Gedichten,  Hobby

Tips: Hoe schrijf je een (Sinterklaas) gedicht

Hey hey! Vandaag ga ik jullie vertellen hoe ik altijd een gedichtje in elkaar flans. Ik hou heel erg van dichten en ik doe het ook al van jongs af aan. Mij gaat het dus best makkelijk af maar ik ben heel vaak gevraagd of ik een sinterklaasgedichtje voor vrienden wou maken want niet iedereen is goed in dichten, of vind het leuk. Maar ik weet zeker dat iedereen het kan, misschien moet je er wel even voor gaan zitten en er de tijd voor nemen maar ik weet zeker dat iedereen een gedichtje kan rijmen!

Sinterklaas

Bedenk eerst wat je kwijt wil in je gedicht

Ga voor jezelf eens na wat je precies allemaal kwijt wil in je gedicht. Ga eerst even lekker brainstormen, schrijf het anders op een papiertje. Gewoon alles wat in je op komt als je aan die persoon denkt, random woorden, het hoeft nog niet te rijmen. Als iemand van paardrijden of de formule één houdt, dan is dat leuk om dat in het gedicht te betrekken. Het leukste is natuurlijk om daar een beetje een grapje van te maken. Hoe meer woorden, hoe beter je gedicht zal gaan want je hoeft dan niet persé alles te doen. Waarschijnlijk als je de eerste paar zinnetjes van het gedicht hebt, zit je lekker in de flow en schrijf je zo het hele gedicht.

Begin gewoon met schrijven

Als je klaar bent met brainstormen, dan kun je beginnen met het gedicht. Je kunt natuurlijk voor het veilige gaan: “ Sinterklaas zat te denken, wat zal hij… schenken” heel leuk allemaal natuurlijk maar origineel is het niet. Denk aan die persoon en kijk of je gelijk iets toepasselijks kunt bedenken, iets grappigs, iets om diegene een beetje belachelijk te maken of iets wat je altijd al hebt willen zeggen. Het hoeft allemaal niet zo serieus he.

Mijn tactiek: Schrijf een zin

Veel mensen rijmen op woorden. Maar ik maak altijd alvast zinnen. Ik probeer in deze fase een beetje vorm te geven aan het verhaal dat ik wil vertellen. Dat doe ik zin voor zin, en als ik dan niets weer te rijmen op het laatste woord, dan verander ik of het laatste woord maar meestal probeer ik het te vertellen met een andere zin. Dat werkt voor mij het beste. Maar je kunt natuurlijk ook random woorden bedenken en daar op proberen te rijmen voor je een hele zin op schrijft.

Schrijf kleine gedichtjes

Je gedicht hoeft niet pagina’s lang te zijn maar hij moet natuurlijk ook niet te kort zijn. Daarom kan het ook een goede tip zijn om kleine gedichtjes te schrijven. Van ongeveer 4 zinnen. En later als je genoeg van die kleine stukjes hebt, kun je er proberen een geheel van te maken.

Gebruik een rijmwoordenboek

Soms heb ik zo’n goede zin maar weet ik niks te rijmen op het laatste woord.. dan gebruik ik ook wel eens een rijmwoordenboek. Ik gebruik meestal Mick’s rijmwoordenboek. Vaak kom ik er dan wel over uit!

Denk niet te moeilijk

Dit is misschien wel de belangrijkste, denk niet te moeilijk. Sinterklaas gedichtjes lees je vaak voor in een kleine zetting, met mensen die je vertrouwd en waar je je fijn bij voelt. Dan mag je heus wel een beetje auwhoeren in de gedichtjes en het hoeft echt niet allemaal perfect te zijn. Het gaat uiteindelijk vaak om de lol. Maak het jezelf dus niet te moeilijk.

Begin op tijd

En ook dit is een hele goeie. Begin op tijd! Als je op 5 December een gedicht moet hebben, begin er dan aub niet een dag van te voren pas mee. Je zet dan druk op jezelf en dan wil het vaak al helemaal niet meer. Ik heb allemaal onafgemaakte gedichten in mijn notities omdat ik geen inspiratie heb om ze af te maken, daar doe ik soms weken niks mee en als ik er dan weer naar kijk op een later moment, kan het maar zo zijn dat er ineens een heel rijmwerk te binnen schiet. Leg je gedicht dus even aan de kant als je het niet meer weet en kijk er later nog eens naar.

Heel veel succes met het schrijven van je gedichtje! Komt vast helemaal goed. Hou jij een beetje van dichten?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: