Mijn avonturen,  vrachtwagen

De weg naar mijn C rijbewijs.

Vandaag ga ik jullie vertellen over de weg naar mijn vrachtwagenrijbewijs toe, en die viel zeker niet mee. Ik moet overal al harder voor vechten als anderen en ik heb gewoon altijd tegenslagen.

In 2016 was ik begonnen aan de opleiding sociaal agogisch werk wel met het idee in mn achterhoofd om chauffeur te worden. Ik deed het alleen voor het diploma waar ik eventueel op terug kon vallen als ik het chauffeursvak toch maar niks vondt.

Aan het eind van het 1e jaar van die opleiding toch maar besloten dat ik de chauffeursopleiding wou doen. Intake gehad, aangenomen, yes! Alleen nog “ ff “ een BBL werkplek opzoeken. Makkelijker gezegd dan gedaan, na 50 bedrijven geprobeerd te hebben, de tel kwijt geraakt en de hoop opgegeven. De opleiding die toen het dichts in de buurt kwam was: logistiek medewerker. Dus dat maar gaan doen. In die klas zaten heel veel chauffeurs die het helaas niet gered hadden. Binnen nog geen maand kwam mijn vorige werkgever aan met dat ze met spoed op zoek waren naar 10 BBL’ers. Kort intake gesprekje gehad, aangenomen. Kon ik eindelijk maar toch de chauffeursopleiding doen!

De eerste werkdagen waren heel zwaar, ik moest werken met een elektrische pompkar die alle kanten op ging behalve de goede. Ik dacht echt dat ik dat ding nooit onder de knie zou krijgen, maar oefening baart kunst. Na een paar keer oefenen had ik het door. Het laden en lossen verliep verder prima.

Ik moest 5 theorie examens doen en 3 praktijk examens doen. Mijn eerste theorie examen was RV1, dat was ook het examen waar ik het meest tegen op zag. Dat examen ging over verkeer en techniek. Verkeer ging wel, maar techniek.. Ik heb bij mijn rijschool een 5 daagse cursus gedaan voor dat examen, veel oefen examens gemaakt en veel informatie gekregen. Toch was ik bij het officiële CBR examen de eerste keer gezakt met 1 fout te veel. Gelukkig had ik hem de 2e keer. Ik snap nog steeds niet hoe dat gelukt is, kwestie van goed gokken.

De volgende 4 theorie examens verliepen goed, hier zag ik niet zo tegen op want dit was makkelijk te leren voor mij. Voor 2 ben ik 2 keer heen geweest en de andere 2 had ik in 1 keer.

Tussendoor heb ik nog een examen: laden en lossen gedaan bij mijn rijschool. Dat verliep goed en daar zag ik ook niet tegen op want dat deed ik al 1,5 jaar op werk.

Nadat ik de eerste 3 theorie examens gehaald had en een medische keuring had gehad mocht ik beginnen met vrachtwagen rijles.

15 Januari 2018 had ik dan eindelijk na zo lang dromen mijn eerste vrachtwagen rijles. 13 maart zou ik voor het eerst afrijden. 3 augustus heb ik eindelijk mijn C rijbewijs gehaald.

In totaal ben ik 3 keer voor toets besloten terrein geweest, gewoon omdat ik daar niks van snapte. Ik kreeg het parcours ook niet goed in mijn hoofd, dan moet je daar heen dan weer daar heen. Raakte heel erg in de war en dat zorgde toch ook wel echt voor stress. 15 mei had ik eindelijk mijn toets besloten terrein gehaald.

Wat is toets besloten terrein?

Bij toets besloten terrein moet je met de bakwagen een parcours afleggen om pionnetjes heen met het idee dat het een garage is. Je hebt hele lage pionnetjes en pionnetjes met een langs stok er in. Je moet voor en achter uit rijden en schuin oversteken naar de vakken toe etc.

Mijn C rijbewijs heb ik de 4e keer gehaald. Alle 3 de voorgaande keren was ik gezakt om kleine dingetjes, zonder ingrepen. Alle 3 de keren was ik het er ook niet echt mee eens. Van alle examens was de 4e keer toch echt het examen waar ik het slechts heb gereden ( voor mijn gevoel dan) maar daar dacht de examinator gelukkig anders over.

Doordat ik zo vaak ben gezakt met mijn praktijkexamens heb ik besloten om het eerst alleen bij mijn C (bakwagen) rijbewijs te laten en eerst wat rij ervaring op te doen. En dan weer met veel zelfvertrouwen door voor CE ( trekker + oplegger.)

Nu heb ik eindelijk na veel tegenslagen mijn vrachtwagenrijbewijs en nu heb ik geen contractverlenging heb gekregen bij de werkgever waar ik 2 jaar met veel plezier heb gewerkt en waar ik veel geleerd heb. Maar omdat ik alleen rijles ervaring heb is het voor mij heel moeilijk om nu werk te vinden.

Maar de aanhouder wint zeggen ze toch? Ik zoek gewoon door en er komt vanzelf wat op mijn pad.

Weet je bedrijven die nog vrachtwagenchauffeur vacatures open hebben of waar ik het altijd kan proberen? Laat het weten in de reacties, alles is welkom! In de provincie Groningen.

26 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: