Ook vrouwen kunnen vrachtwagenchauffeur zijn

Afgelopen maand ontmoette ik vrachtwagenchauffeur Dorinda (20) uit het Friese Giekerk, zij is ook vrachtwagenchauffeur en is werkzaam bij Klaas Westra Transporten in Dokkum. Namens Sectorinstituut Transport en Logistiek mocht ik haar in het zonnetje zetten.

Dorinda doet het klantencontact, orderinvoer, aansturen van de chauffeurs en tevens dus de planning, laden, lossen, vrachtbrief afhandeling (ze zet de juiste gewichten en vrachtbriefnummers in systeem), dan laatste stap is factuur opmaken.

Omdat haar collega’s op het kantoor ook kunnen rijden, is de mogelijkheid er om bij ziekte of drukte zelf op de auto te stappen. Bij veel bedrijven is dit niet mogelijk maar omdat iedereen die op kantoor zit, ook kan plannen etc, is er bij haar de mogelijkheid om beide te kunnen doen.

Ze heeft de opleiding Manager logistiek en transport gedaan maar wel met het idee dat ze haar vrachtwagenrijbewijs nog zou gaan halen. Toen ze bij Klaas Westra transporten kwam voor haar stage als planner, boden ze haar ook aan om daar de auto op te gaan.

Onderweg ervaart Dorinda geen problemen met het feit dat zij een meisje is, in dit beroep. Tuurlijk kom je onderweg wel eens vervelende dingen tegen maar daar moet je boven kunnen staan. Dat is iets wat even moet wennen. Eigenlijk heeft het alleen maar voordelen, iedereen wil haar wel helpen en ze is eerder gelost dan haar mannelijke collega’s. Dit herken ik ook uit mijn eigen chauffeursleven. Ze vind dat iedereen gelijk behandeld moet worden, want wij vrouwen hebben immers ook zelf voor dit vak gekozen.

Dorinda rijdt zelf met staal. Ze staat vaak buiten te lossen, dit is vervelend als het regent. Het staal ligt vaak op anti slip matjes omdat ze ook glad draad vervoeren en dit schuift als die matjes er niet onder liggen. Dat zijn vaak rollen draad. Dit draad wordt voor rolcontainers, winkelkarretjes, en bouwhekken gebruikt. Ook rijden ze met betondraad, dit wordt verwerkt in heipalen. Zij rijden ook veel spijkers oftewel draadnagels. Na het laden, trekt ze spanbandjes om de lading heen. Het laden gaat via de zij, boven of achterkant.

Ik rij met rolcontainers met pakketjes er in voor post NL. – Het grappige is dat mijn containers weg komen en gemaakt worden, bij een bedrijf waar Dorinda staal levert. – Ik hoef gewoon alleen te laden en lossen, de zijkanten van mijn trailer kunnen ook niet open. Mijn werk is dus al wat makkelijker als dat van Dorinda maar ik heb soms ook hele zware containers er tussen zitten!

Er word vaak gedacht dat vrachtwagenchauffeur echt geen beroep voor meisjes / vrouwen is, wat ik probeer te zeggen met deze blog, is dat het natuurlijk ook geschikt is voor vrouwen. Wel ligt het aan je eigen instelling en aan het werk zelf. Als je bijvoorbeeld niet veel kan tillen, is het niet verstandig om verhuizer te worden.

Ook heeft ze van STL, als dankje dat zij een vrouw in dit vak is, een super gaaf presentje gekregen waar ik stiekem heel erg jaloers op ben. Een chocolade vrachtwagen van 5 (!) kilo.

Wij zijn beide van mening dat als je als dame de transportwereld binnen wil stappen, dat je dat gewoon moet doen. Je moet je nooit laten wijs maken dat je iets niet kan want wij vrouwen, wij kunnen net zo veel als mannen en dit beroep is net zo geschikt voor hun, als voor ons. En we zouden het super vinden als we onderweg wat meer vrouwen tegen komen.

Als je meer informatie wilt, neem dan vooral een kijkje op www.stlwerkt.nl en op www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl

Ik hoop dat ik jullie door deze blog een beetje heb kunnen overtuigen om, als je twijfelt, het gewoon te doen! Er is geen mooier beroep dan vrachtwagenchauffeur.

Als jullie verder nog ergens vragen over hebben aan mij, laat gerust een reactie achter of stuur mij een emailtje.

Deze blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking. Toch is alles in deze blog oprecht en met veel enthousiasme geschreven.

32 Reacties op “Ook vrouwen kunnen vrachtwagenchauffeur zijn”

 1. Wat leuk dat je een andere vrouwelijke trucker hebt ontmoet 🙂 en dat jullie samen laten zien hoe leuk het beroep ook kan zijn! Die vrachtwagen van chocolade is top!

  Like

 2. Wat een enthousiasme! Dat is echt heel leuk om te zien. Ik vind ook dat er geen beroepen specifiek voor een geslacht zijn. Een man kan ook secretaris zijn en een vrouw kan ook in de bouw werken. Super trots dat jullie met een vrachtwagen rijden 😀

  Like

  1. Super gedaan, Mandy, mooie website ook! Ik ben ook bezig met CE. Heb nu zo’n 10 lessen a 2,5 uur gehad. Vooruitrijden lukt prima. Mijn probleem is achteruit draaien naar het dok. Heb jij misschien een gouden tip voor mij?
   Ik blijf je volgen en ga zo door. Groet van Marianne

   Like

 3. Je enthousiasme straalt van deze blog uit. Echt goed geschreven! Ik denk niet dat het beroep bij mij past, maar ik denk wel dat het plaatje dat vrachtwagenchauffeurs een ‘mannenberoep’ is erg achterhaald is.

  Like

 4. Wat een knappe meid! Superleuk dat jullie allebei een waf stoerder beroep kozen. Want hoewel mannen en vrouwen in mijn ogen zeker ook gelijkwaardig zijn, vind ik het toch extra tof als vrouwen voor een baan kiezen in een sector waar veel mannen werken. Dat maakt je blogs zo leuk om te lezen! Zou mooi zijn als je er andere vrouwen mee inspireert.

  Like

 5. Ik ben heel trots op Dorinda dat ze dit werk doet. En wat een mooi verhaal over haar werk en om Trucker te zijn Super. En wens haar vooral heel veel Sukses van haar beppe

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: