Mijn avonturen,  vrachtwagen

Waarom zo onzeker?

Ik zit nu nog midden in mijn leerfase als het gaat om met een trailer rijden. Ik ben hier nog erg onzeker over omdat ik niet met deze combinatie gelest heb en ik met die andere combinatie ook amper heb aangedockt. Ik moet nu met trailer mezelf alles aan gaan leren. En dat brengt gewoon veel onzekerheid mee bij mij.

Om eerlijk te zijn, ben ik van mezelf al heel onzeker en mijn examens met vrachtwagen hebben het niet heel veel beter gemaakt. Ik ben vaak gezakt en tijdens rijles had ik van veel verschillende instructeurs les gehad en 1 keer lachte een instructeur mij zelfs uit hoe ik aandockte met bakwagen terwijl ik dat van een andere instructeur zo had geleerd. Dat waren mijn laatste uren voor mijn examen. Lekker dan!

Ook een keer met een examen moest ik tussen pionnetjes door rijden en je mocht ze absoluut niet raken maar ik deed dat examen voor een 3e keer en toen reedt ik over het voetje van de pion heen, hij viel niet om maar ik raakte hem wel. Toen zei de examinator: ” ik had je kunnen laten zakken maar omdat het mooi weer is, heb je hem” hartstikke blij natuurlijk, maar zo werkt het toch niet?

Ook een keer met rijles moest ik een bochtje achteruit doen met bakwagen en ik deed hartstikke erg mijn best en de instructeur zei de hele tijd dat ik scheef stond en dat ging dat echt om maar 10 cm, hij heeft heel erg lopen schreeuwen tegen mij toen. Later heeft hij ook wel zijn excuses aangeboden maar toch..

Met examens ben ik op de domste dingen gezakt en de keren dat ik het slechts reed, had ik hem gehaald, met auto en bakwagen. Doordat ik zo vaak gezakt was, wou ik even een pauze voordat ik voor mijn trailer ging. Na 8 maand ervaring op hebben gedaan op bakwagen, heb ik mijn angst maar aan de kant gezet. En trailer had ik wonder boven wonder in 1 keer gehaald.

Maar toen moest ik mezelf dus alles aanleren, en ik ben daar totaal geen held in. Bij elk depot waren ook zoveel andere chauffeurs aanwezig die voor mijn gevoel allemaal naar me keken, dat werkte dus niet echt mee. Elke keer als ik weer zo aan het stuntelen was, schaamde ik me en werd ik steeds onzekerder.

Andere chauffeurs zeggen nu ook tegen mij: ” meissie, je kan het allemaal wel! Je moet gewoon niet zo onzeker zijn.”

Dat is heel lief bedoeld maar zo makkelijk gezegd. Ik heb geen moeite met praktijk maar wel met presteren onder druk. Ik heb gewoon het liefst dat iedereen om me heen weg is en ik lekker mijn eigen ding kan doen. Maar zo werkt dat natuurlijk niet.

Ondertussen gaat het wel iets beter en ben ik wat minder onzeker maar ik word zekerder als ik vooruitgang zie in bepaalde situaties en het rustig een paar keer over gedaan heb. Je moet mij in zo’n fase ook niet zomaar een flinke uitdaging geven want als dat mislukt is mn onzekerheid er direct weer helemaal.

Het klinkt misschien ook gek maar als iemand zegt dat hij/zij in mij gelooft etc, heb ik het gevoel dat ik het moet flikken omdat ik ze anders teleur stel. Herkent iemand dit?

Dit was even mijn open upje, ik vertel het ook gewoon eerlijk aan andere mensen want dan kunnen ze er rekening mee houden en misschien zelfs wel tips geven.

Zijn er meer mensen die hier last van hebben of dit herkennen? Hoeft natuurlijk niet mbt vrachtwagen maar ook andere situaties in het leven.

7 reacties

 • Manon

  Iedereen leert op zijn eigen tempo en dat is ieders goed recht. Helaas zijn mensen een beetje ongeduldig. Herken ik, want ik kan mensen totaal niks uitleggen zonder frustraties te ervaren als iemand niet in 1x iets goed doet. Dus het moet voor ‘ons’ ook een leermoment worden om gewoon het op zn beloop te laten.

 • verklaproos

  Ik herken t met autorijden. Was zo bezig met wat andere van mij vinden dat ik heel onzeker werd. Nu denk ik als ik er wat langer over doe met parkeren of de weg oversteken dan wacht je maar. Liever rustig aan en veilig dan haasten en brokken maken. Je kunt t! ❤️🍀💪🏻

 • Laura

  Wat ik hieruit lees is dat je een doorzetter bent die niet opgeeft. Wat knap dat je dit jezelf aanleert. Ik ben zelf al doodsbang voor vrachtwagens dus ik doe het je niet na.

 • Tessa

  Je wilt niet weten hoe vaak ik gezakt ben voor het halen van mijn rijbewijs! Ik had gelukkig wel een hele toffe rijinstructeur. Dus dat scheelde. Heel veel sucees!

 • lodi

  Ik ben ook snel onzeker en was dit ook altijd bij examens, het is lastig af te leren als je dit hebt en het maakt ook wie je bent. Als ik zie waar je nu mee rijdt zou ik denken, je doet het super goed!

 • Nicole Orriëns

  Ik kan me je onzekerheid goed voorstellen, en heb daar zelf ook vaak last van. Soms moet het vertrouwen in jezelf ook gewoon groeien, en dat heeft even tijd nodig. Maar als ik het zo lees doe je het al hartstikke goed!

Geef een reactie

%d