podcast tips,  reviews

Podcast: Tata’s ijzeren greep

Hey hey iedereen! Vandaag heb ik weer eens een podcast voor jullie. Een podcast totaal iets anders dan jullie van mij gewend zijn waarschijnlijk. Ik luister normaal altijd persoonlijke verhalen of true crime. Alhoewel hier ook persoonlijke ervaringen in verwerkt zijn. Het gaat meer om een groot milieu en gezondheidsprobleem. Misschien dat jullie het al wel kunnen raden. In deze blog ga ik een podcast met jullie delen die gaat over Tata steel in IJmuiden. De podcast heet: Tata’s ijzeren greep.

Tata steel: Foto gemaakt door @jeroen.photos

Waarom deze podcast?

Ik ging even op verkenning wat voor podcasts er allemaal op Spotify staan en toen kwam ik deze tegen en hij wekte gelijk mijn aandacht. Je hoort op de radio altijd zoveel over tata steel en ik heb ook wel eens vrienden die daar met de vrachtwagen heen moeten. Voor mij is het een ver van mijn bed show en ik heb geen flauw idee wat tata steel precies is. Vandaar dat deze podcast mij heel erg interessant leek en ik kan jullie alvast wel vertellen dat ik hem boeiend vond want anders had ik hem nu met jullie gedeeld.

Waar gaat tata’s ijzeren greep precies over?

In de eerste aflevering geven omwonenden een toxic tour, een rondleiding langs de staalfabriek. Ze leggen uit wat voor overlast hun allemaal hebben door de staalfabriek. Ze nemen ons mee naar een speeltuin in de wijk en gaan bezig met een magneet, daar blijven ijzeren deeltjes aan vast zitten. Daardoor kan je zien hoe erg de wijk vervuild is door alle deeltjes die overwaaien vanuit het staalterrein.

In de tweede aflevering gaan ze terug in de tijd en vertellen ze je over de geschiedenis. Toen heet Tata nog Hoogovens. Iedereen in de omgeving had wel iemand in het gezin die voor het bedrijf werkte. Ze keken allemaal heel erg uit naar het kerstpakket.

In de derde aflevering gaat het vooral over de gezondsheidsproblemen die zijn ontstaan door het werken of wonen in de buurt van Tata. Veel mensen hadden kanker maar daar werd nauwelijks over gepraat. Harde bewijzen tegen Tata zijn er niet. Niemand die kanker had, kon met volle 100% overtuiging zeggen dat het ook echt door de fabriek kwam.

In de vierde aflevering wordt er door Jeroen in de archieven gedoken. Daar doet hij een grote ontdekking, namelijk dat de provincie Noord Holland meer dan twee decennia lang heeft toegestaan dat er teveel kankerverwekkende stoffen uit de fabriek lekten.

In de vijfde aflevering gaat het over dat Tata steel een vergunning probeerde te krijgen begin deze eeuw. Dit is een heel ingewikkeld proces allemaal. Als ze dan de vergunning hebben, trekt de rechter hem weer in. Dit komt door een kleine groep omwonenden. Er wordt gesproken met de vergunning verlener en een actievoerder.

Wat maakt deze podcast zo boeiend?

Vooral het verhaal waarop hij wordt verteld. Ik herkende gelijk de stem van iemand en dat was de stem van Anne-marie Rozing, de nieuwslezeres van Q- Music, dat vond ik gelijk al super leuk. En dan vooral dat je het verhaal vanuit allerlei verschillende perspectieven hoort, van omwonenden, oud werknemers en deskundigen. Door deze interviews krijg je een goed beeld hoe iedereen over Tata steel denkt. En ik weet niet of ik het mag zeggen maar het werd voor mij gewoon heel duidelijk uitgelegd, een beetje in Jip en Janneke taal zeg maar. Dat maakte het super fijn om naar te luisteren. Tata is natuurlijk een beladen onderwerp, iets heel groots maar door deze podcast snap ik nu wel waar ze het op de radio of op social media steeds over hebben en begrijp ik de kritiek en de problemen ook steeds meer.

Aanrader!

Ja, ik vind deze podcast echt wel een aanrader omdat deze mij van het begin tot het eind geboeid heeft. Het is op een leuke manier vorm gegeven en ik had zelf ook niet verwacht dat ik deze podcast daadwerkelijk tot het eind ging afspelen. Deze podcast is sowieso te luisteren via Spotify.

Lijkt deze podcast jou interessant en ga jij hem luisteren? Of heb jij hem al beluisterd? Laat het vooral weten in de reacties.

* Foto heb ik met toestemming mogen gebruiken van Jeroen van Rooijen

Geef een reactie

Ontdek meer van Life by - Mandy Eggens

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder