Andere ladytruckers,  vrachtwagen

Maaike (39) vertelt over haar werk als vrachtwagenchauffeur

Hey hey iedereen! Daar ben ik weer met een nieuw interview van een andere vrouwelijke vrachtwagenchauffeur. Laten we dit keer maar gewoon direct beginnen. Ik stel jullie graag voor aan Maaike, ze is 39 jaar en inmiddels trotse moeder van 4 kinderen in de leeftijd 10,8,6 en bijna 1. Ze is woonachtig in Vlijmen, een klein dorpje in Noord Brabant. Lezen jullie weer mee?

Maaike achter het stuur

Hoe Maaike in dit wereldje terecht is gekomen:

Op haar 18e is ze haar rijbewijs voor de auto gaan halen en direct alles er achteraan, op het bus rijbewijs na, daar had ze niks mee. Inmiddels rijdt ze alweer ruim 18 jaar op de vrachtwagen. Ze is begonnen met een Bakwagen en in het bedrijf van haar vader ingestapt, daar heeft ze een aantal jaar samen met hem gereden. Als haar vader een dagje niet kon, dan nam zij zijn werk over. Een vrachtwagen met semi dieplader. Destijds heeft ze veel vervoerd naar de kolencentrale op de havens Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen, dit vond ze erg leuk werk.

Maaike aan het manoeuvreren

Na de crisis is ze zichzelf gaan verhuren als chauffeuse en kwam ze bij een bedrijf terecht waar ze nu nog met veel plezier op terug kan kijken, het werk was divers van bakwagen open en dicht tot trailers open of dicht werk. Veel voor hun gereden op de bouw , dat vond ze wel het mooiste om te doen.

Na 7/8 jaar zijn ze daar helaas failliet verklaard waardoor ze even een gat heeft gehad in het werk en weer op zoek ging naar wat anders, helaas heeft ze nooit echt meer iets gevonden wat daarop zo goed aansloot als die afgelopen 8 jaar.

Ze heeft nog eens 5 jaar koeltransport gereden, iets compleet anders maar met een gezin vond ze dit werk iets makkelijker te combineren.

Omdat ze het werk zo leuk vond heeft ze daarnaast op zaterdag 6 jaar jaar lang op een bakwagen oud papier opgehaald, gewoon omdat ze dit gezellig vond en ze vaak leuke mensen mee had op de vrachtwagen.

Waarom vind Maaike dit beroep zo leuk?

Daar heeft ze een heel kort maar krachtig antwoord op. Heel cliché, met de paplepel meegekregen de vrijheid die je hebt vindt ze heerlijk. Ze heeft dan ook nog nooit een moment van spijt gehad of gedacht dat ze er mee wilde stoppen.

Maaike tijdens haar werkzaamheden

Waarom is Maaike chauffeur geworden?

Ze keek altijd heel erg op tegen haar vader. Ze ging als klein meisje iedere vakantie mee en soms mocht ze al een stukje op zijn schoot sturen. Dit vond ze natuurlijk super machtig. En natuurlijk zoals ze hierboven al zei, het is er met de paplepel ingegoten.

Het leukste wat ze meegemaakt heeft:

De eerste keer met haar vader beide met hun eigen vrachtwagen moeten lossen op hetzelfde adres, ze hadden beide even veel mee maar zij kreeg van alle kanten de kerels die haar heel graag wilde helpen waardoor zij als eerste weer klaar was en dus al buiten het bedrijf stond.

En nog een heel mooi ritje Zweden samen met haar vader om bouwmachines te gaan laden, achter elkaar aan op de boot en door Zweden. Dit vond ze echt een unieke ervaring.

Ooit last gehad van vooroordelen?

“ Tuurlijk” is het antwoord. Ze is niet groot en niet zwaarlijvig waardoor mensen snel denken: “ Ach een poppetje, dat gaat nooit lukken…” Ze is alleen geen meisje meisje met lang, gelakte nagels en veel make up maar ze is ook niet het “bouwvakkers type” en toch red ze zich al jaren prima. En als iets echt niet lukt, wat natuurlijk eens kan voorkomen. Dan heeft ze een Hollandse mond en voelt ze zich niet ongemakkelijk om een helpende hand te vragen als het eens nodig zou zijn.

Maaike tijdens haar werkzaamheden

Lievelings merk?

Dat maakt haar echt helemaal niks uit. Voor haar is het gereedschap waar ze mee werkt. Als het maar schoon is in de cabine, de radio aan kan en de kachel brand in de winter. Maar.. als ze mag kiezen heeft ze wel een fijne rij ervaring met een Scania.

Het werk combineren met een gezin

Maaike heeft 4 kinderen en hoe ze het combineert? Ze werkt onder schooltijd, de jongste is dan bij de oma en ze rijdt zelf in de avond en dan is haar man thuis.

Nog een boodschap voor mensen die ook vrachtwagenchauffeur willen worden?

Bij twijfel niet doen, alleen als je er 100% procent achter staat. Ze denkt dat het in deze tijd ook helemaal niet zo leuk meer is met die wet en regelgeving. Kijk alleen al maar naar de nascholing. Het is begonnen met de chauffeursdiploma, die heeft ze toen gehaald en nu moeten we weer iedere 5 jaar nascholing volgen. En wordt je daar een betere chauffeur van? Nee, dit wordt je door de nodige kilometers te maken en zo ervaring op te doen, niet uit een boekje.

Wat vinden jullie van het verhaal van Maaike? Zien jullie jezelf dit werk al doen? Waarom wel/niet? Laat het weten in de reacties.

^ Volgen jullie mij al op mijn socials? ^ Dan ben je altijd als eerste op de hoogte als ik iets nieuws gepubliceerd heb 🙂

4 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: