat de plantjes al wat sterker zijn op het moment dat je deze in de volle grond (buiten) gaat zaaien. De zaadjes kosten niet zoveel. Zaai er daarom altijd wat meer voor dan dat je van plan bent om te gaan planten. Niet alle zaadjes zullen op komen en als er plantjes zijn die het buiten toch even niet redden dan heb je altijd reserve plantjes die je direct kunt planten. En vooral gewoon beginnen met moestuinieren, het is helemaal niet moeilijk en erg leuk!

Koken met je eigen groentes

Uit de moestuin komen natuurlijk veel groentes, we vinden het heerlijk om hiermee te koken. Zeker als er vrienden komen eten staan we uren in de keuken om meerdere gangen te bereiden.

Zelfgemaakte chips

Tips van René en Sanne

Als je van plan bent meerdere jaren gebruik te gaan maken van je moestuin maak dan een plattegrond waarop je vermeld waar je welke groentesoort geplaatst hebt. De groentes putten namelijk de grond uit. En om te zorgen dat je planten het jaar erop weer voldoende voedingsstoffen krijgen is het belangrijk dat je ieder jaar wisselt van plek.

Zijn er meer mensen die een moestuintje hebben? Of lijkt het je leuk om er één te beginnen naar aanleiding van deze blog? Mij in ieder geval wel!!

12 reacties

 • bookstamel

  Ik had een moestuintje aan de muur nou ja hij hangt er nog maar het is tot nu toe nog geen succes. Eerst vraten de slakken alles op. Slakken geweerd uit de moestuin zaten er rupsen in. Helaas denk ik dus dat een moestuintje voor mijn niet zo goed gaat werken en ga ik er binnenkort maar gewoon leuke planten in doen.

 • Rory Blokzijl

  Ik deed dat vroeger met school (van die ‘schooltuintjes’ heetten ze destijds). Wel grappig, we aten echt elke week andijvie, wortels en nog iets. Zoveel haalde ik uit dat tuintje. Enige nadeel bij het pure voordeel was dat het natuurlijk onbespoten was (heel goed juist!) maar dat ik daardoor wel veel wormen en dergelijke uit de producten moest halen. Ik zeg ik, maar ik bedoel mijn moeder. Zij moest dat destijds doen en gruwelde van die dikke grijze wormen die uit de wortels kwamen.

 • racheltjuh

  buiten het feit dat het leuk is is het ook nog eens lekker 😀 ik heb zo geen groene vingers dus ik begin er niet aan wat ik soms wel jammer vind en nee ik ga het ook niet proberen haha

 • Daisy de Vos Burchart

  Jan z’n broertje heeft een beste lap grond bij een van de volkstuinen hier in de stad en wij hebben ook het een en ander in onze eigen tuin staan, zoals munt, framboos, appelboom, bieslook.

  Niks is lekkerder dan vers uit eigen (moes)tuin!

 • Cynthia

  Ik ben normaal gesproken fan van moestuinieren, maar dit jaar lukt het me allemaal niet. Mijn hoofd zit te vol. Hopelijk volgend jaar weer. Ik zal eens een kijkje nemen op hun blog!

 • manon@heyfrits.nl

  Wij verbouwen ieder jaar ook wel wat eigen groenten in de tuin. Lukt de ene keer wel, soms niet haha. Maar een grote tuin heb je zeker niet nodig nee, wij hebben eens van 1 courgetteplant in een zomer 25 courgettes gegeten 🙂

Geef een reactie

%d