Ken je Kinderdijk en de karakteristieke molens?

Ken je Kinderdijk en de karakteristieke molens? Omdat mijn vrouw Portugese is wil ze graag Nederland beter leren kennen. Ze kijkt op het internet welke leuke plekken een bezoek waard zijn. Soms maken we er een dagtocht van en af en toe een lang weekend met een overnachting. Dit keer stond een bezoek aan Kinderdijk gepland met overnachting in een bed & breakfast in Lekkerkerk.

Voor mij was Kinderdijk en de molens ook onbekend. Eigenlijk te gek voor woorden omdat het al sinds 1997 op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO staat. Kinderdijk ligt in de provincie Zuid Holland midden in de Alblasserwaard en heeft 19 windmolens die gebouwd zijn in de Middeleeuwen. Het was ook de eerste plaats in Nederland met elektriciteitsvoorziening. Al vanaf 1886! De molens zijn, samen met de dijken en reservoirs, onderdeel van de ingenieuze waterwerken om het water in toom te houden. Kinderdijk ligt onder het zeeniveau en zou zonder dit systeem, net zoals 25% van Nederland, onder water staan. En met de overstromingen in Zuid Limburg, in Juli 2021, nog vers in het geheugen, kennen we inmiddels allemaal de kracht van water. Een bezoek aan Kinderdijk is echt aan te raden. Je ziet met eigen ogen de eeuwige strijd van de Nederlanders tegen het water.

Het gebied is alleen te voet of per fiets vrij te bereiken. Wil je de molens vanaf het water zien dan kun je een ticket voor een boottocht kopen. De meeste molens zijn nog bewoond en behouden mede hierdoor hun authenticiteit. 3 molens zijn ingericht als museum. In een van die molens kun je ervaren hoe het leven van een molenaar er vroeger uitzag en welke spullen ze gebruikten. De tijd lijkt hier stil te staan. In een andere molen kun je zien welke techniek er achter zo’n molen schuilgaat. Uiteraard betaal je voor een bezoek aan zo’n museummolen entree. Wij hadden ervoor gekozen om de molens te voet langs te gaan.

Een wandeling van een uurtje of 2 waarbij we natuurlijk regelmatig even stopten bij een van de molens. Jammer dat de molens allemaal gesloten waren vanwege de corona maatregelen. Na ons bezoek aan Kinderdijk zijn we via het pontje de lek overgestoken naar ons bed & breakfast in Lekkerkerk. Vanuit de tuin hadden we een schitterend uitzicht op de molens van Kinderdijk. De volgende dag hebben we nog een bezoek gebracht aan Gouda. Maar er zijn meer plaatsen het bezoeken waard. Wat dacht je van Delft, Rotterdam, Dordrecht, Leerdam en Gorinchem.

Hebben jullie ook al zin om er op uit te trekken en de molens van Kinderdijk te ontdekken?

Mijn naam is Camiel Rooyakkers, getrouwd met Elsa van ElsaRblog. Een lifestyle en foodblog met regelmatig artikelen over vakantiebestemmingen.

11 Reacties op “Ken je Kinderdijk en de karakteristieke molens?”

  1. Kinderdijk staat al een tijdje op mijn lijstje, ik wilde er eigenlijk deze vakantie naar toe omdat het nu relatief rustig is, maar onze plannen zijn gewijzigd, dus helaas moet ik nog even wachten op een bezoek aan Kinderdijk.

    Like

  2. Zo mooi! En wat leuk dat je vrouw Nederland wil ontdekken Camiel. Ik schaam me wel een heel klein beetje: je vrouw is hier niet geboren en ziet dit eerder dan ik…zo’n mooie locatie dat op de werelderfgoedlijst staat. Oopsieeee….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: