Reis inspiratie,  reizen

Mijn mooiste reis; roadtrippen door het land van vuur en ijs

IJsland; het land waar ik al jaren naartoe wilde. Nog nooit moest ik zoveel geduld opbrengen om deze droomreis te maken. Alles was geboekt en op 3 april 2020 zouden we vertrekken. Ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen waardoor het geannuleerd werd, maar laten we zeggen dat het het lange wachten meer dan waard was. Eind september 2021 stapte ik dan eindelijk in het vliegtuig richting Reykjavík! In deze blog vertel ik je over de vulkanen en gletsjers die ik in 15 dagen in IJsland heb bezocht 🙂

Wist je dat IJsland ook wel het land van vuur en ijs wordt genoemd, omdat je er vulkanen én gletsjers vindt? Er is maar 1 land die dat ook heeft en dat is nieuw-Zeeland. Gelukkig ligt IJsland een stuk dichterbij voor ons Nederlanders en is het slechts 3 uurtjes vliegen vanaf Schiphol.

Vulkanen

Een week voordat we vertrokken stopte de Fagradalsfjall vulkaan in het zuidwesten met uitbarsten. Er is een gigantisch magma veld te zien en de vulkaankrater rookte nog. Een goede reden dus om hierheen te hiken. We lopen bijna 1,5 uur bergop, zodat we de krater van redelijk dichtbij kunnen zien. Totdat… er opeens een gigantische mist wolk met regen voorbij kwam. Je moet in IJsland altijd voorbereid zijn op het weer en in oktober regent het vrij veel en kan er zelfs sneeuw vallen. We besloten terug naar de parking te lopen; dat ging gelukkig een stuk sneller dan de heenweg.

Fagradalsfjall

Langs de golden circle route in het zuidwesten van IJsland vind je ook de Kerid krater. Tijdens de uitbarsting zo’n 3000 jaar geleden stortte de magmakamer in en vormde zich het kratermeer. Het unieke aan deze krater is het rode vulkanisch gesteente met groen bedekt mos. Dit zorgt voor mooie foto’s.

Kerid krater

In het noorden van IJsland liggen veel vulkaankraters. Een aantal van deze vulkanen zijn duizenden jaren geleden uitgebarsten, zoals de Hverfjall en Krafla krater. Je kunt bij beide kraters over de rand wandelen en de gigantische omvang zien! De Krafla krater heeft zelfs een kratermeer. Er barst gemiddeld iedere 5 jaar een vulkaan uit in IJsland, maar het afgelopen jaar waren dit er al 2!

Er zijn ook veel indrukwekkende lavavelden in IJsland, zoals Dimmuborgir dat zwart kasteel betekent. Dit is het lavaveld van de Hverfjall krater. In november en december kun je hier ook de 13 kerst trollen tegenkomen, want zij wonen in dit mysterieuze gebied.

Dimmuborgir

Gletsjers

IJsland bestaat voor 11% uit ijs. De grootste gletsjer van Europa ligt in IJsland; de Vatnajökull. Deze gletsjer heeft wel 30 gletsjertongen en op een aantal van die kun je een gletsjerwandeling maken. Dit besloten wij ook te doen, dus gingen de thermokleding, regenkleding, muts en wandelschoenen aan. We kregen ook een pikhouweel met stijgijzers. Waar we in oktober geen rekening mee hadden gehouden was het warme weer. Warm weer in IJsland? Ja voor mij was het ook nieuw en ‘warm’ is natuurlijk relatief. Maar laten we zeggen dat het 17 graden was en wij dus met alle thermokleding bovenop de gletsjer aan het hiken waren. Zo zie je maar dat je echt op alle soorten weer voorbereid moet zijn haha. Het wandelen op de stijgijzers ging echt veel makkelijker dan verwacht, ik zou een gletsjerhike aan iedereen aanraden.

Een gletsjerwandeling op de Vatnajökull

De mooiste plek in IJsland is volgens vele toeristen het Jökulsárlón gletsjermeer met bijbehorend diamond beach. Door klimaatverandering breken (helaas) grote brokken ijs van de gletsjer af. Deze grote ijsrotsen blijven drijven op het gletsjermeer. Het blauwe meer met de blauw/zwarte ijsrotsen zijn echt geweldig mooi. Je kunt ook kajakken op het meer of een boottocht boeken. Zo kun je alles van dichtbij zien. Er zwemmen ook zeehondjes in het gletsjermeer.

Als de ijsrotsen langzaam smelten, breken ze in kleine stukken en spoelen dan aan op diamond beach. Het contrast met het zwarte strand is geweldig. Er is ook nog een minder toeristisch en kleiner gletsjermeer genaamd Fjallsárlón. Hier kun je de gletsjer wel van een stuk dichterbij zien.

Diamond beach

Uiteraard is er nog veel meer te beleven in IJsland. Wat dacht je van paardrijden op de zwarte stranden, de mooiste watervallen bezoeken en relaxen in warmwaterbronnen? Je vindt alles over IJsland op mijn website; Vleugje Ijsland.

Zijn jullie al eens in Ijsland geweest? Of zou je er graag naar toe willen?

Deze blog is geschreven door Chayenne van Vleugje Ijsland. Ik deel zulke gast blogs zodat je op mijn blog nog meer reis inspiratie kunt op doen want eerlijk? Je zou nu ook naar Ijsland willen toch? Ik in ieder geval wel! Bij mij komt dit sowieso nu op mijn bucketlist. Bedankt Chayenne!

9 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: