diy,  Hobby

Kerst Gnoom maken van een (oude) sok

Samen met mijn moeder heb ik van (oude) sokken een Gnoom gemaakt. Nu denk je misschien Gnoom? Maar als je ze ziet, weet je het waarschijnlijk wel. Het zijn die kleine kaboutertjes, vaak zonder ogen, met baard of vlechtjes en zo’n ronde neus. In deze blog laat ik jullie zien hoe jullie zelf nou ook zo’n Gnoom kunnen maken.

Wat ben je nodig?

  • (Oude) sok.
  • Vulling
  • Lineaal
  • Stift
  • Naald en draad
  • Schaar

Eventueel: wol / oogjes / belletjes / lint.

Hoe groter de sok, hoe groter de Gnoom.

Stap 1.

Je knipt de sok net wat boven de hak af, je knipt het gedeelte waar je tenen er in moeten vanaf. Daarna vouw je de sok binnenstebuiten en dan pak je een lineaal, leg je hem zoals onderstaande foto en dan trek je met een stift de lijn. Kan je ook al zien op onderstaande foto.

Stap 2

De lijn die je overgetrokken hebt, ga je naaien. Als je dat gedaan hebt, kan je hem weer omdraaien en dan ben je klaar. Dit is namelijk het mutsje van de Gnoom.

Stap 3

Nu heb je het musje af en ga je verder met het lijfje. Je pakt het gedeelte wat je zo straks had afgeknipt en je maakt een rondje. Dan pak je weer een naald en draad, en ga je het rondje rond. Maar let op! Dit doe je alleen maar het bovenste gedeelte van de sok. En je steekt hem als het ware door, je gaat niet met de naald van boven naar onder. Als je helemaal rond bent geweest, dan trek je het draad wat aan, en dan kan je de vulling in het kleine rondje doen. Dit is namelijk de neus van de Gnoom. Als je er genoeg vulling in hebt, trek je het draad strak aan en naai je hem vast. Dan is de neus van de Gnoom klaar.

Stap 4

Dan vul je de rest wat je nog over hebt met vulling. Doe er maar flink veel in anders is het eind resultaat wat minder. Als je een mooi vol bolletje hebt, pak je weer naald en draad en doe je het op de zelfde manier als met het neusje. Je steekt het draad gewoon in het rond en dan kan je op het eind het draad weer strak aantrekken en dan moet je hem nog even goed dicht naaien.

Stap 5

Dan doe je de Gnoom het mutsje op. Die trek je door tot zijn neus want bij Gnooms zie je de ogen niet. Eigenlijk is je Gnoom dan klaar maar je kan er natuurlijk nog zoveel meer mee doen. Je kunt nog vlechtjes maken van wol, je kunt er toch alsnog oogjes op maken of misschien een leuk balletje of pluimpje aan het mutsje maken. Je kunt de Gnoom nog op een leuk houten schijfje zetten of er een lintje aan maken dat je hem in de kerstboom kunt hangen.

Je kunt ook natuurlijk een ander lijfje doen als de muts. Zoveel mogelijk!

Mijn moeder heeft de roze met vlechtjes gemaakt en die heeft er een sleutelhanger van gemaakt. De middelste heb ik een baard gegeven en de rechtse is nog lekker basic.

Veel knutsel plezier en ik ben benieuwd hoe jullie hem maken en wat jullie er mee gaan doen.

17 reacties

Geef een reactie

%d