Hobby,  Hobby inspiratie

Scrapbooking als hobby

Hallo lezers! Vandaag heb ik voor jullie een blog over scrapbooking. De hobby van Ellen, 39 jaar jong en ze zit momenteel in het zij instroom traject van de pabo. Ze gaat nu het laatste traject in ze staat 3 dagen in de middenbouw op een school in Den Haag. Ze woont samen met haar man en lieve dochter ( ’13) in het prachtige Delft. Naast leerkracht ben is ze ook eigenaar van twee blogs: www.mamascrapelle.nl  en www.stoerleesvoer.nl.

Misschien herkende je het al een beetje in haar naam, maar Ellen haar hobby is dus scrapbooking. Jarenlang had ze een andere bedrijfsnaam: Scrapelle. Van scrapbooking en ellepell. De laatste e spreek je eigenlijk niet uit waardoor het weer rijmt op .nl 

Scrapbooking is een amerikaanse manier van foto’s inplakken. In plaats van een album waar de foto’s op de witte, of zwarte achtergrond worden opgeplakt en er kort bij wordt geschreven wat er op te zien is, wordt bij scrapbooking alles een project. Een achtergrondpapiertje, een bijpassend effend kleurtje voor onder je foto te matten. Knoopjes lintjes, stempelafdrukjes, stickers, brads en andere embellishments het is een groot feest op een pagina! Bonnetjes, toegangsbewijsjes van alles wordt er ook in bewaard. 

 Ellen is er ooit mee begonnen toen ze een jaar of 20 was. En heeft dat zeker 10 jaar volgehouden. Het laatste grote project wat ze heeft gemaakt waren de geboortekaartjes van hun dochter. Een rompertje compleet met stiknaad, drukknoopje, laagjes en stempelafdrukjes. Met een uitgeponst hertje, want ze heet naar het vriendinnetje van Bambi. 

Daarna moest ze haar hobby op pauze zetten. Ze heeft simpelweg nu de ruimte niet in huis om te scrapbooken. Al jeuken haar vingers af en toe wel. Gelukkig is ze jarenlang gastouder in haar eigen huis geweest waardoor ze genoeg andere knutselprojecten had en begon ze met haar blog die eerst puur creatief was.

Vroeger ging Ellen naar speciale scrapbookwinkels en volgde veel workshops, Ook ging ze weekendjes weg op scrapbookweekend waar ze met andere creabea’s heel wat workshops kregen. Er waren magazine’s waar je voorbeelden af kon halen en op Pinterest zijn er legio voorbeelden te vinden.

Bij goede hobbywinkels kun je goed materiaal vinden. Nog steeds maakt ze bijvoorbeeld graag haar eigen kerstkaarten. Door stempelafdrukjes leuk in te kleuren bijvoorbeeld en met kerstige papiertjes en versieringen mooi te versieren. Ellen is een groot voorstander van kerstkaarten om zo aan vrienden en familie te laten weten dat je aan ze denkt. Ellen is ook wel benieuwd of er dit jaar meer mensen kaarten gaan versturen nu je waarschijnlijk in de winter nog niet massaal naar elkaar toe kan gaan. 

Maar naast fotoalbums en kerstkaarten en ook gewone kaarten 😉 vond Ellen het ook altijd leuk om houten dozen te verven en beplakken met papier. Daar gaf Ellen zelfs workshops in een tijd lang!

Waarom vind je specifiek deze hobby zo leuk?

Alles wat je maakt zijn kleine kunstwerkjes die vaak herinneringen bevatten aan mooie dingen die je hebt meegemaakt. Of je maakt bijvoorbeeld mooie dozen om herinneringen in te doen. Lekker met mijn handen bezig zijn, mooie dingen maken en rust in mijn hoofd, is als ADHD’er de perfecte balans!

Heb je nog tips voor beginners die met deze hobby willen beginnen?

Begin niet direct al te ingewikkeld met 100 lagen op elkaar te werken. Kijk goed naar de voorbeelden op Pinterest en ga naar een hobbywinkel en vraag of ze workshops geven. Daar kun je de basisbeginselen goed leren. En wordt lid van groepen om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Erg gezellig ook!

Hadden jullie al eens van scrapbooking gehoord? Zou je dit als hobby willen?

21 reacties

Geef een reactie

%d