vrachtwagen

Hoe overleef je de nachtdiensten?

Vandaag ga ik jullie vertellen hoe ik de nachtdiensten overleef. Aangezien dat een vraag is die ik heel vaak krijg. Wegens andere redenen ben ik een tijdje gestopt met nachtdiensten maar in die tijd was het normaal dat ik 4 uurtjes sliep overdag, sinds ik de laatste tijd weer nachtdienst heb, is dat een uurtje verhoogd. Ik slaap nu gemiddeld 5 uurtjes op een dag, mag wel meer eigenlijk maar ik heb al meer vrede met 5 uur dan met 4. Dat was gewoon echt te weinig.

Vrachtwagen

Bellen

Wat mij vooral ‘s nachts wakker houdt, is gezellig bellen met collega’s. Ik ben dus totaal niet van het bellen maar ‘s nachts doe ik het wel vaak. En vaak komt er niet eens wat nuttigs uit, gewoon echt alleen maar bullshit want ja, waar ga je 3 uur lang over praten?

Dit is zo’n typisch gevalletje ga ik het vertellen of niet maar ik doe het wel gewoon haha! Maar gênant is het wel. Een keer was ik zo ontzettend moe, ik had al van alles geprobeerd maar het wou gewoon echt niet en helaas was iedereen al terug op de zaak dus ik had niemand meer om mee te bellen. Toen deed ik alsof er iemand op de bijrijders stoel zat en ging ik daar hard op een gesprek mee hebben, dat was zo kansloos en het hielp ook niet eens maar ik kon het proberen.

Frisse lucht

Wij hebben best wel vaak even wachttijd, vaak ga ik dan netflixxen of even op videoland kijken maar soms merk ik al wel dat mijn energielevel niet meer zo heel hoog is, dan ga ik liever even uit de auto een paar minuutjes of even kijken of ik een collega kan helpen of even mee praten. Want als ik dan alsnog ga netflixxen of iets, word het er niet beter op. En als ik dan weer in de auto kom, is alles weer oké en kunnen we er weer helemaal tegen aan.

Geen verwarming aan

Hoe koud het ook is, er komt bij mij geen verwarming aan. Als ik dat ga doen, gaat het mis. Dat klapt dan zo hard op me, dat kan ik echt niet hebben. Vaak heb ik hem op 20 graden staan en dan de stoelverwarming aan, die hebben de meeste vrachtwagens bij ons wel. Gelukkig, dus dat schiet al een heel eind op, dan heb ik het toch warmer zonder dat er hete lucht door de cabine geblazen wordt.

Andere tip: Dag en nachtcrème gebruiken

Ja dit staat er echt. Ik krijg echt altijd zoveel pukkels als ik nachtdienst heb, komt natuurlijk door het rare ritme. Daarom gebruik ik dag en nachtcrème omdat zoveel mogelijk te voorkomen en even extra lief te zijn voor mijn huid. Ik gebruik de crème van Polaar, prijzig maar werkt heel goed.

Tips om overdag te slapen:

 • Slaapmasker: Ondanks dat ik verduisterende gordijnen heb, komt er toch een spleetje lucht bovenlangs en ik heb vaak mijn raam open en als het dan waait, wappert mijn gordijn natuurlijk. Daarom heb ik altijd een slaapmasker op, ik heb ondertussen ook al een hele verzameling met allerlei verschillende printjes en met konijnenoren etc, vraag me niet waarom maar vind het leuk om daar mee te variëren en bij ome Ali kosten ze niks haha!
 • Oordopjes: Eerlijk gezegd, heb ik ze nog niet maar wel in de bestelling. En ik denk dat ze toch wel gaan helpen! Je slaapt natuurlijk overdag, en dan zijn er gewoon mensen aan het werk. Ik hoor mensen die bomen omzagen, mensen die boren of grasmaaien, ambulances met sirene’s die door de straat komen en ik woon sowieso best wel op een druk kruispunt dus er zijn genoeg stoorzenders voor mijn slaap haha! Maar daar doe je niks aan want dat is natuurlijk ook de manier hoe de meeste mensen leven. Overdag werken en je kunt geen rekening houden met mensen die eventueel slapen.
 • Frisse lucht: Ik vind het dus echt fijn als het fris is in mijn kamer.
 • Verduisterende gordijnen: Zoals ik net al zei heb ik verduisterende gordijnen en dat is echt een aanrader voor als je nachtdienst hebt. Het houdt zoveel licht tegen. Sommige mensen hebben daar geen last van en die kunnen ook in kamers slapen waar het licht is, ik kan dat dus absoluut niet.

Prive leven:

Ja dit is wel een dingetje, daar zal ik niet om liegen. Vaak begin ik zondag nacht tot en met vrijdag nacht en dan heb ik alleen vanaf zaterdag middag tot zondag avond weekend. Gelukkig heb ik 2 week dag en 2 week nacht dus ziet niet mijn hele maand er zo uit, dan zou ik ook echt gek worden. 2 week is precies goed voor mij. Maar je loopt iedereen dus mis, het is lastig om tandarts afspraken te maken of een afspraak voor APK etc. Want wij beginnen altijd best wel op tijd en zijn vaak tussen 6&9 uur ‘ s ochtends pas klaar. Maar een voordeel is wel dat Shanti nooit alleen thuis is. ‘S nachts is ze bij mijn ouders en overdag ligt ze lekker bij mij op bed. Ben wat dat betreft blij dat ik zo’n lekker lui hondje heb. Maar ik vind het wel raar dat je ritme zo anders is, overdag slapen en ‘s nachts werken. Ik ga niet liegen, ik werk liever overdag dan ‘s nachts.

Heb jij ook nachtdiensten?

19 reacties

 • Larissa

  Leuk om te lezen hoe je het doet, heb veel respect voor jou. Heb zelf nooit nachtdiensten gehad, denk niet dat het iets voor mij is. Knap hoe je het doet!

 • Larissa

  Leuk om te lezen hoe je het doet, heb veel respect voor jou. Heb zelf nooit nachtdiensten gehad, denk niet dat het iets voor mij is. Knap hoe je het doet!

 • Liesbethblogt

  Ja veel is herkenbaar als je overdag niet genoeg slaapt dan kan je het niet volhouden. Nou ben ik beveiliger en is het me wel eens gebeurd dat een chauffeur voor de poort stond en ik heel even was ingedommeld. Ik ga meestal meteen aan de wandel als ik het aan voel komen. Daarbij zijn er wel wat dingen, kauwgom werkte voor collega’s schijnbaar. Ik slaap meestal wel goed maar m’n vriend moet van de deurklink afblijven.

 • Amy - Sommarmorgon.com

  Ik vind het knap hoor wat je doet, zo met dat nachtritme. Sinds het programma Meiden die rijden heb ik echt een beter beeld gekregen van het vrachtwagen leven.. lijkt me niet altijd makkelijk

 • Deborah

  Petje af voor jou!! Enne dat praten tegen je onzichtbare bijrijder doe ik nog steeds 🤣 Gelukkig denken voorbijgangers dat je aan de telefoon zit.

  Ik had ooit nachtdiensten maar ben heel blij dat ik daar vanaf ben. Ik kon er zo niet tegen. Wat mij hielp was idd ook naar buiten. Rondje lopen. Eten. Koffie met veel suiker hihi. Vaak als ik thuis was om 0700 uur morgens viel ik als een blok in slaap en sliep dan door tot een uurtje op 12. Meestal sliep ik dan zo vast dat ik daarna redelijk wakker was. Einde vd middag of begin vd avond sliep ik soms nog een uurtje of twee voor. Maar dat lukt niet altijd.

 • seadbeadyblogs

  Das iets dat ik ook deed als ik vroeger naar Duitsland reed met de auto – de verwarming af en koude lucht blazen 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: