Wandelen,  Wandelroutes Groningen

Rondje Zernike 7,4 Kilometer

Hey hey iedereen! In deze blog heb ik weer een nieuwe wandelroute voor jullie, namelijk een rondje Zernike. De route begint en eindigt bij Reitdiephaven en ik ben best bekend in deze omgeving, ook bij Zernike omdat ik vaak met de vrachtwagen vlakbij Reitdiep en Zernike kom maar ik moet eerlijk zeggen dat ik wel verrast ben door deze route. Lezen jullie mee?

De route begint bij Reitdiephaven, ik vind dat altijd een mooie plek. Een haven met allerlei gekleurde huisjes maar ook met zwarte huizen, vind het er daar altijd heel mooi uit zien.

Reitdiephaven

De route brengt je langs allerlei verschillende bezienswaardigheden. Als allereerst kom je een kunst werk tegen, dit standbeeld markeert de entree van het Zernike Campus. Het kunstwerk ziet er uit als een trap die door het landschap groeit. Het staat daarom symbool voor de innovatie, beweging en groei die Zernike te bieden heeft.

Entree Zernike campus

Ik heb deze route gelopen met gpx en nadat ik de brug over kwam, zei hij dat ik gelijk bij het water ergens naar links moest maar ik kon dat natuurlijk weer niet vinden. Toen zag ik ineens dat kunstwerk en die lag ook verder dan dat ik naar links moest, dus ik was even naar het kunstwerk gegaan en toen heel klein stukje terug gelopen en toen ben ik daar een verhard pad op gegaan. Ergens halverwege -eerste mogelijkheid- ben ik het bos ingegaan en toen kwam ik op een dijkje uit waar ik had moeten lopen. Als je dat ook doet, kom je allemaal random klim attributen tegen en een best gammel bruggetje maar ik moest en zou de route correct lopen dus ik wou graag naar de dijk maar eerlijk? Had mezelf al in het water zien belanden door dat bruggetje lol.

Bij de dijk

Dan loop je een heel stuk langs het water en uiteindelijk kom je bij uitkijktoren Selwerd uit. Hier zouden vroeger een kasteel en klooster hebben gestaan en was er ook een galgenveld. Sinds 1975 is het terrein een beschermd archeologisch rijksmonument. Het monument bevindt zich vooral ondergronds maar het gebied tot waar het historische gebied reikt, is gemarkeerd met handen waar een gedicht op staat.

Uitkijktoren

Uiteindelijk loop je op de Linnaeusborg af. Dit vond ik echt wel indrukwekkend lol. Dat is een gebouw en het lijkt of die opgetild word. Dit gebouw is het centrum voor levenswetenschappen van de Rijksuniversiteit. Daar komt ook de naam van het gebouw vandaan, het is namelijk vernoemd naar de Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog Carl Linnaeus. In het gebouw studeren studenten maar is ook veel ruimte voor onderzoek.

Je loopt/ fiets onder dit gebouw door. En ik weet niet waarom maar ik vond het echt fascinerend ofzo op één of andere manier.

de Linnaeusborg

Je komt ook langs “ Foodcourt Zernike” Die is op de binnenplaats van de Kapteynborg. Het is een plek waar ontmoeten, ontspannen en gezellig samen komen symbool staat. In de Foodcourt zitten meerdere horecazaken gevestigd, onder andere: Golden sushibar, Broodje Ben en Taj Mahal indian Restaurant Groningen. Doordeweeks is de Foodcourt Zernike geopend van 09.00-20.00. Ik was er in het weekend dus helaas gesloten.

Dan kom je langs een vlonder. Daar kan je even lekker rustig zitten en genieten. Midden in de vijver staat een heel groot mens in het water. Binnen de omtrek, spuit er een fontein. Doordat het water omhoog spuit, zijn de contouren niet altijd even goed te zien. De straal van het water reikt tot de schouders en verdwijnt dan in een dichte mist. De naam van het standbeeld verwijst naar “ Iets dat verandert en toch hetzelfde blijft.” Het heet namelijk: “ The changing same.” Het water van de fontein is volgens de kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart de ruggengraat van de mensfiguur en is een metafoor voor het vermogen van de mens zichzelf en zijn omgeving steeds weer te veranderen, zonder zichzelf te verliezen.

Vanaf de vlonder

Op de achtergrond bij de vlonder en bij het bovengenoemde kunstwerk “ The changing same” kan je ook de Zernikeborg zien. Het gebouw valt direct op. Het is een rond en laag gebouw met een mooie bijzondere kleur.

Dan loop je weer terug naar Reitdiephaven. Je loopt dan ook langs het haventje en dat vind ik ook altijd heel erg mooi. Het water, de mooie bootjes en dan de gekleurde huisjes op de achtergrond. Reitdiep doet het gewoon bij mij altijd goed om er eventjes te zijn. Voor de rest heb je nog wat winkels op Reitdiep want als je hier weer bent is de wandelroute afgelopen. Je hebt hier onder andere de Action, de Jumbo, de Jumper, Mash en bakkerij Toos en Jet.

Haven van Reitdiep

Mijn mening over de route:

Zoals ik al eerder zei, deze route heeft mij echt verbaasd. Zo dicht bij de stad, een groot campus en dan zoveel groen in de omgeving. En zoals ik ook al zei; ik kom vaak bij het campus maar ik heb er nog helemaal nooit zo naar gekeken, naar de omgeving en de gebouwen. Vond het heel leuk om te lopen bij het Zernike, ook dat er zoveel te zien en ontdekken was tijdens deze wandelroute. Ja, hij heeft mij positief verrast! Kan deze route dus zeker aanraden.

Praktische informatie over de route:

  • Begin en eind punt: Reitdiephaven 9746 Groningen.
  • Stevige schoenen zijn wel aan te raden vanwege de kuilen in het weiland en op de dijk.
  • Kijk op de site van VisitGroningen voor de wandelroute. De GPX route. Ik heb hiervoor de GPX viewer app gebruikt.

Kenden jullie deze wandelroute al? Lijkt dit je een leuke wandelroute?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: