vrachtwagen

Praktijk examen tips

In deze blog ga ik jullie tips vertellen die mij hebben geholpen bij de stress en zenuwen voor en bij een praktijk examen. Omdat ik chauffeur ben, heb ik natuurlijk best al wat examens achter de rug en ik ben er nog steeds niet. Omdat ik altijd heel erg op zie tegen praktijk examens, deel ik deze tips met jullie.

Afleiding

Bij mij helpt afleiding altijd heel erg, leuke dingen doen de dagen voor de examens. Met vrienden een dagje uit, naar familie toe, lekker met muziek op een rondje lopen in het park. Zorgen dat je bezig blijft zodat je eigenlijk niet aan het examen hoeft te denken.

Fouten maken mag

Iedereen denkt altijd dat een examen foutloos moet gaan maar dat is helemaal niet zo. Als je je examen hebt gehaald en je moet het uitvoeren in de praktijk dan gaat het ook echt niet allemaal foutloos. Het gaat er om dat je je fouten op een goede en veilige manier oplost.

Fout gemaakt? Herpak jezelf

Blijf er niet te lang mee zitten dat je een fout hebt gemaakt en niet gelijk al denken ” ja nu ben ik gezakt” focus je op de minuten die je nog hebt en laat het beste van jezelf nog zien.

Zelfverzekerd overkomen

Dit is toch wel een moeilijk dingetje bij een examen want het is logisch dat je stijf staat van de zenuwen. Maar toch vind degene die het examen afneemt het fijn om te zien dat je zelfverzekerd bent. Laat zien wie je bent en laat je vooral niet kennen.

Naar niemand anders luisteren

Hou je aan de dingen die degene die jou naar examen begeleid heeft. Als je steeds dezelfde fout maakt en de instructeur/begeleider jou verteld hoe jij het wel moet doen, hou dat dan aan. Ga niet ineens aan jezelf en je instructeur twijfelen en je houden aan wat je vader/collega/vriendin wie dan ook maar zegt. Hoe kennen de situaties niet en je instructeur wel. Blijf je aan zijn/haar tips houden.

Zorg voor genoeg rust

Ga de dag voor je examen lekker op tijd op bed, doe nog even wat me-time, lekker in bad of douchen en jezelf verwennen met maskertjes etc. Ga nog even een boekje lezen of een rondje lezen en ga dan lekker op tijd slapen. Dan heb je al veel meer rust en dat zorgt dat je ontspannen je examen ingaat.

Propranolol

Via de huisarts heb ik medicijnen gekregen omdat mijn angst en zenuwen bij examens altijd heel erg aanwezig was. Als dat bij jou nou ook het geval is, vraag dan even bij de huisarts wat mogelijk is. Deze medicijnen hebben mij echt oprecht geholpen tijdens de examens. Ik merkte dat ik hier veel rustiger van werd.

Valeriaan

Valeriaan is een natuurlijk kruidenmiddel die je kan helpen met een rustig gevoel te krijgen. Je kan het gebruiken bij stress, zenuwen en als je niet goed in slaap kan vallen. Je kan valeriaan in heel veel verschillende varianten krijgen: thee, capsules, druppels, tabletten etc. En je kan dit bijvoorbeeld gewoon bij de kruidvat halen.

Blijf jezelf

Het belangrijkste van alles, gewoon lekker jezelf blijven. Doe alsof het gewoon een rijles of oefening is en denk niet teveel na bij het woord examen. Gewoon je ding doen zoals je het tijdens het oefenen ook deed.

Gezakt?

Wat balen! Je mag best even verdrietig zijn en er helemaal geen zin meer in hebben. Maar pak je zelf na een tijdje gebaald te hebben weer op en vergeet dat je examen hebt gehad en ga gewoon weer lekker vrolijk door. Volgende keer haal je hem!

Mocht je binnenkort een (rij) examen hebben, heel veel succes gewenst!

Wat heeft jullie altijd geholpen tijdens examens? Laat het weten in de reacties.

49 reacties

Geef een reactie

%d