Praktijk examen tips

In deze blog ga ik jullie tips vertellen die mij hebben geholpen bij de stress en zenuwen voor en bij een praktijk examen. Omdat ik chauffeur ben, heb ik natuurlijk best al wat examens achter de rug en ik ben er nog steeds niet. Omdat ik altijd heel erg op zie tegen praktijk examens, deel ik deze tips met jullie.

Afleiding

Bij mij helpt afleiding altijd heel erg, leuke dingen doen de dagen voor de examens. Met vrienden een dagje uit, naar familie toe, lekker met muziek op een rondje lopen in het park. Zorgen dat je bezig blijft zodat je eigenlijk niet aan het examen hoeft te denken.

Fouten maken mag

Iedereen denkt altijd dat een examen foutloos moet gaan maar dat is helemaal niet zo. Als je je examen hebt gehaald en je moet het uitvoeren in de praktijk dan gaat het ook echt niet allemaal foutloos. Het gaat er om dat je je fouten op een goede en veilige manier oplost.

Fout gemaakt? Herpak jezelf

Blijf er niet te lang mee zitten dat je een fout hebt gemaakt en niet gelijk al denken ” ja nu ben ik gezakt” focus je op de minuten die je nog hebt en laat het beste van jezelf nog zien.

Zelfverzekerd overkomen

Dit is toch wel een moeilijk dingetje bij een examen want het is logisch dat je stijf staat van de zenuwen. Maar toch vind degene die het examen afneemt het fijn om te zien dat je zelfverzekerd bent. Laat zien wie je bent en laat je vooral niet kennen.

Naar niemand anders luisteren

Hou je aan de dingen die degene die jou naar examen begeleid heeft. Als je steeds dezelfde fout maakt en de instructeur/begeleider jou verteld hoe jij het wel moet doen, hou dat dan aan. Ga niet ineens aan jezelf en je instructeur twijfelen en je houden aan wat je vader/collega/vriendin wie dan ook maar zegt. Hoe kennen de situaties niet en je instructeur wel. Blijf je aan zijn/haar tips houden.

Zorg voor genoeg rust

Ga de dag voor je examen lekker op tijd op bed, doe nog even wat me-time, lekker in bad of douchen en jezelf verwennen met maskertjes etc. Ga nog even een boekje lezen of een rondje lezen en ga dan lekker op tijd slapen. Dan heb je al veel meer rust en dat zorgt dat je ontspannen je examen ingaat.

Propranolol

Via de huisarts heb ik medicijnen gekregen omdat mijn angst en zenuwen bij examens altijd heel erg aanwezig was. Als dat bij jou nou ook het geval is, vraag dan even bij de huisarts wat mogelijk is. Deze medicijnen hebben mij echt oprecht geholpen tijdens de examens. Ik merkte dat ik hier veel rustiger van werd.

Valeriaan

Valeriaan is een natuurlijk kruidenmiddel die je kan helpen met een rustig gevoel te krijgen. Je kan het gebruiken bij stress, zenuwen en als je niet goed in slaap kan vallen. Je kan valeriaan in heel veel verschillende varianten krijgen: thee, capsules, druppels, tabletten etc. En je kan dit bijvoorbeeld gewoon bij de kruidvat halen.

Blijf jezelf

Het belangrijkste van alles, gewoon lekker jezelf blijven. Doe alsof het gewoon een rijles of oefening is en denk niet teveel na bij het woord examen. Gewoon je ding doen zoals je het tijdens het oefenen ook deed.

Gezakt?

Wat balen! Je mag best even verdrietig zijn en er helemaal geen zin meer in hebben. Maar pak je zelf na een tijdje gebaald te hebben weer op en vergeet dat je examen hebt gehad en ga gewoon weer lekker vrolijk door. Volgende keer haal je hem!

Mocht je binnenkort een (rij) examen hebben, heel veel succes gewenst!

Wat heeft jullie altijd geholpen tijdens examens? Laat het weten in de reacties.

48 Reacties op “Praktijk examen tips”

 1. Ja! Valeriaan gebruikte ik vroeger. Nu heb je van het merk Bach Bloesem geloof ik van die druppeltjes die je op je tong kunt doen? De laatste jaren heb ik dat allemaal niet meer gebruikt en ben ik het gewoon (en dit klinkt heel zweverig) gaan ‘voelen’ en er letterlijk in gaan zitten. Vroeger had ik de neiging om spanning weg te duwen of ergens weg te stoppen. Terwijl als ik het nu ervaar en erken, het gek genoeg vanzelf weg gaat.

  Like

 2. Oefff ik heb vorig jaar dik in de auto examen stress gezeten! ik ben 5 keer gezakt maar de 6e keer is het helemaal goed gekomen. Mijn tips zijn zo min mogelijk eraan denken en tijdens het examen gewoon rustig bijven ademhalen. En aangeven aan de examinator dat je erg zenuwachtig bent, dan houden ze daar ook rekening mee.

  Like

 3. Ik heb twee keer examen gedaan, jaren geleden alweer. Nog iedere dag blij met mijn rijbewijs. Toen ik nog werkte zat ik veel op de weg, tegenwoordig rijd ik niet zo veel meer!

  Like

 4. Goede tips. Ik vond mijn praktijkexamen voor de auto ook echt verschrikkelijk, maar had me wel voorgenomen dat als ik een fout maakte, gewoon door moest gaan. Zo sloeg vrijwel direct mijn auto af, maar pikte het goed op en dat was ook gelijk het enige wat er gebeurde.

  Like

 5. Een hoop vd tips die je aangeeft heb ik zelf ook toegepast bij mijn pratkijkexamen(s).
  Vooral de zelfverzekerdheid is een hele goede. Laat zien dat je het weet zonder arrogant over te komen. Wil de examinator nog wel eens over de streep trekken als je een twijfel geval mocht zijn hihi.

  Like

 6. Pfoe dat is even diep graven want dat is lang geleden! Ik heb vooral leuke dingen gedaan rondom die periode om er niet teveel bij stil te staan. Bij de bekendmaking of ik geslaagd was zat ik toen ook in Scheveningen haha

  Like

 7. Goede tips hoor! Had ik die toen maar gekregen! Want ik moest vijf keer over mijn rijbewijs doen omdat ik zo nerveus was haha

  Like

 8. Mijn rijexamen ligt inmiddels alweer 16 jaar achter mij, maar de stress herinner ik me nog als gisteren, haha…. Verschikkelijk. Ik weet nog dat mijn moeder me zei: “ge moet gewoon denken: als ik niet geslaagd ben, verandert er niks tegenover nu. Dus je kan niets verliezen, alleen maar winnen.” Ik vond het mooi gezegd, maar de stress was er nog steeds, haha

  Like

 9. Goeie tips, ik kan me herinneren dat je denkt van tevoren niet zenulappig te zijn. Maar als het moment daar is neemt de spanning toch wel even toe. Gelukkig was dit gezonde spanning. En had ik er niet echt last van met mijn examens. Maar als je dat wel hebt, gaan bovenstaande tips zeker helpen!

  Like

 10. Onze emeritus-pastoor zei gisteren, er wordt gebeden voor ‘examens’…je voelt de stress als. Hij verwoordde het goed. Ik had gewoon neergepleurd: ‘examens’. Ik ga ook niet bidden voor mijn kind alleen. Ze doen het samen. Emeritus-pastoor is gewoon onze vorige pastoor, die met emeritaat oftewel een soort pensioen (maar hij werkt nog wel) is gegaan. Ja, ik ben een ‘bidder’. Heb wel B.

  Like

 11. Ik was heel zenuwachtig voor ik mijn rijexamen had, totdat ik uiteindelijk bij het CBR binnen zat te wachten tot ik aan de beurt was, ineens was alle stress weg. Ik denk altijd maar zo: beter dan je best kun je niet doen.

  Like

 12. Drie keer ben ik gezakt voor mijn examen. Dat was echt zo stom, maar soms is dat ook juist goed. Ik was alle vier de keren wel echt zenuwachtig, maar het is gelukt. Ik at juist een banaan voor het exame. Daar zit een stofje in dat je rustiger maakt.

  Like

 13. Inderdaad deze tips hebben mij ook door mijn praktijkexamen van auto heen gebracht, maar ik heb zo’n erge faalangst dat ik op dit moment tentamens moet maken met medicijnen.. Ik hoop dat ik ooit niet meer zo erge stress heb als ik moet presteren

  Like

 14. Toen ik de eerste keer afreed snapte ik goed dat ik zakte. Ik was zo nerveus, wist achteraf niet meer wat ik had gedaan.

  Like

 15. Ik heb al deze dingen geprobeerd niets hielp. Gelukkig kon je vroeger er ook heen gaan en dan een nummertje trekken en als je geluk had kon je dan naar binnen om je examen te doen. Zo ging ik na 7x zakken een half uur voor een examen er spontaan na toe. Trok een nummertje dat was 7 pff dat betekend dat 7 mensen moesten uitvallen die aangemeld hadden. Ik dacht dat gaat hem nooit worden maar ik had geluk en mocht naar binnen. Daardoor had ik geen tijd voor zenuwe en slaagde ik

  Like

 16. Ik ben een ontzettende zenuwpees, wat mij hielp was me super goed voorbereiden. Dan wist ik zeker dat ik het kon. Toch waren die zenuwen er altijd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: