Planten

Aloe vera

We kennen het plantje waarschijnlijk allemaal wel, misschien heb je hem zelfs wel in huis. Je kunt er niet om heen tegenwoordig. Aloe vera zit in veel verschillende dingen, en de plant is ook nog eens mooi om voor de sier in huis te hebben staan.

Wat is Aloe Vera en wat doet het precies?

Tegenwoordig zie je het steeds vaker op producten en in reclames: “…mét aloë vera”, maar wat betekent dat nou eigenlijk? Wist jij dat aloë vera tot de superfoods behoort, vanwege de vele vitaminen, mineralen en de geneeskrachtige werking?

Aloe vera
Aloe vera

De Oorsprong van aloë vera

Aloë vera is een plant die oorspronkelijk van het Arabisch Schiereiland komt. Omdat deze plant het beste gedijt in zeer warme oorden, komt de aloë vera plant in de natuur het meest voor in de gebieden rond de evenaar, zoals het Middellandse Zeegebied, Indonesië, India, Caribisch gebied, Mexico en de Canarische Eilanden. Het is een van de oudste planten ter wereld, die door de mens wordt gebruikt. De plant is onder andere afgebeeld op Sumerische kleitabletten van meer dan 4.000 jaar oud. Bekend is dat Cleopatra al gebruik maakte van deze wonderplant en zelfs Columbus nam de plant mee op zijn ontdekkingstochten.

Soorten aloë vera

Er bestaan wereldwijd meer dan 400 verschillende aloë vera plantensoorten en behoren tot de affodilfamilie (Asphodelaceae). Deze vetplant heeft een korte, houtige stam van 30-50 cm hoog, die aan de basis uitlopers vormt of zich vertakt. De bladeren zijn blauwgroen, 40-50 cm lang en aan de basis 7-8 cm breed, waarna ze zich versmallen tot een punt. Aan de onderkant zijn de bladeren afgerond en ze hebben, aan de randen, uit elkaar staande, driehoekige, hoornachtige tanden. De trosjes bloemen komen tot bloei aan stengels en die kunnen wel tot 90 cm lang worden. Er bestaan soorten met rode en met gele bloemen.

De werking

Binnenin het blad van de aloë vera plant zit een gel, die ontzettend veel voedzame bestanddelen bevat. Daarom is deze gel zo geliefd in cosmetica. Het voedt, verzacht en verkoelt de huid. In bijvoorbeeld het Caribisch gebied, wordt bij jeuk, zonverbranding, brandwondjes, insectenbeten en dergelijke direct een blad afgesneden van de plant en het binnenste van het blad op de probleemplek gelegd. Het fijne is; je merkt direct resultaat! Het jammere is dat wij in Nederland bijvoorbeeld niet het beste klimaat hebben, waardoor deze planten niet bij ons in de natuur voorkomen. Wij moeten het hebben van de producenten die aloë vera verwerkt hebben tot een goed product.

Het gebruik

Wat de meeste mensen niet weten is dat je aloë vera ook kunt drinken. Het ondersteunt het spijsverteringskanaal en voert je afvalstoffen af. Let daarbij goed op welk product of merk je neemt, want niet elk aloë vera product is ook daadwerkelijk een echt aloë vera product. Dit geldt uiteraard ook voor cosmetica of andere producten, waarop staat dat er aloë vera in zit. Dat klinkt misschien raar, maar kijk maar eens achter op een product bij de ingrediënten. Het eerstgenoemde ingrediënt is altijd het hoofdbestanddeel. Op 9 van de 10 producten is het hoofdingrediënt water (aqua) en staat er ergens aan het einde van de lijst aloë vera. Hoe verder het ingrediënt op de lijst staat, hoe minder erin zit. Wees je dus bewust van wat je tot je neemt.

Welk merk heeft de meest pure producten?

Er zijn meerdere merken, die goede kwaliteit aloë producten in de markt zetten. Deze zijn veelal niet in de supermarkt te verkrijgen. Zelf ben ik erg tevreden over de producten van Forever Living Products, die kun je vinden op Peggy haar site. (Zij is overigens ook de schrijver van deze blog.) Zij hebben een speciaal proces ontwikkelt, waardoor zij de meest pure aloë vera producten in de markt kunnen zetten. De drank is dan ook 99.7% pure aloë vera. Niet lekker natuurlijk, want je drinkt puur plant, maar het levert mij wel een fitter en energieker lijf op en dat is me heel wat waard.

Gebruik jij Aloe vera? Of heb je de planten zelf in huis?

5 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: