Overig

Wonen in het buitenland: De ervaringen van emigratiecoach Karin

In deze blog kunnen jullie lezen over de emigratie-ervaringen van de 34-jarige Karin uit Helmond. In 2014 verhuisde Karin samen met haar man voor vier jaar naar Amerika, waarna ze aansluitend naar Singapore verhuisden. Momenteel werkt Karin als emigratiecoach en helpt ze anderen hun droomleven in het buitenland waar te maken. Meer informatie over wonen en werken in het buitenland vind je op haar site Ikwilemigreren

Ontmoet: Karin

Hoe begon jullie emigratie?

Onze emigratie kwam als eerste ter sprake in 2013. Mijn man zat in Australië voor zijn studie en ik was daar op bezoek. Hij wilde graag verder studeren in het buitenland en of ik met hem mee wilde? Ik vond het een geweldig idee! Ik heb er niet eens over na hoeven denken.

Toen we eenmaal weer in Nederland waren, gingen we meteen aan de slag met de voorbereidingen. Mijn man solliciteerde op plekken in Engeland, Zwitserland, Canada en Amerika. Je gaat dan wel studeren in het buitenland, maar op veel plekken krijg je betaald voor het onderzoek wat je doet tijdens je studie. Je moet een hoop papierwerk insturen naar een universiteit met waarom ze jou aan moeten nemen. Het is dus als het ware een sollicitatie. Hij werd op verschillende posities aangenomen maar we kozen uiteindelijk voor Durham, North Carolina aan de oostkust van Amerika. Niet alleen omdat het de beste universiteit was maar ook omdat het leven ons daar wel prettig leek.

Dit is heel kort door de bocht. Het hele proces van solliciteren, wachten op reacties, visums regelen en uiteindelijk vertrekken kostte een heel jaar. Een soms moeilijk jaar met veel ups en downs. Je leert jezelf echt kennen en je ontwikkelt jezelf ook enorm. Geduld en doorzettingsvermogen is megabelangrijk in zo’n proces.

Wonen in Amerika, hoe zag jullie leven er daar uit?

Veel mensen denken dat wonen in het buitenland anders is maar dat is niet zo. Mijn man studeerde en ik werkte fulltime als dierenartsassistente in een lokaal dierenasiel. Binnen een jaar was er gewoon de sleur van alledag. Het duurde overigens wel maanden voordat ik een baan had gevonden. De aanvraag van een werkvisum duurt al drie maanden en dan nog op zoek naar werk. Maar toch binnen 6 maanden een baan, dat was onverwacht snel.

Wij woonden in een mooi, simpel appartementje aan de rand van de stad dicht bij de universiteit. Mijn man fietste naar werk en ik nam altijd de auto. Via de universiteit hadden we een leuke groep internationale vrienden en via mijn werk en andere lokale activiteiten ook Amerikaanse vrienden, hoewel relaties met hun opbouwen wat moeilijker is: Ik vind dat het vrij oppervlakkig blijft, hoewel Amerikanen wel erg behulpzaam zijn en nieuwsgierig waar je vandaan komt.


In de weekenden of vakanties gingen we er vaak op uit. Twee uur rijden naar het westen en we stonden midden in de SmokyMountains waar we heerlijk konden hiken. Twee uur naar het oosten is de zee met mooie duinen met leuke dorpjes enheerlijk relaxen op het strand. We houden beiden van reizen dus dit soort dingen vonden we zo fijn om te doen! Natuurlijk gingen we ook naar Nederland of kwam familie bij ons op bezoek om een mooie reis te maken.

Amerika

Nu wonen jullie in Singapore: Hoe is dat?

De verhuizing naar Singapore was een stuk minder ingewikkeld dan naar Amerika. Qua papierwerk is het belangrijkste dat je werk hebt: De rest gaat vrij vanzelf dan, hoewel Singapore ook wel bijzondere bureaucratische cirkeltjes kent zoals je moet een bankrekening hebben om een huis te huren maar ook een adres om een rekening te openen. Dat is wel even jezelf aanpassen en een oplossing zoeken. Onze eerste weken in Singapore was wel even anders. Compleet andere cultuur en gewoontes. De lokale taal, Singlish (Singapore Engels) en het accent waarmee ze hier praten, was wel echt wennen. Nu na 5 jaar gaat het soms nog mis.

Het leven is hier heel anders. Singapore heeft alle westerse gemakken zoals schoon drinkwater uit de kraan, goede hygiëne, perfect openbaar vervoer, heel veilig etc., maar toch heeft het een Aziatisch tintje waar we van houden. We vinden het heerlijk om bij lokale eetstalletjes in de buitenlucht te eten of een kopje koffie/thee te doen. We wonen in een mooi appartementencomplex met zwembaden, gym en jacuzzi’s. Ongelofelijk! We hebben geen auto: Deze is onbetaalbaar dus reizen we veel met het ov of te voet. Vrienden maken is hier echt ontzettend gemakkelijk. Er is zo’n grote buitenlandse expatgroep waar van alles georganiseerd wordt. Echter, vrienden maken met Singaporezen is wat lastiger. Ze zijn vrij gesloten en op zichzelf, maar als je de tijd neemt en geduld hebt, kun je mooie vriendschappen opbouwen.

Je kunt wel zeggen dat wonen in het buitenland mij ontzettend veel gebracht heeft. Zowel op persoonlijk vlak heb ik mijzelf veel ontwikkeld. Ik was bijvoorbeeld best verlegen en durfde nergens op af te stappen. Nu is dat anders. Daarbij doe je ervaringen op die je op geen enkele andere manier kunt krijgen, ook niet met reizen of een digital nomad bestaan. Wonen in het buitenland is echt een verrijking. Daarom help ik anderen zo graag om hun droom waar te maken!

Singapore

Hebben jullie er wel eens over nagedacht om te gaan emigreren? Waar zou je dan graag heen willen? Laat het weten in de reacties.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: