Werken in een mannenwereld

In deze blog kunnen jullie lezen hoe het voor mij als meisje zijnde is om in een wereld vol mannen te zijn en te werken. Want hoe je het ook maar went of keert, mensen zullen dit altijd als een mannenberoep blijven zien.

Voor mij was het toch wel een drempel waar ik over heen moest, school, werken. Jongens/mannen dat was toch wel echt waar ik veel mee te maken zou krijgen als ik besloot de chauffeurs opleiding te gaan doen en echt vrachtwagenchauffeur wil worden.

Maar dat ik vrachtwagenchauffeur wou worden stond vast en dat mannenwereldje hoort er dan gewoon bij. En nu 4 jaar nadat ik de stap genomen had om te beginnen met de chauffeursopleiding, heb ik nog geen moment spijt gehad. Ik was het enige meisje van de chauffeursopleiding en die bestond bij mij op het noorderpoort uit 3 klassen van minstens wel 15 mensen in de klas.

Tuurlijk was het heel ongemakkelijk in het begin en toch wel wennen. Want voor de chauffeurs opleiding, deed ik de opleiding SAW en daar zaten voornamelijk meisjes. Maar ik voelde me al snel op mijn gemak op het werk en in de klas. In de meisjes klas had je ook vaak drama en in de jongensklas was het alleen maar lachen en auwhoeren.

Ik merkte vooral dat sommige toch echt wel beschermend waren tegen over mij en dat ze me ook maar al te graag met dingen wilden helpen. Dat vond ik al een fijn en geruststellend gevoel, soms werd het ook wel een beetje irritant zelfs.

En het grappige, je zult ook merken dat er altijd wel een jongen is die een beetje de taak van een meisje over neemt. Een jongen bij wie je kan janken als je problemen hebt met je vriendje of waar je bij kunt klagen over je makeup of als je ongesteld bent of die je met volle trots je nieuwe setje nagels kunt laten zien. Ja, zo’n jongen ga je echt wel vinden in je klas of op het werk.

Maar tuurlijk moet je als meisje ook je mannetje kunnen staan, mannen dagen je graag uit en soms krijg je gewoon lelijke opmerkingen naar je toe gegooid, dan is het aan jou: auwhoer je mee of stort je in?

Sommige bedrijven / mannen / collega’s willen ook gewoon echt niks van je hebben omdat je een meisje bent. Vooral bij mijn vorige werkgever heb ik dat gemerkt, ook tijdens mijn zoektocht naar een nieuwe werkgever. Ik heb een paar keer te maken gehad met discriminatie, dat is echt niet leuk maar er is gewoon niet veel wat je er tegen kan doen. Je hebt in zulke situaties geen poot om op te staan, ondanks dat alle feiten naar discriminatie toe leiden.

Gelukkig word het wel steeds meer geaccepteerd en zie je het ook steeds meer, meisjes/ vrouwen in de transport wereld. En daar ben ik alleen maar heel blij om want wij kunnen dit werk net zo goed.

Toen ik net begonnen was met de opleiding had ik een facebook groep gevonden waarvan ik daarvoor het bestaan niet eens van afwist. De groep heet: Lady truckers. En ineens voelde ik me helemaal niet alleen meer en vond ik het fijn om te weten dat er nog zoveel andere vrouwlijke chauffeurs waren. Heel fijn om in die groep te zitten, word vooral ook lid als je dat nog niet bent! Je kunt er terecht met al je vragen en onzekerheden maar natuurlijk ook voor de gezelligheid en de pomp meetingen. En heel eerlijk? Ik had echt niet verwacht voordat ik die Facebookgroep kende, dat er zoveel lady truckers waren.

Wil je als meisje ook graag chauffeur worden maar vind je het eng om de mannenwereld in te stappen? Snap ik. Maar maak je dromen waar, niet denken, gewoon doen! Je gaat absoluut geen spijt krijgen.

Werk jij ook in een mannenwereldje? Zo ja, hoe ervaar je dat? Zo niet, hoe lijkt het je?

22 Reacties op “Werken in een mannenwereld”

 1. Juist niet, het omgekeerde, ik heb altijd in de verpleging gewerkt en dat was meer een dames wereld. Wat fijn dat je een facebook groep hebt gevonden, zo zie je dat je zeker niet alleen staat. Hoewel het zeker een uitdaging zal blijven.

  Like

 2. Het lijkt mij wel heel erg gezellig een klas vol jongens! Veel leuker misschien wel. Heel stoer dat je dit beroep hebt gekozen. Ik ben altijd bang voor vrachtwagens op de snelweg en zou echt niet in zo’n groot ding kunnen rijden!

  Like

 3. Nee ik niet, ik werk vanuit huis als fulltime blogger. Maar als ik het zo lees is het fijne mannenwereld waarin jij werkt! Niets mis mee.

  Like

 4. Leuk dat je in een mannenwereld werkt. Heb ik ook altijd gedaan ‘vroeger’ bij de politie. Ik was heel ‘ meisje meisje’ en heb echt mijn plek moeten veroveren. T heeft mij gemaakt hoe ik nu ben.

  Like

 5. Mooi hoe je plek weet te veroveren in xo’n mannenwereld. Benieuwd wanneer uitdrukkingen als’je mannetje staan’ of ‘je verrmannen’ worden vervangen door neutrale varianten.

  Like

 6. Toen ik mijn vorige opleiding deed had ik alleen maar mannen in de klas. Dat was eng maar na een tijdje kwam ik erachter dat ze niet beten. Dus het viel mee. Eigenlijk waren ze best aardig.

  Like

 7. Het doen van de administratie is best een wereld van vrouwen, maar op mijn eerste schooldag van de opleiding viel dat best tegen hahaha 😉
  Goed idee van je om op zoek te gaan naar die Facebookgroep. Altijd goed om een gevoel van verbondenheid te hebben

  Like

 8. Ik werk juist met vooral vrouwen/meiden als docent bij de opleiding pedagogisch medewerker en onderwijsassistent. Van mij mag er overal wel meer een mix komen ipv de typische mannen- of vrouwenberoepen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: