Wandelroutes Drenthe

De Hamerlandenroute, 7 KM – Gasselte

Vandaag heb ik weer een nieuwe wandelroute voor jullie. Ik zal gelijk al vertellen: ik vond dit een super leuke, gevarieerde route. Dit komt ook omdat dit een wandeling met een verhaal is. Een wandeling die je meer verteld over de geschiedenis.

Je kan de app “ Drenthe routes” ook downloaden. De paaltjes zijn super goed aangegeven maar via de app kun je dan ook zien waar je wandelt en via de app kun je ook de bezienswaardigheden zien en zien waar ze zijn. Zeker handig om er bij te hebben.

Ik heb mijn auto geparkeerd bij golfclub de Semslanden. Hier start de route ook. Je loopt over/langs de golfbanen. Ik heb geen verstand van golfen maar volgens mij is het echt een onwijs groot landgoed en ik vond het wel interessant om daar langs te lopen. Je zag ook heel veel mensen bezig met golf. Ik moest heel hard lachen om de bordjes.

Golfclub de Semslanden

Dan vervolgens loop je over de spoordijk. Hier heeft dus echt een trein gereden “vroeger” Je komt ook langs het oude station. Het station was een halte van voormalig spoorlijn Assen-Stadskanaal. De lijn maakte deel uit van een netwerk dat zich uitstrekte van Zwolle tot aan de haven van Delfzijl. De spoorlijn werd geopend op 15 Juni 1905. Op 4 Mei 1947 werd de spoorlijn gesloten voor personenverkeer en op 28 Mei 1972 voor goederenverkeer. Het stationsgebouw is in December 1969 afgebroken, in 1977 werd het spoor opgebroken.

Vroeger een spoorlijn, nu een wandelpad

Verder op kom je bij de oude spoorburg en het ravijn. Je loopt er recht op af en vervolgens neem je de trap en dan loop je over de spoorbrug heen en dan kan je goed het “ravijn” in kijken. Dit ravijn is ontstaan bij de aanleg van het spoorlijn tussen Assen en Stadskanaal.

Spoorburg en Ravijn

Even verder kom je bij een zandgat. Het is een voormalige zand afgraving van 4,5 hectare. het zandgat bestond in 1930 toen boer Hendrik Klaassens hier zand begon te graven. Later werd de zandwinning meer bedrijfsmatig en grootschaliger. Eind 2019 is het Vereniging de Hamerlanden en het Drentse landschap gelukt om het gebied aan te kopen en in het beheer te nemen. Sinds 5 December kan iedereen er komen.

Zandgat Gasselte

Mijn mening over de route:

Ik vond dit dus echt een hele leuke route. Alleen al dat stukje met de golfbaan vond ik super leuk. En dat je onderweg ook informatie kunt zien over dingen die je tegen komt, maakt een route gewoon af, dat vind ik echt super leuk. Je kon er gewoon ook heel prettig lopen. Onderweg ben ik geen mens tegen gekomen, behalve op de golfbaan dan. Honden mogen aangelijnd mee maar het waren steeds lange stukken dus ik heb Beau steeds los gehad en zij vond het ook heerlijk. Je hebt 2 begin punten, ik ben begonnen bij de golfclub.

Beau

Praktische informatie:

  • Het beginpunt: Brasserie de Semslanden of restaurant de Wiemel.
  • Je komt onderweg genoeg bankjes tegen.
  • De wandelroute is niet geschikt voor scootmobiels en kinderwagens.
  • De route is 7 kilometer lang.
  • Honden mogen (aangelijnd) mee.
  • Je volgt de hamertjes.

Kennen jullie nog leuke wandelroutes in de provincie Drenthe?

11 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: