Mijn vakanties,  reizen

Overnachten in een Yurt – Pop up camping Winterwoods

Hey hey iedereen! Een tijd geleden kwam ik iets tegen over een pop up camping genaamd Winterwoods. Overnachten in een Mongoolse yurt. Ik werd gelijk enthousiast en ik stuurde het naar Muriël, die werd ook gelijk enthousiast. Zo gezegd, zo gedaan. Dit gaan we doen! Winterwoods is dus een popup camping met allerlei verschillende, leuke activiteiten. Helemaal back to basic. In deze blog lezen jullie wat we hebben gedaan en hoe we het vonden.

De yurt

Dag van aankomst – Vrijdag avond

Rond een uur of 19.00 zijn wij aangekomen op het terrein van Winterwoods. Je komt eerst over een bospad en dan kom je bij de camping. Vanaf de parkeerplaats konden we de sfeer al goed proeven. We zagen de yurts staan, een wigwam en gezellige lampjes. We hadden geen flauw idee waar we moesten zijn maar we werden goed ontvangen. Toen gingen we op bankjes bij het vuur zitten en kregen we informatie over ons verblijf. Daarna werden we naar onze yurt gebracht. Helaas was het al donker toen we onze yurt binnen stapten maar we zagen gelijk dat het super leuk ingericht was. Twee lossen éénpersoonsbedden en één tweepersoonsbed, een houtkachel en kastjes en tafeltjes. De yurt is ingericht met een leuk wandkleed, vloerkleedjes en mooie spreien. We gingen onze spullen uit de auto pakken en daarna gingen we met onze zak hout, naar de hout werkplaats. Je moet namelijk zelf je hout hakken voor de kachel. Één zak krijg je gratis, daarna moet je er voor betalen.

Bed in de yurt

Bij de houtwerkplaats kregen we uitleg over hoe we het hout moesten hakken. Er waren grote en kleine bijlen aanwezig. We kregen een demonstratie en daarna ging de medewerker weg en liet hij ons onze gang gaan. Muriël had het gelijk lekker door, ik was wat meer aan het stuntelen en ik kwam er ook weg met een verbrijzelde pink. Wie vind het dan ook weer een goed idee om mij een bijl te geven lol. Viel mee hoor maar mijn nagel was op één of andere manier dubbel geklapt. Gelukkig was er een EHBO kit lol.

Daarna zijn we naar de yurt gegaan en hebben we geprobeerd de kachel in de yurt aan te doen. Dat was niet zo’n groot succes. Toen zijn we buiten gaan zitten en hebben we daar een kampvuurtje gemaakt. We hadden wat opstartproblemen maar daarna fikte hij lekker. 17 Maart en wij hebben tot 00.00 heerlijk buiten gezeten. We hadden ook echt geluk met het weer. Tot ‘s avonds laat was het gewoon nog rond de 11 graden. We hadden de iPad meegenomen en buiten een film gekeken, de film “Harriet” op Netflix, die hadden we gedownload.

Vuurtje bij de yurt

Daarna zijn we naar binnen gedaan en hebben we een nieuwe poging gedaan voor de houtkachel. Muriël had het inmiddels helemaal door en binnen no time was het snikheet in de yurt, heerlijk! Daarna zijn we lekker gaan slapen.

De tweede dag – Zaterdag

Toen we ‘s ochtends wakker werden, zijn we als eerst naar de winkel gegaan in Borger. Daar hebben we even ontbijt en avond eten etc gehaald. We gingen er helemaal van uit dat we moesten koken op vuur maar toen we weer in de yurt aangekomen waren en we wilden uitvogelen hoe dit moest, zagen we een kooktoestel op gas ineens liggen, veel beter! Toen zijn we naar buiten gegaan en heb ik ontbijt gemaakt. Dat ging gewoon goed voor de verandering lol. Daarna hebben we weer hout gehaald en zijn we hout gaan hakken. Was wel weer nodig want we waren alweer bijna door onze voorraad heen. Toen gingen we even naar het meertje lopen, de Ieberenplas. Daar was de volgende dag de koudetraining. Wij wilden alvast even stoer doen en dat water in gaan, we zijn er ook echt ingelopen. Ging mij best prima af, Muriël had er iets meer moeite mee. Warm was anders, dat wel. Toen zijn we weer terug gegaan naar de yurt en hebben we de film verder afgekeken. Perfecte timing want om 16.00 hadden wij brood bakken gepland staan, sloot mooi op elkaar aan allemaal. Het broodbakken was bij de woonkamer zeg maar. We moesten een stok uitzoeken, die zelf slijpen en dan kon je het deeg er om heen doen en bij het vuur gaan zitten met je stok. Ik voelde die vibe opzich wel en het was ook nog eens lekker. Terwijl we daar zaten, sloeg het weer ineens om. Het begon keihard te regenen en te onweren en hagelen. En deze sukkels hadden het hout buiten laten liggen. Dus toen we weer in de yurt kwamen hadden we het super koud maar we kregen met het natte hout de kachel niet aan. We besloten eerst maar het eten te maken, wraps stonden op het menu en dat ging ons prima af met het kooktoestel. Door alles hadden we meditatie gemist, niet meer om gedacht en dat vond ik eigenlijk helemaal niet erg want daar zag ik stiekem heel erg tegen op lol. Na het eten gingen we even op bed en ik had het zo koud, wij allebei trouwens. Ik dacht: ik ga die kachel aan doen en ik kom er niet eerder voor weg dan dat hij aan is. Dat ging redelijk vlot. Binnen no time was het smoorheet in de yurt. Of je hebt het steenkoud of smoorheet, volgens mij is er niet echt een middenweg. Toen zijn wij als een blok in slaap gevallen, puur omdat het zo heet was in de yurt en ineens hoor ik Muriël om 1.30 ‘s nachts: “ Men, We hebben de sauna gemist.” Huh?? Hoelaat is het dan dacht ik. We hadden namelijk om 22.00 de sauna gereserveerd en daar hadden we echt onwijs veel zin in. We baalden echt enorm dat we die gemist hadden. De sauna kon je reserveren -gratis- maar dan had je hem helemaal voor jou alleen. Ja dat vonden we echt jammer.

De tweede dag

De derde dag – Zondag

Ik werd ‘s ochtends al best vroeg wakker. Ik kan er namelijk niet tegen als er ook maar een heel klein beetje licht mijn kamer binnen valt, in deze yurt zat aan de bovenkant een hele licht koepel. Maar dat geeft in dit geval helemaal niks. Op een gegeven moment dacht ik; ik moet Muriël maar wakker maken en dat was rond 9.15, om 10.00 hadden we koude training gepland staan. Dan ging je onder begeleiding, door middel van allerlei ademhalingsoefeningen, het koude water in. De Ieberenplas. Wij hadden ons hier helemaal op ingesteld maar puntje bij paaltje lukte het ons niet goed om ons daar toe te verzetten. Misschien kwam dat ook omdat ik me een beetje oncomfortabel ofzo voelde, geen idee. Wel jammer opzich maar kon er heel goed mee leven. Toen zijn we naar de mac in Assen gegaan voor een ontbijtje (20 min heen rijden en 20 min terug) lol. Ik was natuurlijk weer lomp en ik had alle eieren laten vallen (: Daarna zijn we weer naar onze yurt gegaan en hebben we opgeruimd, de afwas gedaan en de bedden afgehaald. Daarna hebben we nog een souveniertje gekocht. Winterwoods verkocht mokken die je ook op de houtkachel etc kon zetten en opwarmen. Op die mok stond ook winterwoods, dus dat vonden we wel leuk.

Doei doei yurt!

Hoe vond ik Winterwoods?

Eerlijk, ik vond dit echt fantastisch. Gewoon sowieso de hele ervaring. Slapen in een “bijzonder iets” , een yurt. Dat vind ik echt al gaaf maar dan gewoon de hele beleving. Het hout hakken, vuur maken, koken op een kooktoestel, broodjes maken boven het vuur, tot ‘s avonds laat buiten zitten. Geweldig! De activiteiten waren er genoeg en waren -vast- leuk! Het personeel was vriendelijk en de yurts waren helemaal in orde. Op de dag van uitchecken, hoefde je pas maximaal om 17.00 weg en dat vond ik ook wel echt heel fijn, lekker alles op je gemakje doen. Het was ook heerlijk om lekker back to basic te zijn. Je hebt geen stopcontacten in de yurts, je hebt dus wat meer aandacht voor elkaar. Je kan natuurlijk powerbanks mee en je kan je telefoon opladen in de kluisjes in het sanitair gebouw. ‘S ochtends als je wakker word, in de bossen, luisteren naar vogeltjes die fluiten. Perfect wakker worden.

Klik Hier om mijn Tiktok van Winterwoods te bekijken. Daar vind je meer video’s en foto’s van het weekend.

Praktische informatie over Winterwoods:

  • Adres: Ieberen 1, Schoonloo – Uteringskamp.
  • Wij hebben in totaal voor 2 personen €634,- betaald. Hoe groter de groep, hoe goedkoper de prijs.
  • Voor €8,- kun je extra hout kopen.
  • Activiteiten: Brood bakken, yoga, koken boven vuur, Finse sauna , mountainbiken, micro hikes, koude training en hout hakken. Eventueel nog een zweet hut. De activiteiten zijn bij de prijs inbegrepen, alleen voor de zweethut moet je betalen als je dat wil.
  • Een paar dagen van te voren krijg je een brochure via de mail. Daar begint de voorpret pas echt. In die brochure word verteld over de yurts en de activiteiten. Ook vind je een receptenboekje met recepten die je boven het vuur kunt maken.
  • Van alles is in de yurt aanwezig: Pannen, servies, bestek, afwas spullen, extra dekentjes, schapenvachtjes.

A a n r a d e r !

Dit is hoe ons weekendje Winterwoods er uit zag. We hadden er veel meer uit kunnen halen maar we hebben ons geen seconde verveeld. Het was heerlijk zo! Mocht je nog vragen hebben over mijn verblijf. Stel ze gerust via de reacties of via mijn socials!

Is zo’n weekendje weg wat voor jou?

8 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: