Wandelroutes Drenthe

Veentjesroute Zeijen – 7,5 Kilometer

Zoals jullie misschien wel weten heb ik een uitdaging met mijzelf in de maand December. Ik wil graag elke dag mijn stappen doel van 10.000 stappen halen. Elke dag. Dus ook op beide kerstdagen. Vandaag, tweede kerstdag, hadden we niet echt plannen dus ik ging een mooie route op zoeken. Het is de Veentjes route in Zeijen geworden. Lezen jullie mee?

Bezienswaardigheid tijdens de route

Zoals ik net al zei, ik zoek vaak een wandel route uit als ik een dagje vrij heb voor het wandelen. Dat vind ik toch leuker dan gewoon in de buurt lopen. Ik heb mijn route uitgezocht via de site van Staatsbosbeheer . Ik doe dan ook altijd een beetje research om te kijken of de route wel goed te doen is omdat er bij sommige routes natuurlijk ook wel eens paaltjes ontbreken. Ik las bij deze route dat iedereen het een prachtige route vond, de één vermeldde dat de route niet goed was aangegeven en de ander zei er niets over. Maar ik kwam ook een andere site tegen en die kwam me bekend voor. Namelijk de site Routeyou. Ik heb die van de week gebruikt voor de lichtjes route in Veendam. Nu zag ik dat er ook een route van de Veentjesroute beschikbaar was. Ideaal! Dat betekent dus dat iemand anders de route heeft gelopen en die heeft opgeslagen. Klik Hier om bij deze route te komen. En ik kan je wel vertellen dat als ik die route niet had, ik sowieso verkeerd was gelopen omdat er een paaltje miste op een best belangrijk punt. Ik raad het je dus echt aan om met de navigatie aan te lopen.

Tijdens het lopen vind ik het heerlijk om een podcast op te hebben. Ik ben ook begonnen aan een nieuwe podcast, namelijk: De podcast psycholoog. Wanneer ik meerdere afleveringen geluisterd heb, zal ik er een aparte blog over schrijven. Maaaaar, terwijl ik de navigatie aan heb via RouteYou, heb ik moeite met het luisteren van mijn podcast (Iphone 13 met AirPods) Hij zegt namelijk steeds dat er via safari iets afgespeeld word maar ik kon dat niet vinden, dus met pijn en moeite kreeg ik de podcast soms aan. Dat verpeste de pret dus wel een beetje maar goed om daar om te denken dus! Verder beviel het super om deze navigatie te volgen. Ik bleef natuurlijk ook zelf op de paaltjes letten.

De Veentjesroute

De route begint bij Cafe Hingstman in Zeijen. Het begint dus gelijk al met: waar moet ik beginnen.. je loopt dan richting de hoofdstraat en je gaat links af en dan bij aannemers bedrijf Geerts, ga je rechts af. Als het goed is, zie je dan aan het eind weer een route paaltje. Je volgt trouwens de rode paaltjes.

Rode paaltjes Veentjesroute zeijen

Ik heb deze route gelopen toen de temperaturen in de min waren. De grond was dus bevroren en dat had zijn voor en nadelen. Ik vond het wel lekker lopen alleen op sommige plekken kon het best vervelend lopen door de andere sporen van trekkers en voetsporen etc die bevroren waren. Daar moet je dus goed opletten. Ik denk dat het ook wel een drassige route is in een ander seizoen. Ik had prachtig weer voor deze route. Droog en een mooie blauwe lucht. Ik heb nog nooit zo lekker gelopen als tijdens dit rondje denk ik.

Veentjesroute Zeijen

Tijdens de route stonden er ook bordjes met gedichtjes er op. Leuk om te lezen! Verschillende gedichtjes van verschillende mensen. Ik heb ze niet allemaal op de foto gezet, zo hebben jullie ook nog wat om te ontdekken en te lezen.

Gedichtjes tijdens de Veentjesroute

Je loopt ook door landschap de Zeijerwiek. De Zeijerwiek is rond 1930 aangelegd bij de ontginning van het Zeijerveld. Het kanaaltje diende voor het aan en afvoeren van agrarische producten. Tot in de jaren 50 van de vorige eeuw stond het in open verbinding met de Drentsche hoofdvaart en voeren hier schepen tot aan Zeijen. Toen de scheepvaart verdween werd de wiek afgedamd en stond hij ‘s zomers bijna droog. Het gebied dreigde helemaal dicht te groeien.

De Zeijerwiek.

Je loopt door veen, bos en langs het water. Heerlijk gevarieerd! Je komt onderweg genoeg bakjes tegen waar je even kunt pauzeren. Op de mooiste plekjes staat een bankje! Ik denk dat als je er eenmaal zit, je eigenlijk niet meer weg wil.

Bankje Veentjesroute

Je kunt tijdens deze route ook leuke dieren en bloemen tegen komen. Namelijk Blauwborstjes, Ijsvogels, Otters, Zonnedauw, Gele lis en Veenpluis. Ik heb daar sowieso niet echt oog voor helaas. Ik zou naast een Otter kunnen staan en hem niet eens door hebben.

Op het eind van de route, als je weer in het dorp loopt, krijg je een bordje dat je naar links moet maar ik zag mijn auto alweer staan dus ik ben gewoon naar de auto gelopen. Het was gewoon een leuk klein rondje erbij, het zou niet super ver om zijn geweest hoor. Ik denk dat het er ook net aan ligt waar je je auto hebt staan.

Zeijen

Informatie over de route:

  • Begin en eindpunt: Café Hingstman, Hoofdstraat 18, Zeijen.
  • 7.5 Kilometer staat er op de site, mijn Fitbit zegt 8.49 km en dat lees ik in meerdere reacties. Ik heb er 2 uur over gedaan met foto stops etc.
  • Je volgt de rode paaltjes.
  • Navigatie beschikbaar via de site: Routeyou.
  • Genoeg bankjes onderweg.
  • Trek goede schoenen aan.

Hebben jullie deze route wel eens gelopen? En heb je eerder een route gelopen via Routeyou?

11 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: