Wandelen,  Wandelroutes Drenthe

Wandelroute Eexterveld 7 Kilometer

Hey hey! Vandaag heb ik weer een nieuwe wandelroute voor jullie. Namelijk een wandelroute van 7 kilometer. Deze wandelroute begint en eindigt op de parkeerplaats aan de Anloërweg in Anderen.

Beginpunt

Ik wou deze route al eens eerder lopen en ik had al een vermoeden dat ik verkeerd liep maar ik zag de bruine paaltjes wel maar ik had de route vanaf het eind opgepakt en daardoor was de route heel onduidelijk lol. Toen maar weer terug gelopen naar de parkeerplaats en een andere route opgezocht. Ik dacht dat ik hem al begreep maar inmiddels had ik al 2 kilometer gelopen en dus geen zin meer om nog eens 7 kilometer te gaan wandelen.

Toen ik op een andere dag weer op de parkeerplaats aan kwam. Was mijn vermoeden juist en eigenlijk dom van mijzelf dat ik verkeerd was gelopen want het stond goed aangegeven. Vanaf de parkeerplaats moet je rechtsaf, over de hoofdweg lopen. Op één of andere manier dacht ik de eerste keer dat ik het bos in moest vanaf de parkeerplaats. Dit staat gewoon goed aangegeven hoor. Ik weet niet wat er in mijn hoofd om ging lol.

Als allereerst kom je door het esdorp Anderen heen. Ik vind het altijd heerlijk om in van die dorpjes over van die klinkerweggetjes heen te lopen, langs van die oude boerderijen. De wandelroute begint dus al gelijk goed!

Even later kom ik op een lange weg, langs maïs velden. Ik kom een bankje tegen en besluit even te gaan zitten. Het was heerlijk weer dus even lekker van het zonnetje genieten met mijn lievelings podcast aan. Ik neem de omgeving even in mij op en ik zie ineens een happy stone bij het bankje. Dit is eerlijk waar de eerste happy stone die ik vind. Zo te zien lag hij er al even want volgens mij had de steen ooit een kleurtje. Helaas stond er niks op de achterkant maar leuk om er eens één te vinden.

Mijn eerste gevonden happy stone

Uit eindelijk kom je het Eexterveld. Hier kun je Schotse hooglanders tegen komen. En die ben ik tegen gekomen, ik doe altijd super stoer maar vind die beesten echt dood eng. Ze blokkeerden ook precies het hele pad door daar met een kudde te gaan staan. Ik ben er met een grote boog om heen gelopen. Je moet sowieso voldoende afstand houden maar als er een kleintje bij staat, kom dan al helemaal maar beter niet in de buurt. Even verderop zag ik een schotse hooglander alleen staan, daar durfde ik wel bij in de buurt te komen. Ik ben echt zo dapper. Ook al zijn ze zo eng, ze zijn wel echt prachtig!

Schotse hooglander

De schotse hooglanders grazen om de heide heen. Dat geeft de planten meer groei ruimte. De schotse hooglanders zijn dus “natuurlijke grasmaaiers.”

In het Eexterveld is het ook zeker de moeite om eens op de grond te kijken. Er groeien namelijk bijzondere planten soorten, die iedereen een eigen plekje verkiezen, droog of nat, zandbodem of keileem. Sinds 1989, toen het Eexterveld weer werd terug gegeven aan de natuur, ontwikkeld zich hier een plantenparadijs. Ga dus vooral op zoek naar mooie bloemen en planten in het Eexterveld!

Mijn mening over de route

Ik vind dit echt een heerlijke wandelroute! Ik ben op deze wandeling maar 2 andere lopers tegen gekomen. Heerlijk zo’n verborgen pareltje. De wandelroute is ook heel erg gevarieerd, dan loop je over een klinkerweg door Anderen en zo ineens loop je in alle rust over het Eexterveld. Er is genoeg te zien onderweg! Zoals je op onderstaande foto ziet, kom je over leuke bruggetjes en je komt genoeg dieren tegen. Prachtige route!

Wandelroute Eexterveld

Praktische informatie:

 • Beginpunt: Parkeerplaats aan de Anloërweg in Anderen, Drenthe.
 • 7 kilometer.
 • Je volgt de paaltjes met een bruine kop.
 • Honden mogen niet mee ivm de schotse hooglanders.
 • Trek goede schoenen aan.

Heb jij deze route al eens gelopen? Of kende je hem nog niet en staat hij nu wel op de lijstje? Laat het weten in de reacties.

3 reacties

 • patriciaheres

  Ik ken de route wel, maar heb hem nog nooit gelopen. Sowieso heb ik als Drentse nog weinig echte wandelroutes gelopen in Drenthe. Wel heb ik meerdere malen het Melkwegpad in Westerbork gelopen en uiteraard de weg vanaf het herinneringscentrum naar het voormalig kamp.

 • Wanda

  Prachtige foto’s joh! En ja, die Schotse Hooglanders, ik vind ze prachtig om te zien, maar blijf er ook ver bij uit de buurt hoor! Deze route ken ik nog niet, maar is echt wat voor mij, dus ik zet hem direct op mijn lijstje!

Geef een reactie

%d