Wandelblogs algemeen,  Wandelen

Wandelen heeft nog meer voordelen dan je denkt!

Waar wandelen vroeger nog een wat suf en stoffig imago had, ontdekken nu steeds meer mensen de voordelen van wandelen. In tegenstelling tot het bezoeken van een sportschool, is wandelen gratis en kan het altijd en overal. Je hoeft er geen speciale sportbenodigdheden voor te kopen, geen afspraak voor in te plannen en ook geen topconditie voor te hebben. Logisch dus dat steeds meer mensen kiezen voor een fijne wandeling! Maar wist je al dat dagelijks een korte wandeling maken ook heel veel gezondheidsvoordelen heeft?

Gastblog geschreven door Pauline

Wandelen heeft een positief effect op je geestelijke welzijn; je gaat je er beter door voelen.

Steeds vaker adviseren artsen aan mensen om lekker te gaan wandelen. Daar is een goede reden voor! Als je wandelt in de buitenlucht, heeft dit een enorm positief effect op hoe je je voelt. Door lekker buiten te bewegen stimuleer je jouw endorfines, waardoor je je gelukkiger kunt gaan voelen. Als je buiten beweegt, maak je ook extra vitamine D aan, wat ook een positief effect kan hebben op hoe je je voelt. Veel mensen ervaren minder stemmingswisselingen en angst, als ze meer vitamine D aanmaken.

Als je kiest voor een wandeling in de natuur komt daarbij dat je minder stresshormonen aanmaakt en je dus minder stress ervaart. Mensen die regelmatig wandelen, zijn vaak creatiever, kunnen zich beter concentreren en hebben een beter geheugen. Dat komt omdat je door wandelen rust en ruimte creëert in je hoofd.

Kortom, mensen die regelmatig buiten bewegen voelen zich vaak een stuk beter. Je kunt het verschil soms al ervaren na één wandeling.

Regelmatig buiten een wandeling maken heeft ook fysieke voordelen; het is goed voor je lichaam.

Als je elke werkdag in de lunchpauze een wandeling maakt van een half uur, dan ga je al snel het verschil merken. Door het wandelen verbeter je je spijsvertering. Daarnaast verbrand je met een half uur wandelen ongeveer 400 calorieën. Dat klinkt niet zoveel, maar als je het over een jaar bekijkt, heeft het zeker invloed. Vijf keer per week wandelen zorgt ervoor dat je 2000 calorieën extra per week verbruikt, dat zijn er 10.000 per jaar. Dat betekent dat als je verder niets verandert, precies hetzelfde doet en eet, je waarschijnlijk elk jaar een tot twee kilo kwijt raakt door het wandelen.

Als je een beetje stevig doorwandelt, heeft dat ook een positief invloed op je hart. Je versterkt je hartspier en verbetert je bloedsomloop. Daardoor verlaag je de kans op een hoge bloeddruk en hartproblemen. Zoals eerder al genoemd maak je, door regelmatig buiten in de zon te zijn, vitamine D aan. Vitamine D heb je nodig om calcium op te nemen. Dat is belangrijk voor stevige botten en tanden. Ook zorgt vitamine D ervoor dat je lichaam zich beter kan verdedigen tegen infecties Tot slot is wandelen ook nog goed voor het versterken van je spieren en botten.

Om de lichamelijke voordelen van wandelen te ervaren, moet je het wel langere tijd regelmatig doen. Elke wandeling helpt mee, maar door regelmatig buiten te bewegen merk je pas echt een positief effect.

Moet ik nu echt elke dag wandelen?

Nee, dat moet helemaal niet. Zodra je denkt; ‘ik moet nog..’, dan kan dat zelfs zorgen voor meer stress en dat is natuurlijk niet de bedoeling! De moeders die ik coach adviseer ik ook om regelmatig buiten te bewegen, maar vooral om iets te kiezen wat bij ze past. Dat kan wandelen zijn, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Je hoeft ook niet elke dag een half uur te wandelen. Alle beetjes helpen. Misschien is het voor jou fijner om in de ochtend en in de namiddag een kwartiertje naar buiten te gaan, of ga je liever in het weekend een langere route wandelen. Het helpt als je een vast moment in de dag of week kiest, dan maak je er een gewoonte van. Denk er wel aan dat als je ervoor kiest om in de avond te wandelen, je dan de voordelen van de zon en vitamine D misloopt. Maar zelfs al wandel je in de avond, of binnen op een loopband, dan nog zijn er genoeg voordelen aan het wandelen.

Als je niet zo’n wandelaar bent, kun je natuurlijk ook andere leuke activiteiten kiezen die je buiten kunt doen. Heb je al eens gedacht aan skaten, fietsen, tuinieren of naar een bos gaan om mooie foto’s te maken? Misschien kun je een keer per week op de fiets naar je werk gaan? Het maakt niet uit wat je kiest, als je maar lekker buiten in beweging bent. En het wordt nog makkelijker en gezelliger als je afspreekt met iemand anders, om samen te wandelen. Misschien kun je je aansluiten bij een wandelgroepje, of heb je nog een vriendin die zin heeft om mee te gaan?

Gastblog geschreven door Pauline

Deze blog is geschreven door Pauline de Vries. Pauline is pedagoog, coach voor moeders en zelf ook moeder van twee tieners. Wil je als moeder graag meer tijd voor jezelf vrijmaken, zodat je lekker kunt gaan wandelen? Neem dan een kijkje op haar Website daar kun je een gratis magazine downloaden met tips en inspiratie.

3 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: