Andere ladytruckers,  vrachtwagen

Lady trucker Birgit (31) vertelt over haar werk

Vandaag heb ik een leuke blog voor jullie over de 31 jarige Birgit van de Weerdt uit Kinrooi (Belgie.) Ondertussen is ze 7 jaar een vrachtwagenchauffeusse. Ze rijdt bij Jansen transport uit Drempt. Het klinkt misschien wat ver uit de buurt voor jullie omdat het 1,5 uur rijden is naar haar woonplaats maar omdat ze buitenland rijdt, stelt die 1,5 uur woon-werk verkeer ook niks voor.

Birgit en haar truck

Birgit vervoert alles wat op een open trailer kan, dit kan dus van alles zijn van machines tot pallets en containers. Als het past kan het er op, zo simpel kan het zijn. Hiermee rijdt ze dan voornamelijk richting Griekenland. De combinatie waar ik mee rij is een combi dus onder t motto “Schotels is voor shoarma.”

Over het algemeen valt het werk Birgit goed mee. Zo zwaar vindt ze het werk niet omdat je toch het grootste deel aan het rijden bent maar op het moment dat ze moet lossen of laden kan het wel even pittig zijn. Zeker als ze dan weer met loodzware rijplaten mag sleuren, soort fitness maar dan net even wat anders zeg maar.

Birgit heeft nog dromen. Ze droomt al sinds ze het rijbewijs gehaald heeft om ooit in de windmolens terecht te komen, en dan vooral het vervoer van de wieken. Ze heeft een hele grote liefde voor uitzonderlijk vervoer en ze zal er dus ook alles aan doen om deze droom ooit waar te kunnen maken.

Brigit geniet vooral van de vrijheid, stukjes van de wereld ontdekken, en de zonsopkomsten en zonsondergangen, hier leeft ze echt voor! Maar ze houdt ook van de uitdaging. Dat is ook de reden waarom ze met een open trailer rijdt. Het is elke keer weer iets anders. Puzzelen met je vrachten en nadenken: “Hoe gaan we dit nu weer doen.” Machines die niet werken of juist uitzoeken hoe de machines werken. Maar ook de uitdaging om je vracht vast te zetten met spanbanden etc is soms een uitdaging, en dat houdt het leuk en spannend. Geen dag is hetzelfde.

Birgit haar vrachtwagen

Birgit haar grootvader was ook chauffeur en zij zelf was altijd al heel erg met auto’s bezig als klein meisje zijnde. Uiteindelijk is Birgit daardoor het transport ingerold. En ze zal ook nooit vergeten hoe trots haar grootvader was. Als zijn verpleegsters hem kwamen verzorgen was hij altijd aan het vertellen tegen hun van “Kijk hier is mijn opvolgster. “ De eerste keer dat Birgit dat hoorde, hield ze het niet droog en vloeide de traantjes.

Ik vroeg haar wat het leukste is wat ze ooit heeft meegemaakt en ze zei dat ze dat wel een hele moeilijke vraag vond. Birgit denkt dat de leukste momenten toch wel waren in het lengte en breedte transport. Als je ergens gewoon veel vlotter binnenkomt als een mannelijke collega en dan ook met de leuke complimentjes die je dan op dat moment krijgt. Het voedt je toch op een of andere manier. Maar ook elke keer de nieuwe plekken die je ontdekt, stukjes van de wereld zien dat is gewoon elke keer leuk. Zeker als je het weekend overstaat en gewoon ff op ontdekkingsreis kan terwijl je eigenlijk hier gewoon bent voor het werk. Een nieuw land kunnnen afvinken op het lijstje is ook altijd een geluksmomentje!

Birgit haar vrachtwagen

Vooroordelen heb je altijd wel maar valt over algemeen goed mee, vaak krijg je wel de vraag waar is de chauffeur of van die dingen of kan jij wel als vrouw met zo lengte rijden. Maar het tegendeel bwijzen is dan weer net zo leuk! Maar voor de rest heeft ze gelukkig nog niet echt vervelende situaties meegemaakt.

Birgit heeft 1x een moment gehad dat ze dacht: Ik stop ermee. Ze is toen ook gestopt en toen heeft ze een maandje op een fabriek gaan gewerkt, dit kwam omdat het even te veel was geworden voor haar. Birgit nam geen vrije tijd meer was altijd aan het werk, dag en nacht. Er kwam weinig rust bij kijken. Dit was natuurlijk niet volgens de regeltjes en daarna merkte ze ook waarom ze die regels hebben ingevoerd, met oog op de rij en rust tijden. Dit werk vraagt gewoon zoveel van je lichaam. Daarom stapte ze even tijdje uit het transport wereldje maar na een maand was ze al weer terug want ze kon de weg niet missen.

Voor mensen die twijfelen of ze chauffeur willen worden: Niet twijfelen gewoon doen. Het is zo een mooi beroep. Het is zeker niet altijd makkelijk en je moet er veel voor opgeven. Maar oh, wat is het dit waard!

Lijkt het jou leuk om vrachtwagenchauffeur te worden?

8 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: