Overig

Duurzaam onderweg: 5 tips voor het vermijden van wegwerpproducten als je on-the-road bent

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp en steeds meer mensen proberen meer en meer milieubewuste keuzes te maken. En dat is een goede ontwikkeling. Ook onderweg kunnen we groene keuzes maken. We zijn geneigd voor wegwerpproducten te kiezen vanuit gemak maar ze veroorzaken een enorme hoeveelheid afval en hebben een negatieve impact op het milieu. Gelukkig zijn er gemakkelijke manieren waarmee je een boel afval bespaart onderweg. Helemaal niet ingewikkeld, het vergt hoogstens een klein beetje meer voorbereiding. In deze blogpost deel ik vijf handige tips.

Neem een herbruikbare waterfles mee

Deze tip lijkt misschien wat voor de hand liggend maar ik wil hem toch benoemen. Ik kocht vaak onderweg nog een flesje. Ik ben bijvoorbeeld gek op cola. Tot dat ik bedacht dat er natuurlijk niet alleen water in m’n waterfles hoeft. Nu neem ik twee herbruikbare flessen mee: eentje met water en eentje voor mijn geliefde cola. Ik heb ook altijd een herbruikbaar Rvs rietje in mijn tas of auto liggen. Ga ik dan ergens in een restaurant eten, kan ik het wegwerprietje in ieder geval weigeren.

RVS rietje
RVS rietje

Kies voor een herbruikbare koffiebeker

Als je graag onderweg koffie of thee drinkt, overweeg dan te investeren in een herbruikbare koffiebeker. Scheelt niet alleen veel afval, in sommige zaken krijg je ook korting op je koffie als je een eigen beker meeneemt. Een win-win situatie!

Neem je eigen lunchtrommeltje mee

Neem je je bammetje nog altijd mee in een plastic zakje, kijk dan eens naar alternatieven. De klassieke broodtrommel kennen we allemaal. Veel mensen vinden een broodtrommel te groot en lomp in de tas. Ik ben het met die mensen eens. Gelukkig zijn er meer fijne opties beschikbaar. Tegenwoordig zijn er ook herbruikbare boterhamzakjes. Dit zijn polyester zakjes die je keer op keer kunt gebruiken. Grootste voordeel: als je lunch op is, neemt het zakje bijna geen ruimte meer in.

Herbruikbare boterhamzakjes
Herbruikbare boterhamzakjes

Ga digitaal

Bespaar papier (en uiteindelijk afval) door zoveel mogelijk digitaal te doen. Nu kan ik me al niet voorstellen dat je nog een papieren kaart hebt, lang leve Google Maps. Ook tickets voor een dagje weg of kaartje voor de trein kun je op je telefoon laten zien. Niet nodig om die nog te printen.
Als je graag leest en veel boeken meeneemt, kun je ook switchen naar een e-reader. Zo bespaar je niet alleen papier, het scheelt ook veel ruimte in je tas.

Laat je omgeving schoner achter dan dat je aantrof

Met deze tip verminder je misschien niet hoeveel je afval je zelf produceert, je doet wel een hele goede daad. Heb je ergens even pauze gehouden, ruim dan je eigen afval op (uiteraard!) en doe ook eens een klein rondje afval rapen. Kleine moeite, groot resultaat. De natuur is je dankbaar.

Let op: eigen veiligheid gaat altijd voor! Vermijd scherpe voorwerpen of gevaarlijke items. Focus je op het verzamelen van plastic flesjes, blikjes, papier en andere kleine stukken afval.

Dat waren mijn tips voor minder afval onderweg! Kleine moeite, groot resultaat. Welke tips ga jij toepassen?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: