vrachtwagen

EHBO cursus – Code 95

In deze blog kun je lezen wat code 95 is en er achter komen waarom ik deze cursus moest volgen maar ook lees je natuurlijk wat ik er van vond.

Code 95 is een vakbekwaamheid en is verplicht voor vrachtwagen en bus chauffeurs. De code staat ook achter op het rijbewijs aangegeven. De code is 5 jaar geldig en je kan hem verlengen door punten te halen door middel van cursussen etc. Binnen 5 jaar moet een chauffeur 35 uur nascholing gevolgd hebben. Heeft een chauffeur deze 35 uur niet gevolgd, mag hij ook niet meer rijden.

Nu leek het me altijd wel nuttig om een keer een EHBO cursus te doen maar uit mezelf zou ik dit nooit zo snel regelen. Dus ik ben wel blij met deze dag maar ik snap niet zo goed wat mij dit wijzer maakt als chauffeur, maar goed, dat is code 95.

Dit was de eerste keer dat ik een cursus volgde voor code 95. Deze cursus heb ik gevolgd bij de rijschool waar ik nu aan het lessen ben en hij duurde van 08.00-16.00. Ik was samen met 2 collega’s, toevallig een oude collega van mijn vorige werk en 3 onbekenden. Tuurlijk was ik weer het enige meisje. Het was fijn dat het zo’n klein groepje was, in het begin was het nog wat ongemakkelijk maar ik voelde me al wel snel op mijn gemak.

We begonnen met een stukje theorie en daarna werd het tijd voor praktijk. We hebben eerst om de beurt, allemaal gereanimeerd op een pop en toen we dat hadden gedaan kwam de AED erbij. Ook gingen we een soort rollenspelletje spelen met één slachtoffer en degene die het slachtoffer als eerst zag en die een “omstander” de opdracht geeft een AED te regelen en toe te passen.

Op het moment dat je aan het reanimeren bent is het best ongemakkelijk want iedereen kijkt je aan en je moet het toch wel goed doen. Het zijn rare handelingen als je het zo even moet doen. Maar dit kan je natuurlijk ook niet voorkomen als het een keer midden op straat of in het centrum zou gebeuren.

Daarna hebben we het nog over stikken en verslikken gehad en heb ik samen met een collega de Heimlichgreep voor gedaan. Toevallig kende ik die nog van een eerdere EHBO cursus.

We hebben ook geleerd hoe je moet handelen als een baby stikt. Als dit in het echt zou gebeuren zou ik het toch eng vinden om dit in de praktijk toe te passen. Het zijn echt van die iniminie mensjes en ze zijn gewoon zo kwetsbaar.

Ook hebben we het nog over wonden gehad en hebben we zelf een ” ernstig bloedende wond” verzorgd bij elkaar. Toch wel lastig als je zoveel keuze hebt qua verband en technieken etc. Natuurlijk hebben we het ook nog over brandwonden en de verzorging ervan gehad. Of wat je moet doen als er bijvoorbeeld een spijker of ander voorwerp diep in je lichaam ergens komt. Bloedingen & letsels kwamen ook voor in deze categorie.

Natuurlijk hebben we vandaag de rauthekgreep ook geoefend en alsof die opzich nog niet lastig genoeg zijn, moesten we ook nog mensen uit de bestuurder stoel van de auto en zelfs hoge vrachtwagen halen. Eerlijk gezegd, heb ik hier goed naar gekeken. Maar dit durfde ik zo niet aan ondanks dat er hulp was want dit deden we met een echt persoon.

Aan het eind van de cursus kregen we ook een Certificaat. Ik vond het leuk om dit weer een keer te doen en zeker ook heel leerzaam. Het kan maar zo een keer gebeuren dat je eerste hulp moet verlenen en dan is het fijn als je weet wat je moet doen. We hebben natuurlijk nog veel meer geleerd dan wat hier boven staat maar deze dingen heb ik er even uitgekozen zodat jullie een beeld hebben van deze dag.

Hebben jullie een EHBO certificaat?

45 reacties

Geef een reactie

%d