Andere ladytruckers,  vrachtwagen

Agnes (29) houdt van het manoeuvreren op krappe locaties

Joehoe! Een nieuwe maand betekent een nieuwe lady trucker in het zonnetje op mijn blog. Vandaag gaan we lezen over het chauffeursleven van de 29 jarige Agnes uit Wolvega. Ze is nu iets langer dan 3 jaar vrachtwagenchauffeur. Het leek Agnes heel gaaf om zo’n grote machine te besturen, ze wou eigenlijk altijd de lange baan op maar nu in het staal en de bouwmaterialen vindt ze juist het manoeuvreren op krappe locaties leuker.

Scania vrachtwagen
Vrachtwagen van Agnes

Agnes is een binnenland chauffeur op een trekker oplegger en zij rijdt voornamelijk met staal. Dit varieert van constructie t/m tuinhekken, van schuifpoort tot frames. Mocht het in het staal rustig zijn, rijdt ze met ander bouwmateriaal zoals prefab of dakpannen.

Het werk in het staal is niet zo heel zwaar, je wordt eigenlijk altijd geladen en gelost met een heftruck of kraan. Het zijn meer de lange dagen in combinatie met het opletten op de weg en het nadenken over hoe je de lading zekert wat het zwaarder maakt.

Het leukste vind Agnes toch wel de reacties van sommige mensen onderweg, die verwachten vaak toch geen vrouw op een vrachtwagen en dat geeft soms wel leuke situaties. Vooroordelen? Nee die zijn er niet echt. De reacties zijn eigenlijk overwegend positief. Vervelende situaties heeft Agnes gelukkig ook niet echt meegemaakt, wel eens woorden met de verlader als ze niet tegen het kopschot aanladen ofzo, maar eigenlijk niks noemenswaardig.

Ik vroeg aan Agnes of ze ooit wel eens spijt heeft gehad dat ze de auto op is gegaan, dit was haar antwoord: Ach, ik denk dat iedereen wel eens een baaldag heeft en denk, waar ben ik godsnaam aan begonnen. Ik heb bijvoorbeeld in het begin, op een krappe bouwplaats in Lisse een keer tegelijk met mijn uitzwaai aan de achterkant als met de uitzwaai van het kopschot tegen een werkbusje aangezeten. Gelukkig heel langzaam, en de schade was klein. Maar ik was zo aan het opletten op de achterkant en de paaltjes in de bocht, dat ik het kopschot “even” vergeten was. Nou dan voel je je ontzettend lullig kan ik je vertellen, en toen heb ik wel even gedacht is dit werk wel wat voor mij..

Agnes rijdt op een wat oudere Scania, waar ze ondertussen mee kan lezen en schrijven. Ze heeft haar rijlessen gehad op een DAF XF. Dat vond ze ook een hele fijne auto. Volgens Agnes is er niet meer een echt slechte auto/ verkeerd merk het is vooral even wennen als je op een andere stapt.

Boodschap van Agnes voor mensen die twijfelen of dit werk wat voor hun is: Als het je droom is, ga er dan vooral voor! Heb je twijfels, ga eens een dag mee met een chauffeur dan kan je zien wat het vak inhoudt. Dan heb je een beter beeld van de dagen die een chauffeur vaak maakt.

20 reacties

Geef een reactie

Ontdek meer van Life by - Mandy Eggens

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder