dagje weg,  reizen

Autopuzzelroute: Het hogeland

Hey hey iedereen! Vandaag heb ik weer andere auto puzzeltocht voor jullie. Ik werd door LocalGroningen gevraagd of ik voor hun een autopuzzeltocht wou rijden en er over wou schrijven. Tuurlijk wou ik dit wel! Het gaat om een test rit, om te kijken hoe het met de navigatie gaat. Samen met een vriendin, Muriël, hebben we gekozen voor de route: het Hogeland. Dit is gewoon in onze provincie maar we zijn hier beiden niet zo bekend. In deze blog ga ik jullie eerlijk vertellen wat ik van deze route vond. Lezen jullie mee?

Random foto’s van de route

Ik heb nu al een aantal auto puzzeltochten gedaan maar deze was anders dan anders. Mijn auto is namelijk stuk, dus Muriël heeft gereden. Ik heb nog nooit genavigeerd, ik doe dat ook liever helemaal niet want dan heb je wel echt een verantwoordelijkheid lol. Maar dan het tweede puntje dat anders is, dit is ook de eerste puzzeltocht die je kon rijden met navigatie. LocalGroningen heeft een app die je kan gebruiken tijdens de route, dat is dus net alsof je je TomTom volgt. Ik zal later meer vertellen over hoe wij de app hebben ervaren.

Dan ga ik jullie nu vertellen over wat we tijdens de route allemaal gedaan hebben. Ik zal niet alles verklappen want jullie moeten zelf ook genoeg te ontdekken hebben.

De route begint bij de Hayemaheerd in Oldehove. Wij dachten dat we sowieso een routeboekje konden krijgen daar maar die hoor je dan dus bij te bestellen. Nu wij de route met de app gereden hebben, kan ik het wel aanraden om een fysiek routeboekje er bij te doen. De app laat je soms stoppen op locaties om meer informatie te vertellen over de stops en dan kan je de vragen beantwoorden. Alleen soms is het lastig om precies op die plek stil te staan, en als je dan door rijdt, dan gaat de navigatie natuurlijk ook door. Daarom zou het fijn zijn als je zo’n fysiek boekje hebt, dan kun je alvast even vooruit kijken wat je precies te wachten staat.

Kerkje in Niehove

Dit was onze eerste stop dus voelde gelijk al als een mijlpaal. Dat we ff verkeerd waren gereden mag de pret niet verpesten want we waren bij het kerkje aangekomen, helemaal trots. Niehove is één van de mooiste en meest karakteristieke dorpen in de provincie Groningen. In de kerk zit een bezoekerscentrum en via tentoonstellings- panelen word de geschiedenis van het dorpje vertelt. De kerk is dus open! Er staat vanaf April t/m September overdag open en in de winter op afspraak. Wij waren er in Februari en de kerk was gewoon geopend. Er werd gevraagd om een bijdrage als je de kerk wilde bezoeken. Dat hebben wij dus uiteraard ook gedaan.

Kerkje Niehove

Weegbrug huisje in Ulrum

Dit is dan weer helemaal in mijn straatje en daarom vond ik het ook wel leuk om deze stop even te delen. Toevallig kende ik deze oude weegbrug al maar toch leuk om er dan meer over te lezen. Ik ben er toevallig eens een keer met de vrachtwagen gekeerd omdat ik verkeerd was gereden. Wel leuk als je hem dan zo op de route weer eens tegen komt. Op zo’n weegbrug kun je je vrachtwagen dan wegen als je bijvoorbeeld oud papier of suikerbieten hebt geladen. Deze weegbrug kan je niet meer gebruiken, die gaat ook maar tot 30 ton. Tegenwoordig mogen vrachtwagens max 50 ton zijn.

Weegbrug huisje in Ulrum

Waddenmax

Tijdens de route kom je ook bij een boerderij van de familie van Tilburg langs die een boerderij winkeltje hebben. We vonden het niet heel goed aangegeven dat we er heen konden om te kijken maar we dachten, we doen het gewoon lol. Al snel kwamen we er achter dat het echt een winkeltje was. We wilden hier wel melk kopen want wij hadden natuurlijk weer geen drinken meegenomen voor onderweg en geen winkels of benzinepompen op de route maar helaas er was er alleen karnemelk lol. Stonden verschillende soorten kaas, boter, karnemelk dus en kwark. Je kon met contant betalen maar ook geld overmaken.

Waddenmax

Kerk Hornhuizen

Ja en dit is wel letterlijk een hoogtepuntje van de route. We hebben namelijk het kerkje van Hornhuizen beklommen, nee niet zo spannend als het klinkt maar uitdaging genoeg. Via een trap kon je naar boven toe. Moet ik maar weer eerlijk zeggen dat ik dit dood eng vond of? Lol. Het was er super donker en die trappetjes waren ook eng maar het was wel weer een hele belevenis. Je kon uiteraard ook in het kerkje zelf kijken.

Funfact: met werk moet ik vaak genoeg bij een bedrijf tegenover dit kerkje zijn. Ik wist dat er een kerk zat maar het was me nog nooit opgevallen dat ie aan de bovenkant geel is

Kerkje Hornhuizen

Zeehonden centrum Pieterburen

We waren bij een stop en daar wilden we best graag heen, namelijk Domies toen, dat is een botanische tuin. Maar toen kwamen we er achter dat de volgende stop, zeehondencrèche Pieterburen is. Dus toen zijn we daar heen gegaan!

De entree voor volwassenen is €10,50. Ik was er nog nooit geweest dus vond het wel leuk om er eens te kijken. Nu is Pieterburen natuurlijk best wel een begrip in Groningen maar voor de mensen die het niet kennen. In Pieterburen worden zeehondjes verzorgd die het niet uit zichzelf meer redden in de zee, bijvoorbeeld omdat ze hun moeder zijn kwijt geraakt of omdat ze gewond zijn. In Pieterburen worden ze dan verzorgd en als ze er weer klaar voor zijn, dan worden ze vrijgelaten. In Pieterburen kun je dus de zeehondjes zien en meer leren over de zeehonden.

Zeehondencrèche Pieterburen

‘T Zielhoes – Noordpolderzijl

Toen kwamen we uit bij een café! Namelijk bij het Zielhoes in Noordpolderzijl. Hier kun je wandelen over de dijk of even kijken in het haventje. Wij hebben dat overgeslagen en gingen naar het café. Daar hebben we even wat gedronken en een uitsmijter gegeten. Zeker een aanrader als je deze route doet!

‘T Zielhoes – Noordpolderzijl

Het gebruik van de app:

Ja, heel eerlijk. Het is wel veel makkelijker als je gewoon zo kan navigeren ipv zo’n routeboekje maar zo’n routeboekje heeft ook wel weer wat. Het is ook ideaal als je je afslag mist of als er een straat afgesloten is, de app die zorgt wel weer dat je op je route komt. Met een routeboekje moet je dan weer precies uitzoeken hoe je bij je punt weer terecht komt. De vragen zijn multiple-choice alleen soms was er maar 1 antwoord beschikbaar. De audio liep soms niet helemaal lekker maar dit was ook nog nieuw, misschien dat wij het zelf ook wel verkeerd deden, dat durf ik niet met zekerheid te zeggen en de app kon soms de route niet goed oppakken, dat werd dan ook netjes vermeld en er stond een telefoon nummer bij die je kon bellen als je er niet meer uit kwam, dan hielpen zij jou verder. Het is ons met een beetje logisch nadenken zelf gelukt om verder te gaan met de route. De audio fragmenten waren nieuw, dat was wel echt super leuk! Net of je in zo’n hop on, hop off bus was, als je dan zo’n dorpje in reedt begon de app automatisch te vertellen over het dorpje. Ik ga deze punten dan ook als feedback terug geven aan LocalGroningen.

Mijn mening over deze autopuzzel route:

Zoals jullie misschien al een beetje konden merken. Ik ben wel echt enthousiast over deze route. Het waren veel kerkjes maar het leuke was dat je in die kerkjes kon kijken en ze allemaal anders waren. Je hebt super leuke stops en het is niet alleen een leuke dagje weg/onderweg zijn. Het is ook nog eens heel leerzaam. Zoals ik al zei; dit is gewoon in onze eigen provincie maar we hebben allemaal nieuwe dorpjes en plekjes ontdekt. Ik zou deze puzzeltocht zeker aanraden! Plan een dagje er voor vrij en begin lekker vroeg met de route, dan kan je best veel doen!

Voorbeeld van de app

Informatie over deze route:

  • Beginpunt: Oldehove
  • Eindpunt: Baflo.
  • Circa 75 Kilometer.
  • Duur: Ongeveer 4 uur, afhankelijk van het aantal stops. Wij hebben er 6 uur over gedaan.
  • Stops: verschillende kerkjes, zeehondencrèche Pieterburen, cafe ‘t Zielhoes, wandelen door dorp Winsum, Domies toen, Waddenmax, mini woonhuis bekijken in Rottum, weegbrughuisje in Ulrum, wandelen op de Noordpolderzijl.
  • Je kunt tijdens de tocht meedoen aan een quiz en onderweg dus vragen beantwoorden. Zo maak je kans op leuke prijzen!

Lijkt deze autopuzzeltocht jullie leuk? Wat lijkt jullie het leukst aan deze puzzeltocht? Laat het weten in de reacties.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: