Hoe gaat het nu met trekker + oplegger?

Waarschijnlijk hebben jullie allemaal wel meegekregen dat ik een paar maand geleden mijn CE rijbewijs gehaald heb, dat betekend dus dat ik met een trekker oplegger combinatie mag rijden, ik ben nu al een paar keer met deze combinatie op pad geweest en ik ga jullie in deze blog vertellen hoe dat me af gaat.

Eerlijk is eerlijk, ik zag er heel erg tegen op om met dit ding op pad te gaan omdat ik gewoon nog geen flauw idee hoe ik er mee moest rijden, ik heb met een bakwagen + aanhanger gelest en ik had niet zo vaak aangedockt ( aandocken: met de vrachtwagen tegen dock/ gebouw aan, zoals op bovenstaande foto)

Mijn rijles auto / Bakwagen + aanhanger

Eigenlijk stelde ik het steeds uit omdat ik het gewoon niet durfde. Toen vroeg de planner of ik toch wou gaan 15 September, dus mijn eerste nacht. Ik dacht nja, ik ga wel, ik kom er toch niet onder uit.

Bij ons heb je 2 week nacht en 2 week dag, nacht is dus met trekker + oplegger en laten we het zo zeggen: elke ochtend kwam ik weer terug op de loods en alles was gelukt, maar vraag me niet hoe. In de 1e week heb ik bij elk depot eigenlijk aan een chauffeur gevraagd die ook daar op het depot was, of hij mij kon helpen. De 2e week probeerde ik het vooral veel zelf, en dat ging niet zo soepel. De ene keer stond ik in 1 keer voor het dock, en de andere keer moest ik wel 20 keer steken. Tuurlijk heeft elke chauffeur het moeten leren maar ik voelde me gewoon steeds zo lullig met mijn geklungel. Andere chauffeurs wachtte op mij en daardoor voelde ik alleen maar meer druk op mij.

De 1e, 2 week heb ik echt heel veel gehuild, gewoon van spanning en heb ik ook heel vaak geroepen: ik wil dit niet want ik kan het toch niet. Want ja, zo ben ik. Maar de 3e week nacht ging het al een stuk beter, het lukt me nu zelfstandig, het duurt wel wat langer en soms wil het nog helemaal niet en doe ik er wel 10 minuten over maar dat boeit me echt niks meer, laat ze maar lekker kijken, lachen en praten, het belangrijkste is dat ik voor het dock kom.

Alleen de 1e nacht van de 3e week, die ging zo onwijs goed vergeleken met de eerste 2 week nachten, allemaal adressen waar ik onwijs tegen op zag, kwam ik heel soepel doorheen dus ik was echt trots op wat ik gepresteerd had.

Die nacht erna moest ik bij een klant achter uit een hek door rijden aan een best drukke weg en ik was maar aan het proberen en uit stappen om te kijken of het goed ging etc maar het lukte me niet en toen voelde ik me echt heel stom omdat ik na de afgelopen nacht dacht, dat ik het nu redelijk onder de knie had. Dus toen had ik weer even een sad momentje en heb ik heel lang voor het hek van het depot gestaan omdat ik dacht; dat aandocken gaat vast ook niet lukken maar toen ging ik maar gewoon en had ik hem er 1 keer voor en toen liep ik naar binnen en toen maakte een medewerker een buiging en ze zei: wat doe je het goed! En toen kregen we het er over en toen vielen er weer wat tranen maar dat gesprek had me zo opgebeurd. Sinds toen heb ik me nog niet weer echt vedrietig gevoeld en ik weet dat ik het wel kan maar ik ben met sommige dingen gewoon te onzeker.

Ik ben er ook achter gekomen hoe onwijs dankbaar ik mag zijn met al mijn collega’s, zowel mijn echte collega’s als de rest van de chauffeurs van andere bedrijven. Er was één chauffeur die niet enthousiast reageerde toen ik vroeg of hij mij wou helpen, hij deed het wel maar het ging niet van harte. Voor de rest, ze hielpen mij allemaal, gevraagd en vrijwillig (omdat ze zagen dat ik het moeilijk had) iedereen geeft goede tips m.b.t aandocken of laden etc.

Na een hele moeizame en dood enge start, komt het nu langzamerhand toch wel een beetje goed ondanks dat ik nooit verwacht had dat ik dit ooit zou zeggen, want ik dacht echt dat ik nooit zou begrijpen waar ik mee bezig was, het kost me nu soms ook nog moeite maar ik weet nu tenminste wat ik moet doen en ik zie steeds meer vooruitgang, blijven volhouden dus!

44 Reacties op “Hoe gaat het nu met trekker + oplegger?”

 1. Hallo Mandy,
  Ik denk dat ik jou een paar keer gezien heb in sorteer centruum post NL . Dat is goed nieuws voor mij want ik heb net in een bedrijf begin als vrachwagen chauffeur ik vind ook echt moeilijk met achteruit rijden en docking. Ik hoop het dat ik ook binnen kort kan gewoon doen.
  Groetjes,
  Adnan

  Like

   1. Hoi Mandy,
    Ja, ik rijd met trekker oplegger.
    Maar ik heb gelest met combinatie ( vrachtauto met aanhangwagen). Best Mandy ik heb een paar vragen misschin kun je mij helpen. Ik rijd alleen twee dagen per week. Als er meer ruimte is dan probeer ik de vrachtwagen eerste recht maken en daarna rijd ik achteruit aandock dat vind ik makkelijker. Maar soms er geen genoeg ruimte dan je moet iets voor rijden en laten de vrachtwagen schuin staan en daarna achteruit rijd ik aandock. Dat vind ik nog steeds echt moeilijk.mijn vraag is na een paar weken gaat dat ook lukken? AL VAST BEDANKT.
    Met vriendelijke groet,
    Adnan

    Like

 2. Nou wat jij hebt, had heb ik ook hoor en moet je nagaan ben stuk ouder dan jou, heb respect voor je echt. Eerste keer ben ik gezakt voor CE en moet er wéér voor, lessen liggen klaar maar heb nog geen planning, vind het ook niks met trekker + wipkar te lessen tis gewoon bagger, géén oefen momenten, alleen maar les. Voel me wat dat betreft het zelfde als jij, eng, bang, bang om te falen, maar het moet me toch ook lukken, dus ben blij met jouw blog, ook al ben je jonger, jij bent mij spirit, zodra ik wéér mag en kan rijden dan maar de planning gereed maken voor de E weer.

  Like

  1. Leeftijd maakt helemaal niks uit! Zo balen dat je gezakt bent voor CE, ze zijn ook zo streng. Mag ik vragen waarom je gezakt bent? Precies! Ik dacht tijdens het lessen ook: ik kan wel met een trailer gaan oefenen maar omdat het zo anders was dacht ik: ik doe het maar niet.. straks snap ik het helemaal niet meer. Les je ook bij schuringa? Bedankt voor je woorden! ❤ Ik heb alle vertrouwen in jou lieve Henny! Het gaat je lukken, als is het niet volgende keer, dan die keer daarna of daarna, niet leuk maar het gaat je zeker lukken en ik ga gewoon uit van de volgende keer! Zet hem op ❤

   Like

 3. Ik vind je zo’n stoer wijf mandy oeps wijf klinkt zo hard maar ik bedoel het goed 🙂 Al vanaf dat je begon met het halen van je vrachtwagen rijbewijs en je zoektocht naar werk. Je ups en downs een periode dat je dacht als vrouw niet aan de bak te komen. En kijk nu daar rijd je dan in je big truck! En je doet het toch maar mooi allemaal. Al het begin is moeilijk maar ook hier rol je jou kennende zo in ! als ik iets aan jou bewonder is het je doorzettingskracht van de afgelopen jaren.

  Like

  1. Wauw respect! Wat eerlijk beschreven! Toen ik het las, dacht ik, dit is precies wat ik voel. Ik ben aan het lessen voor CE en dat gevoel dat iedereen moet wachten en dus last van me heeft vind ik zo vervelend!
   Dapper hoor!

   Like

 4. Ik zou als ik jou was in plaats van het algemene blog dat je nu hebt, je helemaal storten op een blog over je truckersleven en hoe dat is als vrouw. Denk dat je dan een gat in de markt hebt!

  Like

 5. Snap het echt wel hoor, dat je dat in eerste instantie niet zag zitten. Dat is dus ook helemaal niets voor mij, ik wil al niet eens in een lange auto rijden, laat staan in zo een bakbeest. Super dat je dat allemaal kan. Enne, dat het wat trager gaat? Tja, iedereen moet leren, iedereen maakt wel eens een foutje, dus niets van aantrekken en gaan met die banaan.

  Like

 6. Ik kan me goed voorstellen hoe eng het moet zijn geweest en hoe je hier tegen op zag, helemaal als het dan de eerste keren niet zo lekker gaat dan ga je er steeds meer tegen op zien. En natuurlijk heeft iedereen het moeten leren, maar je voelt je dan toch alleen. Goed dat je doorzet!

  Like

 7. Super stoer dat je over deze drempel bent heen gestapt.. je leert iets nieuws, dat kost tijd. Niet te hard zijn voor jezelf!

  Like

 8. Zij zijn ook jong geweest en hebben het moeten leren. Vind het juist super knap dat je het doet en durft. Ik schijt al zeven kleuren voordat ik achter het stuur kruip (volgend jaar c1 voor een camper). Jij bewijst juist: als jij het kan, dan moet c1 voor mij te doen zijn. Zo stoer!!

  Like

 9. Behulpzame collega’s en een dosis zelfvertrouwen: meer heb je niet nodig om dat gevaarte te manoeuvreren zoals jij dat wilt. Je kunt het.

  Like

 10. Oefening baart kunst lieve meid. Vergeet niet, hun zijn ook allemaal zo begonnen en konden het ook echt niet in 1 keer. Je doet het fantastisch, hou vol!

  Like

 11. Respect hoor!! Dat je zo open bent over je ervaringen.
  Je doet het toch maar. En……..hoeveel ” stoere” mannen zouden er zijn die soms met zweethandjes achter het stuur zitten maar zich groot houden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: