reviews

Podcast: daders

Vandaag heb ik weer een nieuwe podcast voor jullie, ik zal direct met de deur in huis vallen. Deze podcast vind ik persoonlijk echt heel heftig. Lees vooral verder als je benieuwd bent en van true crime houdt.

Waar gaat de podcast over?

Zoals je al kunt raden, de podcast gaat over daders. Daders van zware misdrijven, daders die een moord hebben gepleegd en er eerlijk en openhartig over vertellen. Je hoort wat er in hun hoofd om gaat en hoe ze precies te werk zijn gegaan. Soms echt tot in de kleinste, gruwelijkste detailes. Cas de jong spreekt met de daders en vraagt over alles, geen zwijgrecht, gewoon een open boek met eerlijke antwoorden. Ook kom je er achter of deze daders spijt hebben van hun daden.

Hier onder volgen een paar afleveringen uit deze podcast.

Mike (Moord / 7 jaar cel) S2A1

Mike is 19 jaar oud als hij op gruwelijke wijze zijn vriendin om het leven brengt. Hij komt tot zijn fatale daad na een ruzie in de slaapkamer. “Ik drukte haar zo hard op bed dat haar strottenhoofd verbrijzelde. Daarna heb ik een mes gepakt en haar keel doorgesneden.” Jaren later overheerst bij Mike geen spijt over dat hij de liefde van zijn leven heeft vermoord. Wel zegt hij een ander mens te zijn en dat het nooit meer zal gebeuren.

Ganimet (poging doodslag / 18 jaar cel en TBS) S1A2

“Een enorme explosie van geweld”, noemt hij het zelf, als Ganimet als een beest tekeer gaat in Den Haag en willekeurige mensen aanvalt en aftuigt. In deze zeer gewelddadige psychoses is hij tot alles in staat. Dit levert hem tot tweemaal toe TBS op. Ook in de kliniek is hij regelmatig onhandelbaar en steekt hij meerder malen zijn cel in de fik. Volgens Ganimet straft justitie hem extra zwaar, omdat ze hem van straat willen hebben. Zijn onvoorspelbare gedrag zorgt voor veel onrust in de wijk. Inmiddels heeft hij zijn stoornis al jaren onder controle met medicatie, maar toch merkt hij dat hij nooit helemaal van het stempel TBS’er af zal komen.

Willeke (Moord/ 12 jaar cel) S1A4

Ze had nooit gedacht ertoe in staat te zijn; toch brengt Willeke met 19 messteken de man die zich vergrepen zou hebben aan haar dochter om het leven. Op het moment dat haar kind haar huilend vertelt dat ze voor de derde keer misbruikt is, schreeuwt ze letterlijk: “Hij gaat eraan.” Een dag later drogeert ze deze man en steekt hem in een roes dood op bed. In de vrouwengevangenis merkt ze hoe wreed vrouwen kunnen zijn. Ook stelt ze vermeende seksuele relaties tussen de vrouwelijke gedetineerden en het personeel aan de kaak. Het grootste offer dat ze moet brengen, is dat haar beide dochters na de lange jaren in de bajes niets meer van haar willen weten.

Mijn mening

Ik vind dit dus echt een hele goede podcast. Naast dat ik het heel fascinerend vind, vind ik het ook goed dat er aandacht is voor deze mensen. Ze verdienen geen podium maar misschien herken je zo sneller psychopatisch gedrag bij anderen en kunnen we zulke dingen in de toekomst voorkomen. En tegelijkertijd is het ook weer heel beangstigend want sommige mensen hebben niet eens een echt motief, gewoon willekeurige mensen. Bizar, hoe krijg je zo iets over je hart.

Zou jij deze podcast gaan luisteren?

9 reacties

Geef een reactie

%d