Andere ladytruckers,  vrachtwagen

Klarie (31) vertelt over haar werk als vrachtwagenchauffeur

Hey hey iedereen! Vandaag ga ik weer een andere lady trucker aan jullie voorstellen, dit keer in de bloglight: Klarie van Leeuwen, zij is 31 jaar, woont in Zwiggelte en ze is sinds 2 jaar vrachtwagen chauffeuse. Ze rijdt voornamelijk in Groningen en Drenthe. Ze rijdt met betonmortel (beton mixer.) Onlangs heeft ze haar CE rijbewijs ook behaald en uiteindelijk is het de bedoeling dat ze met haar man als duorijders internationaal gaan rijden. Benieuwd naar het verhaal? Lees dan vooral verder.

Klarie achter het stuur

Hoe ziet Klarie’s werkdag er uit?

De dag begint voor Klarie op de centrale met het laden van de betonmortel, ondertussen vult ze de watertank die ze heeft voor het schoonmaken van de vrachtwagen. Als ze klaar is met het laden, spuit ze de achterkant van de vrachtwagen schoon en ga je naar de klant. Dit herhaalt zich de hele dag tot alle klanten voorzien zijn. Aan het einde van de dag maakt ze de vrachtwagen schoon en de mixer van binnen ook, hier zijn speciale spoelplaatsen voor op de centrale. Elke dag is anders, elke klant is anders, het ene moment sta je op een boeren erf of thuis bij een particulier, het andere moment sta je op een bouwplaats.

Werkzaamheden

Is het werken op een betonmixer zwaar?

Het werk opzich is niet zwaar, vindt Klarie. Je rijdt met betonmortel en dit los je met hendels/knoppen, soms moet er een gootje bij aan dit is wat zwaarder en het schoonmaken vergt wat energie en kracht maar als je dat overdag goed bij houdt is dat ook niet zwaar. Omdat het werk fysiek niet heel zwaar is en elke situatie anders is, vindt ze het werk zo leuk. Betonmortel is een product apart en erg interessant.

Hoe komt Klarie in dit wereldje terecht?

Klarie heeft dit werk altijd al graag willen doen. Haar moeder komt uit een transport familie en haar vader en haar broer hebben altijd met vrachtwagens gewerkt en dit heeft haar interesse ook gewekt. Op haar 29e heeft ze dan ook eindelijk haar C rijbewijs en code95 behaald.

Wat maakt het werk zo leuk en bijzonder?

De uitdaging die het werk met zich meebrengt in sommige situaties, vindt ze ook heel erg leuk en bijzonder. Als vrouw op een bouw komen geeft soms het voordeel mee dat iedereen je graag helpt en mannen al snel vrolijker reageren als ze zien dat er een vrouw aan komt. Het nadeel is soms dat er dan gelijk heel veel om je heen staan om je te helpen, dat is niet altijd even handig. Maar vooroordelen of vervelende situaties heeft ze gelukkig niet echt ervaring mee.

Klarie tijdens haar werk

Zijn er wel eens moeilijke momenten geweest?

Tijdens de opleiding heeft ze wel eens momenten gehad dat ze zei: “Ik stop er mee.” omdat het allemaal best pittig is. Ze heeft ook niet alles in 1 keer gehaald. Gelukkig mede dankzij het pushen van haar man heeft ze toch doorgezet, hier is ze achteraf echt heel erg blij om. Klarie en haar man zijn met hun tweeën. Hij heeft een fulltime baan en zij is zelf elke avond gewoon thuis dus dit is makkelijk te combineren.

Het lievelings merk

Ze rijdt het liefst met een Scania. Het bedrijf waar ze bij werkt heeft onlangs een nieuwe Scania gekocht waar ze wel vaak op rijdt. Verder rijdt ze ook wel met andere merken zoals MAN en Volvo maar een Scania springt er toch het meest boven uit.

Een boodschap die Klarie graag nog wilde meegeven:

Jaag je droom na: Laat je niet door iets tegen houden als het iets is wat je altijd al graag wil. Dat is wat ze graag wil zeggen tegen iedereen die er over twijfelt om ook vrachtwagenchauffeur te worden. Ze hoopt dat er meer vrouwen in dit vak komen waardoor het normaler wordt dat er een vrouw op een vrachtwagen rijdt. Ondanks dat je steeds meer vrouwen op de vrachtwagen ziet rijden is het voor veel mensen blijkbaar nog steeds een mannen beroep. Gek genoeg is een chef kok meestal een man en kijkt niemand hier raar van op maar zodra er een vrachtwagen aan komt rijden met een vrouw, heb je van de meeste mannen alle aandacht.

En met die woorden wil ik deze blog graag afsluiten. Want eerlijk is eerlijk, Klarie heeft wel gelijk? Het word gelukkig steeds meer genormaliseerd, een vrouw op de auto maar toch blijf je ook vaak genoeg gekke, verbaasde gezichten zien als je ergens aankomt.

Ben jij ook een vrouwelijke chauffeur en lijkt het jou ook leuk om met zo’n verhaaltje op mijn blog te komen, neem dan contact met mij op via mijn socials.

Wat denken jullie als jullie een vrouw op een vrachtwagen zien?

Eén reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: