dagje weg,  reizen

Solo een dagje naar Amsterdam

Hey hey iedereen! Welkom bij mijn Amsterdamse avontuur. In deze blog deel ik mijn ervaring als solo-reiziger in de betoverende stad Amsterdam. Terwijl ik door de smalle straatjes en grachten wandelde, ontdekte ik de rijke cultuur en trotse geschiedenis van deze charmante plek. Benieuwd hoe ik het vond en wat ik allemaal heb gedaan? Lees dan vooral verder.

De hortus in Amsterdam
De hortus in Amsterdam

Hortus botanicus

Om te beginnen wou ik als eerst graag naar de Hortus botanicus. De Hortus in Amsterdam is één van de oudste tuinen ter wereld. Er groeien maar liefst 4000 verschillende soorten planten in de tuin en de kassen. Je kan een rondleiding krijgen, op het terras zitten, de shop bezoeken en/of gewoon lekker zelf rondlopen. De hele tuin is een pin only locatie, dus ook op het terras en de entree. Ik had online mijn kaartje gekocht. Een bezoekje aan de hortus is niet alleen educatief maar ook ontspannend. Zeker een plek om even tot rust te komen in zo’n drukke stad. Aanrader!

Ik heb €12,50 voor één ticket betaald. (2023)

De hortus in Amsterdam
De hortus in Amsterdam

De negen straatjes

De negen straatjes is een verzamelnaam voor de kleinere winkelstraatjes rond de grachtengordel. Hier vind je restaurantjes maar ook leuke boetiekjes en gezellige terrasjes. In dit winkelgebied vind je geen grote winkelketens. Ook is er een gezellige sfeer in dit gebied. Smalle straatjes die geplaveid zijn met keien en mooie gevels zorgen voor een pittoresk decor. Het was gewoon al heel leuk om hier door heen te wandelen met de grachten.

Amsterdam
Wandelen in Amsterdam

De Kalverstraat

En dan hebben we natuurlijk de Kalverstraat. Beter bekend als de dure Monopoly straat. Dit is de hotspot voor shopaholics en de toeristen. Dit is juist de straat met de bekende (dure) winkelketens. De straat is ongeveer één kilometer lang. Ook zijn er zijstraatjes die zeker de moeite waard zijn.

Coffeeshop

En in die zijstraatjes en net wat buiten af, kom je veel coffeeshops tegen in Amsterdam. En nee, deze shops richten zich niet specifiek op het verkopen van koffie. Als je in het buitenland zegt dat je uit Nederland komt, dan is het al gauw: Ah, Amsterdam! Weed!!!” Ja, zoiets ja. Juist in Amsterdam is het fijn om voor het eerst eens naar de coffeeshop te gaan als je dat wil vanwege de toeristen. In Nederland is wiet gewoon gedoogd dus niks raars aan dit onderwerp. Moet je zeker eens gedaan hebben als je in Amsterdam bent!

De treinreis

Ja, de treinreis was wel drama. Ik dacht even lekker met de trein weg. Ik nam de trein vanaf het beginpunt (Groningen) en tot Amsterdam heb ik eigenlijk wel naast iemand gezeten. In Almere moest ik overstappen en daar kon ik met weet ik veel hoeveel mensen gaan staan omdat de trein vol was.

Toen later op Amsterdam heb ik een ticket gekocht en kreeg ik de reisinformatie uitgeprint. Ik zag dat als ik één trein ging overslaan, het “chiller” reizen was ivm minder vaak overstappen. Nou, die intercity bleek dus niet te rijden ineens, dus kon ik nog langer wachten. Uiteindelijk wel in Groningen gekomen maar 3 uur over gedaan en heel vaak moeten overstappen.

Dat was dus het drama met NS maar ik vond het voor de rest wel heerlijk om met de trein te reizen. Ik had mijn e-reader mee en ik heb heerlijk mijn boek uit kunnen lezen. Omdat ik alleen was, kon ik ook een plekje uit zoeken in de stiltecoupé. Ik ging doordeweeks en hierdoor was het natuurlijk drukker door studenten en mensen die naar het werk gingen.

Amsterdam
Amsterdam

Wat is er verder nog meer te doen in Amsterdam?

  • Ga het water op: Er zijn heel veel rondvaartboten in Amsterdam maar er zijn ook genoeg plekjes waar je een sloepje kunt huren en je eigen weg kunt gaan op het water dus. Als je een beetje avontuurlijker bent, kan je ook gaan suppen. Heerlijk om de grachten van Amsterdam zo te gaan ontdekken!
  • Musea: In amsterdam zijn er natuurlijk veel verschillende musea. De bekendsten zijn het Rijksmuseum en het van Gogh museum. Ook is er een hasj museum, die mag in zo’n hoofdstad natuurlijk niet ontbreken en musea over seks en erotiek. Je kunt van alles leren over de scheepvaart in het scheepvaartmuseum, in het NEMO alles over wetenschap en technologie en in het Tropenmuseum alles over wereldculturen. Voor ieder wat wils!
  • Anne Frank huis: Deze valt natuurlijk ook in het rijtje van musea maar deze wilde ik even specifiek benoemen omdat je hiervoor minimaal 6 week van te voren moet reserveren. Reserveren is verplicht. Hier kan je leren over Anne, het achterhuis en haar dagboek.
  • Artis Amsterdam: De oudste dierentuin van Nederland. Hier kan je veel verschillende dieren zien zoals: De Afrikaanse wilde hond, schildpadden, pinguïns, olifanten, pauwen, zeeleeuwen en natuurlijk nog veel meer!

Dit was mijn blog over mijn bezoek aan Amsterdam en natuurlijk met nog een paar tips. Gaan jullie wel eens naar Amsterdam? En hebben jullie nog aanraders wat je absoluut eens gedaan moet hebben in Amsterdam?

^ Volgen jullie mij al op mijn socials? ^ Dan ben je altijd als eerste op de hoogte als ik een nieuwe blog gepubliceerd heb.

5 reacties

  • Tessa

    Ik ga ook graag naar Amsterdam, alleen of met familie. Ik ga dan altijd een museum bezoeken en bij een aantal winkels langs waar ik vaste klant ben. Soms om wat te kopen, soms om een praatje te maken

  • Rory

    Ik ga regelmatig naar Amsterdam voor events en vroeger voor mijn werk (ik heb jarenlang bij DNB gewerkt in het centrum). Nu ga ik zo nu en dan nog even de Albert Cuyp bezoeken, of juist borrelen bij café De Ooievaar of De Huyskaemer (Utrechtsestraat beiden). Heerlijk! De Bijenkorf vind ik ook altijd fijn en dan restaurant Sie Joe bezoeken voor een gado gado. Mjam.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: