Overig

Hoe zet je social media in als online ondernemer

Als online ondernemer is social media niet meer weg te denken. Dit is het beste waar je aan kan beginnen als je begint met ondernemen. Een website kost veel tijd en geld en dit kan altijd later komen. Daarom is social media zoals Instagram en Facebook een goede start. Tegenwoordig wordt zelfs Tiktok ingezet. Social media biedt de mogelijkheid om je merk te promoten, je komt in contact met volgers en klanten. Je vergoot je naamsbekendheid hiermee. In deze blog ga ik je mijn persoonlijke ervaringen delen over hoe ik sociale media inzet als online ondernemer.

Social media

Doelen

Toen ik startte met mijn onderneming, deed ik maar gewoon wat met mijn zakelijke account. Maar het is fijn om doelen te hebben. Bedenk dit eerst. Wat wil je bereiken? Meer volgers? Ervoor zorgen dat er meer verkeer is naar je website?

Doelgroep

In augustus 2022 ben ik officieel begonnen met mijn onderneming. Voor mij werd het officieel toen ik een zakelijke account heb aangemaakt op Instagram. Ik wist 100% zeker dat mijn potentiële klanten hier aanwezig zijn. In mijn geval richt ik dus op Instagram. Ik besteed hier de meeste tijd aan. Verder plaats ik ook posts op LinkedIn.

Strategie

Het is belangrijk om een strategie te hebben. Van te voren bedenk ik eerst wat voor content ik wil plaatsen. Dan maak ik een contentplanning. Hierdoor kan ik ervoor zorgen dat ik regelmatig post en dat mijn content relevant is voor mijn doelgroep. Het is de bedoeling dat ik een goede balans vind tussen informatieve en promotie gerelateerde posts. Tip: Plan je posts in een online tool zoals Later of Business suite.

Interactie

Hoe weet jij waar je volgers of potentiële klanten mee bezig zijn? Daarom is interactie met je volgers belangrijk. Ik probeer altijd te reageren op reacties en berichten. Omdat ik het aangeboden heb, krijg ik ook vragen en daar antwoord ik dan op. Door interactie te hebben met mijn doelgroep bouw ik een relatie op.

Promotie

Social media is de perfecte manier om je producten of diensten te promoten. Ik plaats posts over mijn aanbod. Een klein stukje in de visual en de rest leg ik uit in de post. Nu kan ik ze ook doorverwijzen in mijn post voor verdere uitleg. Wat ik zelf fijn vind, is om niet te pusherig te zijn en dat het de post echt bij mij en mijn bedrijf past.

Visuele content

Visuele content is vaak aantrekkelijker dan tekstuele content. Er zijn veel platforms waar dit belangrijk is zoals Instagram, Facebook en Tiktok. Op LinkedIn kan je het bij tekst houden, omdat dit meer zakelijk is. Je kan daar natuurlijk wel foto’s en video’s toevoegen. Mensen reageren sneller op afbeeldingen, video’s en andere visuele elementen. Vergeet ook niet je content te optimaliseren voor het platform waarop je het plaatst

Gebruik hashtags

Hashtags zijn een belangrijk onderdeel van social media. Ze helpen om je berichten te categoriseren en worden gebruikt om te zoeken naar specifieke onderwerpen. Ga daarom eerst een hashtagonderzoek doen. Bekijk andere profielen wat voor hashtags ze gebruiken en kijk wat het meest gebruikt wordt. Ga je aan de slag met een actie, gebruik je eigen hashtags en laat anderen dit ook gebruiken als ze mee gaan doen met jouw actie.

Meet je resultaten

Tenslotte ga je na een bepaalde periode je resultaten bekijken. Heb jij je doelen behaald? Bekijk je resultaten en kijk of je zo nodig je strategie moet aanpassen.

Kort samengevat: zoek eerst waar je doelgroep zit: Facebook, Instagram, Twitter en andere, ga daarna aan de slag met je strategie. Doe een hashtagonderzoek voordat je aan de slag gaat om je content te maken. Daarna maak je je content, zorg voor visuele en tekstuele content. Ga af en toe in gesprek met je volgers, reageer op je berichten en reacties. Tenslotte ga jij de resultaten meten zodat je eventueel kan aanpassen in je strategie.

Gastblog geschreven door Hanan.

Heb jij hier hulp bij nodig? Binnenkort lanceer ik mijn nieuwe aanbod. Maar ik kan je zeker alvast hiermee helpen. Stuur dan een mail naar studiohanane@hotmail.com

Bekijk mijn andere aanbod over webdesign op mijn website: StudioHanane . En volg mij op mijn socials: Instagram & LinkedIn

Deze gastblog is geschreven door Hanan, lijkt het jou leuk om ook een gastblog voor mij te schrijven? Neem dan contact met mij op via één van mijn socials.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: