dagje weg,  reizen

Bezoekje aan de gevangenis in Leeuwarden

Zoals sommige van jullie wel weten, ik ben dol op gevangenissen en alles wat er mee te maken heeft. Afgelopen zaterdag vierde ik mijn verjaardag en van mijn zus kreeg ik een overnachting in een gevangenis in Almelo (moeten we nog doen) en ik kreeg een rondleiding door de gevangenis in Leeuwarden, die hebben wij afgelopen zondag gedaan. En daar ga ik jullie nu meer over vertellen.

Gevangenis ” Blokhuispoort” geschiedenis

Na een betrekkelijk lange periode verlangt Friesland aan het eind van de vijftiende eeuw naar rust.  Albrecht van Saksen is de nieuwe heerser en hij geeft in 1499 opdracht tot de bouw van een blokhuis direct buiten de zuidoosthoek van Leeuwarden. Gespuis kon hier worden opgesloten. Na talloze verbeteringen en wijzigingen ontstaat hier in 1874 de Bijzondere Strafgevangenis en zeven jaar later het Huis van Bewaring.

De Leeuwarder gevangenis was altijd al berucht onder de gevangenen. Een oud gebouw met strenge regels, waar discipline dagelijkse kost was. Voor vele was dit een tijdelijk tehuis en er waren opmerkelijke en beruchte gevangenen. Namen zoals: Kop van Jut; gebroeders Dalstra; IJje Wijkstra; gebroeders Hogerhuis; Emanuel Polak; De Bende van Oss; Dokter 0; Age M de Meesterkraker; Eric de Lyon; Chris Blanken en vele anderen.

Hoe ons bezoek was:

Er waren genoeg parkeergelegenheden in de buurt maar toch was het even zoeken. We hebben betaald geparkeerd schuin tegen over de gevangenis. Toen we binnen kwamen konden we betalen (contant) en toen werden we een zaal in geroepen. In de zaal werd er rekening gehouden met de corona regels, de stoelen stonden uit elkaar en ook was er desinfectiemiddel. Toen kregen we uitleg over de gevangenis zelf en kon je vragen stellen. We waren met 16 man en we werden in 2 groepen gesplitst. En het leuke was dat je de rondleiding kreeg van een oude gevangenis bewaker. Hij had ook zijn uniform aan en dat maakte het wel nog echter!

We kregen informatie over de verschillende ruimtes die er waren en we kregen een echt beeld bij de gevangenis door de verhalen en alle informatie. Buiten in de kooi waar de gevangenen konden luchten was ook wel heel gek, wij stonden daar voor onze lol tijdens een rondleiding maar een paar jaren terug zaten daar mensen heel wanhopig hun straf uit te zitten. Ook had ik dat in een cel waar ze binnen kwamen, de cel was helemaal onder gekrast, die mensen hadden daar vast gezeten en dat was hun begin, een begin van nog veel meer ellende en eenzaamheid. Heel gek om daar over na te denken.

Verder mochten we ook nog in een cel die hetzelfde is gebleven zoals die was! Best indrukwekkend. Ik wist ook niet dat de ramen gecoverd moesten zijn want ze mochten niet naar buiten kijken omdat ze dan wel eens agressief konden worden door wat ze zagen, zoals verliefde stelletjes in de zomer bijvoorbeeld.

Mijn mening:

Zulke dingen interesseren mij echt heel erg dus ik vond het leuk. De rondleiding duurde 1,5 uur en ik vond het leuk dat je de rondleiding kreeg van een ex medewerker. Die kan je natuurlijk veel meer er over vertellen dan iemand die er gewoon voor ingewerkt is. Ik vond het leuk dat je de cellen in mocht en ook in de kooi etc mocht alleen ik vond het oprecht heel jammer dat er nog zo weinig over is van de echte gevangenis. Veel in geverfd en opnieuw klaar gemaakt en veel ruimtes werden verhuurd. Ook was de hele bovenverdieping een hotel dus daar mocht je ook niet komen. Het zou nog echter gevoeld hebben als er meer in de originele staat geweest zou zijn. Maar al met al hebben we een top ochtend gehad. Zeker een aanrader, voor jong en oud.

Praktische informatie:

  • Parkeren kan in de buurt, wel van te voren uitzoeken waar je gaat parkeren want je moet namelijk ook 10 minuten van te voren aanwezig zijn.
  • €10,- p.p , contant betalen. (Prijs 2020)
  • Restaurants en toiletten aanwezig.

Blokhuispoort, blokhuisplein 40, 8911LJ Leeuwarden.

Lijkt je dit leuk of weet je een plek waar je net zo’n excursie als dit kan doen? Laat het me weten in de reacties.

23 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: