Wandelen,  Wandelroutes Drenthe

Rolder Es 9,5 kilometer – Rolde

Hey hey iedereen! Daar ben ik weer eens met een wandelroute voor jullie. Dit keer de wandelroute de Rolder Es en die begint en eindigt in Rolde. De wandelroute is 9,5 kilometer lang en dit is een gemarkeerde wandelroute. Ook kun je via gps de wandelroute volgen, hier kom ik later op terug. Lezen jullie mee?

Rolder Es wandelroute

Zoals ik net al zei, de wandelroute begint in Rolde. Rondom het startpunt heb je genoeg parkeerplaatsen dus daar hoef je je niet al te druk om maken. Het beginpunt is ook goed met het openbaar vervoer te bereiken en ook je fiets kan je wel makkelijk kwijt.

Je zou de app “ Drenthe routes” ook kunnen downloaden voor tijdens de wandeling. De paaltjes zijn super goed aangegeven maar via de app kun je dan ook zien waar je wandelt en via de app kun je ook de bezienswaardigheden zien en zien waar ze zijn. Zeker handig om er bij te hebben.

De boerhoornblazer

Dit standbeeld kom je als eerste tegen tijdens de wandeling. De boerhoornblazer is een begrip in Drenthe. Wanneer de roep van de boerhoornblazer door het dorp klonk, was er iets bijzonders aan de hand.

De molen van Rolde

Op het moment dat ik de route liep, stond de molen er kaal bij. Hij heeft namelijk geen kap, geen wieken en roedes. De molen onderging op dat moment een renovatie. Er zit een winkeltje in de molen voor meel en honing en die is gewoon open. Normaal kun je op zaterdag ook terecht om de molen te zien draaien, de molenaars vertellen graag over hun vak. De molen van Rolde, is de kleinste molen in Drenthe.

De molen van Rolde

De Jacobuskerk Rolde

Het maakt niet uit van welke kant je komt, je zult de Rolder toren van ver af al zien. Vroeger was het een baken voor reizigers te voet of te paard naar Rolde kwamen. De kerk is elke dag van 10.00 tot 17.00 geopend.

De Jacobuskerk

Hunebed D17 & D18

Langs de route kom je ook langs twee hunebedden. Die bevinden zich helemaal aan het eind van de route. Hoogstwaarschijnlijk zijn dit de twee bekendste hunebedden van Drenthe. De hunebedden liggen in de bebouwde kom en ze hebben door de jaren heen veel aandacht getrokken. Er waren bij mij mensen bij beide hunebedden dus ik had geen behoefte om er heen te gaan.

De route heeft nog veel meer bezienswaardigheden, namelijk een Joodse begraafplaats, vakantiekoloniehuis ‘t ruige veld, tumulibos – tumuli is een ander woord voor grafheuvel , de balloohoeve, de kampsheide, ballooërkuil, voormalig station Rolde, dwarshuisboerderij Rolde en het voormalig gemeentehuis van Rolde.

Mijn mening over deze route :

Jaaa, ik vond dit echt een heerlijke wandeling. Dat komt denk ik ook omdat aan het begin van de wandeling de lucht mooi blauw was, het zonnetje was erbij, dat maakt al veel goed. Maar dat was niet het enige, het is een mooie gevarieerde route, je komt door het dorp heen, door bossen en door een heideveld. Het was ook super fijn dat de route goed gemarkeerd is. Het is een route waarbij je je niet hoeft te vervelen en volop kunt genieten. Aanrader!

Foto’s van tijdens de wandeling

Praktische informatie over de route:

  • Begin/ eindpunt: Hoofdstraat 23 9451 BA Rolde
  • 2 keer in de route zag ik een alternatieve route voor een verkorte route, hoelang de routes dan zijn, geen idee precies.
  • Genoeg bankjes tijdens de route.
  • Terrasjes in Rolde.

Kenden jullie deze wandelroute al?

Eén reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: