Overig

Hoe kan je omgaan met depressie?

Vandaag heb ik een blog voor jullie die is geschreven door Emma, zij is 18 jaar en is gek op bloggen en tekenen. Ze werkt in een bakkerij en houdt ook erg van de natuur,
Emma struggled met haar mentale gezondheid en ze heeft autisme, ze deelt dingen hierover op Instagram. Emma wil graag deze onderwerpen bespreekbaar maken en anderen helpen 😉 want dat is zo belangrijk! In deze blog geeft Emma je tips hoe je om kan gaan met een depressie. Een kleine kanttekening: voor iedereen is depressie anders, let er dus op dat wat voor de een helpt voor de ander totaal niet helpt, Emma gaat uit van haar eigen ervaring en wat voor haar helpt! Nog een kleine kanttekening: dit zijn laagdrempelige tips, en soms helpen ze totaal niet ( Voor jou.) Heb je acuut hulp nodig? Neem dan contact op met 113!

Praat erover

Hoe moeilijk dit ook is, probeer eens te praten met je vriendin/ moeder of iemand anders die je vertrouwt. Dit kan ook online zijn, praten helpt namelijk zodat de ander een beetje meer op je kan letten en je kan helpen waar nodig is maar ook dat je even kan ventileren want soms zit er zoveel in je hoofd, dat je niet weet hoe je verder moet, daar kan praten heel erg bij helpen.

Neem je gevoelens en gedachten serieus

Dit is een heel belangrijke, veel mensen zijn geneigd hun gevoel weg te stoppen maar wegstoppen verergert vaak het gevoel. Het is natuurlijk super moeilijk om te herkennen dat je je depressief voelt en dat je (soms) hele heftige gedachten hebt maar toch is herkennen erg belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je kan werken aan je herstel.

Afleiding

Ook iets dat erg belangrijks is: afleiding. Afleiding zorgt er voor dat je een beetje uit je hoofd komt en dat je weer een beetje plezier in dingen gaat krijgen, ik weet het, dit kan heel lastig kan zijn. Vaak duurt het heel lang voordat je er een beetje plezier van krijgt maar toch blijft het belangrijk. Ga een serie kijken, ga wat creatiefs doen of totaal wat anders, het maakt helemaal niet uit wat je doet. Kijk waar jij je fijn bij voelt.

Schrijf al je zorgen van je af

Schrijf alles van je af, van enge gedachtes tot je gevoel, wat je hebt gedaan die dag. Dit kan je in een dagboek doen maar dit kan je natuurlijk ook typen in je notities bijvoorbeeld. Dat is maar net waar jij je fijn bij voelt. Je kunt het!

Regelmaat

Ook een lastige maar ook een heel erg belangrijke is: regelmaat. Ga op vaste tijden naar bed, zoek op vaste tijden afleiding. Plan ook rustmomenten op vaste tijden in, dit zorgt er namelijk voor dat je (weer) een beetje grip en controle hebt over jouw leven.

Ga naar buiten

Nu hoor ik je denken: “Ja maar daar heb ik helemaal geen zin in.” Nee dat klopt, en het is vaak een hele uitdaging. Je hebt dit misschien al meerdere keren gehoord en hoe cliché dit ook klinkt, en hoeveel energie dit ook kost, probeer het. Al ga je alleen maar even een blokje om. Doe wat jij fijn vindt, dit kan er namelijk voor zorgen dat je even uit je hoofd bent, en dat je een fijne boost krijgt. Probeer het. Je kan het!

Wandelen

Rust

Naast dat je dingen moet ondernemen, moet je er ook goed opletten dat je rust neemt. Dit kan je ook inplannen. Je rust nemen kunnen natuurlijk allemaal dingen zijn zoals: slapen, lezen, series/films kijken, of wat anders waar jij rustig van wordt. Je bent namelijk keihard aan het vechten en dat kost enorm veel energie.

Probeer contact met anderen te onderhouden

Dit kan ook een enorme uitdaging zijn, ik weet er alles van maar ook dit is erg belangrijk. Stuur eens een appje naar die vriendin die je al een paar weken niet hebt gesproken, of ga wat drinken met je broer, je hoeft dan niet direct met de deur in huis te vallen maar even met elkaar zijn, kan al een beetje weer een positieve boost geven, je kan het!

Wees ook een beetje lief voor jezelf

Het is ook erg belangrijk lief voor jezelf te zijn, je bent namelijk keihard aan het vechten tegen depressie en dat is echt niet niks. Wees trots op elk stapje die je zet, hoe klein die stap ook is en wees ook trots op de stapjes die je niet zet. Hoe raar dit ook klinkt, een depressie is namelijk hartstikke zwaar.

Ben jij wel eens depressief geweest of last gehad van depressieve klachten/gedachten. Wat heb jij er tegen gedaan?

7 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: